PRVA HNL

Nastavlja se riječka euforija, Pavlović izvukao Zagreb, Zadrani 'pali' u Zaprešiću

Odigrana su tri utakmice 6. kola MaxTV Prve lige. Rijeka je pobijedila Šibenik sa 1-0, istim rezultatom Zagreb je savladao Varaždin, dok je Inter bio bolji od Zadra s 2-0.
 Davor Žunić/CROPIX

INTER - ZADAR 2-0 (Šćrbec 40, Ugrina 88)

Za razliku od utakmice odigrane prije dva tjedna, gdje su i Inter i Šibenik od samoga starta krenuli ka pobjedi, današnja je partija od početka bila kao i vremenski učinak ovih dana; sumorna i spora, na trenutke i lijena.

Tek je u 13. minuti Begonja, otarasivši se dva igrača, isprobao udarac, no lopta je prošla malo pored 'žutoga' gola. Inter pak, u malo drugačijoj formaciji nego inače, nije uspijevao probiti zadarski blok, koji se u defenzivnim zadacima sabio s pet igrača ispred Ježine.

Prvi dobar potez Intera vidio se u 38. minuti, kada se Filip Šćrbec minijaturom riješio dvojice Zadrana, međutim centaršut na drugu vratnicu bio je preambiciozan za Gulića. Bila je to uvertira za otvaranje zadarske brave...

1:0 - Šćrbec (41)

Prekrasna akcija Intera u kojoj su posljednja tri dodavanja išla iz prve. Babić je prihvatio loptu iz pozadine te iz prve dodao Yankepu, koji pak proslijeđuje do Šarića, a kapetan Žutih učas šalje sjajnu dubinsku loptu prema Šćrbecu, koji, odlično prativši akciju, s desetak metara probija nemoćnog Ježinu.

Već tri minute potom, Inter je mogao riješiti sraz, no Ježina sjajno brani udarac Šarića, a Šćrbecov odbijanac ne pogađa metu.

Zadar je u nastavku otvorio gard i pokušao napasti, što je otvorilo prostor u obrani, ali i prilično ugrozilo vrata domaćina. Žuti su u obrani opasno živjeli, a dramu su uspjeli preživjeti u dvije minute. Prvo je u 59. minuti Surać izvozao Šarića te nabacio na drugu stativu, gdje Con iz okreta nogom pogađa gredu, a dvije minute potom Mršić je nakon lijepog prodora krasno opalio s ruba 16-rca te izazvao odličnu reakciju Krševana Santinija. Drugi dio utakmice bio je puno zanimljiviji, (polu)šanse su počele frcati sa svih strana.

2:0 - Ugrina (89)

Odlična kontra Intera riješila je dvoboj. Yankep je proigrao debitanta Ugrinu, koji je primio loptu na centru, stuštio se do šesnaesterca i mirno desnicom svladao Ježinu.

Kada se sve zbroji, Inter nije bio na razini "Šibenika", za što je bio zaslužan i Zadar, koji ipak nije iskoristio svoju vrlo pristojnu večer te se kući vratio s prvim gostujućim porazom. Kako je utakmica krenula, Interov trijumf bio je svojevrsni - bingo.

ZAGREB - VARAŽDIN 1-0 (Pavlović 82)

Nakon najvrućeg dana u godini uslijedila je najvruća noć, pa su Zagreb i Varaždin utakmicu započeli na temperaturi od 33 stupnja i sparini po kojoj je bilo teško i disati, a kamoli igrati. Ipak i po takvom vremenu Zagreb je uspio nametnuti solidan tempo i goste uglavnom držati na njihovoj polovici, a Varaždinci su se odlučili na pokušaje otvaranja kontranapada iz čega su, u prvom dijelu, uspjeli i postići dva pogotka, ali na njihovu nesreću, oba iz zaleđa.

