SMIRIVANJE STRASTI

Naletilić o transferima: Lijepo je što smo na Euru igrali dobro, ali rezultat je izostao...

 Drago Sopta/CROPIX

Veliki te cijene tek kad ih pobijediš, čak i poniziš. Kad su transferi hrvatskih igrača u pitanju to je, gotovo, postalo pravilo. Dobro, u Bundesligi su naše nogometaše uvijek posebno cijenili, ali nakon što je Hrvatska svladala Elf u četvrtfinalu SP-a 1998., u Njemačku je mogao, pa skoro tko je htio.

Nisu tada u Bundesligu odlazili samo najbolji, već i igrači koji su u HNL-u često igrali samo u manjim klubovima i bili daleko od reprezentacije. Engleska se, pak, otvorila u zadnjih pet godina. Od one pobjede u Maksimiru, pa i onog šokantnog trijumfa na Wembleyju gotovo da ne postoji ijedan naš standardni reprezentativac, koji nije barem jednom došao u obzir za prelazak na Otok, ako već tamo nije i došao. Hoće li se nešto slično dogoditi i sada, nakon Eura, jer Hrvatska je ipak s finalistima Španjolskom i Italijom bila “u egalu”, na pragu senzacije, zamalo izbacila jedne ili druge.

Koliko se to cijeni na nogometnom tržištu?

- Mislim da to našim igračima neće mnogo pomoći. Lijepo je što su igrali dobro protiv najjačih, dojam ništa ne može pokvariti, ali krajnji veliki rezultat je ipak izostao, nismo prošli skupinu. Tko se, recimo, već danas sjeća Rusa i njihova dostignuća. Dojam je bio odličan, no ispali su. Dobro, u puno lakšoj skupini od naše, ali na kraju se pamti rezultat - kaže odlični poznavatelj tržišta menadžer Marko Naletilić.

I Serie A i Primera imale su svoja zlatna razdoblja kad su dolasci hrvatskih igrača u pitanju. Ekspanzija je uslijedila početkom devedesetih, dobar dio “čileanske generacije” završio je upravo u te dvije lige. Šuker, Boban, Prosinečki, Štimac, Pavličić, zatim Jerkan i Janković, kasnije i Bokšić...

Također, i protiv te dvije reprezentacije Hrvatska je ostvarila dvije senzacionalne pobjede, što je dodatno otvorilo vrata Serije A i Primere. Peternac, Vlaović, Rapaić, Šimić, Asanović, Jurčić, Rukavina, Jeličić, Cvitanović, Mornar... broj Hrvata bio je sve veći. Reprezentativci, ali i nereprezentativci, negdje do kraja devedesetih Hrvati su bili u modi. A onda, kako su se gasili Brončani i “Čileanci” tako su i naši igrači bivali sve manje dobrodošli u te dvije lige. Pogotovo u Španjolskoj.

U Italiji i Španjolskoj još smo uvijek potpuni stranci. Situacija će se malo promijeniti s ulaskom u EU, ali...

- Sigurno da će ulazak u Europsku uniju povećati broj naših igrača u klubovima iz Italije i Španjolske, ali bit će to ili mladi talentirani igrači, ili ekstra klase poput Modrića, kojega sad želi Real. Za prosječne igrače neće biti mjesta. Jer, talijanski i španjolski klubovi su u krizi, ne kupuju prosjek, nemaju novac za bacanje. Lakše im je uložiti u klinca, pa ako i ne uspije nisu puno potrošili. Baš se to dogodilo Slovencima, koliko je njihovih mladih igrača u Italiji - kaže Marko Naletilić, a slaže se s njim i kolega menadžer Damir Jozić.

- Hrvatska ima nekoliko igrača koji su tehnički i taktički dovoljno potkovani da mogu igrati u Italiji i Španjolskoj, ostali nisu ta klasa. A te dvije lige neće kupovati igrače koji se ne mogu prilagoditi zahtjevima. No, zato će, sigurno, pojačati skautsku službu u Hrvatskoj, uvjeren sam da će već od rujna, skauti najboljih talijanskih i španjolskih klubova krstariti Hrvatskom i gledati mlade igrače. Takvih imamo, Kovačić, Halilović, Miškić, da ih ne nabrajam sve, ti će dečki biti zanimljivi Talijanima i Španjolcima. Nažalost, bojim se da hrvatski klubovi još nisu spremni za to, da kasne s pravim potezima. Izuzev, naravno, Dinama, pa i Rijeke, koji su zadnjih dana počeli svoje talentirane igrače, poput Halilovića, vezati profesionalnim ugovorima. Shvatili su što će se događati. Ostali bi mogli puno izgubiti - kaže Jozić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:00