Zagreb je prvi put zaprijetio u 11. minuti, kada je na 25 metara srušen Celiščak, a iz slobodnog udarca Josip Jurendić je prizemnim udarcem pogodio stativu. Minutu kasnije dobro se, u šesnaesterac ubacio i Šovšić, ali njegov udrac bio je neprecizan. U 18. minuti, nakon karambola u šesnaestercu Varaždina, u odličnoj prilici bio je Lovro Medić, ali on je umjesto jakog i preciznog udarca nespretno zahvatio loptu, koja je došla do Matea Pavlovića, koji je postigao pogodak, ali je i on bio u nedozvoljenoj poziciji.

U drugom dijelu prvog poluvremena proslaviti se mogao Sven Dedić, ali on je u čak tri situacije proslavio odličnog vratara gostiju Denisa Krkleca.

Drugo poluvrijeme započelo je još jednom velikom prilikom Zagreba, kada je, s desne strane, ubacio Dedić, a Celiščak s tri metra uspio prebaciti vrata. Varaždinci ni u nastavku utakmice nisu uspijevali složiti ozbiljniju prijetnju za Igora Vidakovića, a njihov trener Toplak neumorno ih je upozoravao da u prekidima igre paze na sinoćnjeg kapetana Zagreba i najvišeg igrača na terenu Matea Pavlovića. Stoper Zagreba poslao im je upozorenje, u 68. minuti, kada je, nakon ubacivanja Sovšića glavom pucao za malo pokraj vrata, ali isti dvojac dočekao je ono što su domaćini dugo tražili, u 81. minuti.

1:0 - M. Pavlović

Srušen je Frljužec, a slobodan udarac s 30-ak metara izveo je Sovšić ubacivši loptu na peterac, gdje je u padu glavom odlično reagirao Mateo Pavlović i naciljao gornji lijevi kut.

Taj pogodak skinuo je veliko breme se leđa Zagreba, a Varaždinci su bili preslabi da bi u Kranjčeićevoj ostali neporaženi.

RIJEKA - ŠIBENIK 1-0 (Kreilach 22)

Sjajno ozračje na Kantridi i dalje živi. U trećoj domaćoj utakmici Rijeka je došla do treća pobjede uz, barem što se prvog poluvremena tiče, najzreliju igru u dosadašnjem dijelu sezone. Odlično je debitirao Hebert Alferez (iz aviona je vidljivo kako se 'kuži' s Gutierrezom), Švrljuga je odigrao odličnih 90 minuta, debitirali su i mladi Datković, Delgadillo (3-4 završne minute), Križman i Čulina pokazivali su svoj talent na mahove, a Damir Kreilach odigrao je sjajnih 90 minuta začinjenih presudnim golom u 22. minuti.

Rijeka je od prvog Vučemilovićeva zvižduka krenula u dominaciju. Bijeli su se odmah digli na Šibenikovu polovicu, stajali blizu protivničkih igrača i redali šanse. Nakon dvije Alferezove (Meksikanac je - igračina) te po jedne Datkovićeve i Švrljugine, vrlo dobrog Blaževića ipak je probio Kreilach.

1:0 Kreilach (22)

Gutierrez je ljevicom ubacio iz kornera s desbne strane, a Kreilach pravovremeno utrčao pa glavom poslao loptu u šibensku mrežu za 100% zasluženo Rijekino vodstvo. Veselje Kantride mutio je Vučemilović svojim čudnovatim odlukama, a Rijeka je do kraja poluvremena dominirala, napadala i - promašivala.

U nastavku, kao da su istrčale posve drukčije momčadi ( Lokica i jest napravio dvije izmjene). Rijeka se povukla, a Šibenik preuzeo igru u svoje ruke, te u tom stilu nastavio dobrih 20-a minuta. No gosti su u toj dominaciji stvorili tek jednu veliku prigodu, no Vuk je u 49. nakon kornera glavom promašio zicer s 5-6 metara. Prva Rijekina šansa u drugom poluvremenu dogodila se u 64. minuti, ali Stepčić (opet je sjajno ušao u utakmicu) nije bio dovoljno koncentriran. Od tog trenutka Bijeli su nastavili dominirati, bez konkretizacije, ali na kraju se sa punim meritumom podno stijena Kantride guštalo u velikom slavlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:04