FARSA U HNS-u

Natjecateljska liga? Ha-ha! To je liga dogovora!

Nema kraja višetjednom skandaloznom ‘pogađanju’ nogometnih djelatnika oko sastava novog izdanja Prve HNL
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Ako u Prvu HNL ne može Pomorac, ne može ni Gorica, zasad je neslužbena politička odluka Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza kojoj jedino pravnički Leo Messi poput Zorislava Srebrića može pronaći korijen u propisima.

Odluka bi trebala biti izglasana na sjednici IO-a u ponedjeljak 20. lipnja, kako bi Istra 1961 “u Srebrićevoj nadoknadi” ipak ostala prvoligaš. No, Gorica se s time ne miri...

- Čini mi se da je na djelu borba za prevlast u HNS-u - kaže Nenad Črnko, predsjednik NK Gorica, prvaka prošlosezonske Druge HNL, koji je zbog nedostatka reflektora licencu dobio prijavljivanjem Zaprešića kao domaćinskog stadiona.

Aluzija je to na činjenicu da je Goričin matični županijski nogometni savez na strani Igora Štimca, a ne Vlatka Markovića, barem dok Ministarstvo uprave i službeno ne potvrdi Markovića za predsjednika Saveza.

Istra 1961, koja bi profitirala ako Gorica ne uđe, kao klub je još prije stala na Markovićevu ( Mamićevu) stranu, a od utorka je to i istarski županijski savez, nagrada za što bi trebao biti prvoligaški status za zelenim stolom, nakon što je izgubljen na zelenom terenu. Kao i prošle sezone, IO HNS-a amenuje sudionike prvoligaškog natjecanja nakon što se iscrpe žalbeni postupci i arbitraže klubova koji nisu u prvom stupnju dobili licencu.

Podsjećamo, po natjecateljskom su kriteriju Prvu HNL trebala napustiti zadnjeplasirana tri kluba, Lokomotiva, Istra 1961 i Hrvatski dragovoljac, a zamijeniti ih tri prvoplasirana drugoligaša, Gorica, Lučko i Pomorac . Gorica je dobila licencu na osnovi prijave domaćeg stadiona u Zaprešiću, Lučko u Kranjčevićevoj, a Kostrenjani nisu licencirani jer su Kantridu prijavili kao “zamjenski”, a ne “glavni” stadion, a nisu prošli ni na prošlotjednoj Arbitraži jer nisu uvjerili vijećnike da “namjeravaju postaviti rasvjetu” u Žuknici.

- Pismena suglasnost nije bila uvjet za licencu, niti ju je netko dosad od nas tražio, no Grad Velika Gorica potpisao je ugovor o projektiranju rasvjete na našem stadionu, valjda je to dovoljan dokaz namjere da doista želimo postaviti reflektore - ističe Črnko, koji će u ime kluba tek tražiti uvjetnu licencu za domaćinstvo u Velikoj Gorici jer nije cilj biti domaćin na neutralnom terenu u Zaprešiću.

- Do početka prvenstva ćemo započeti radove na rasvjeti i tada zatražiti uvjetnu licencu za domaćinstvo na svome stadionu i igranje u dnevnom terminu pred svojom publikom.

Na sličan način svojedobno su dopuštenje da se s Kantride premjeste na Verudu dobili Puljani.

- Oko našeg stadiona je 100.000 četvornih metara zemljišta za sportsku zonu, u bliskoj budućnosti planiramo sagraditi kamp s nekoliko terena, hotelom i šoping centrom, na odličnoj smo lokaciji kraj aerodroma i spojeni na autocestu. Neće biti tragedija ako nam ne dopuste igrati prvu ligu, ali u pitanju su principi zbog kojih smo spremni tražiti pravnu zaštitu. Mi nemamo dugova prema igračima kao neki ugledni prvoligaši, ne molimo za milost da nam netko odgodi potraživanja, imamo već riješeno i nekoliko novih sponzorstava, koja mogu postati upitna ostanemo li drugoligaši. Bio bi presedan da nam se oduzme licenca, tužbom bismo možda mogli izvući novac dostatan za gradnju cijelog novog stadiona - poručuje Črnko, koji još nema dovoljno iskustva sa Salomonom Srebrićem.

Čelnici Pomorca sami sebe stavljaju u isti koš s Goricom iako to ne mogu biti iz jednostavnog razloga što već drugu sezonu zaredom ne ispunjavaju niti namjeravaju ispuniti infrastrukutralni kriterij; preko medija napadaju čelnike Saveza, a nakon Arbitraže ručaju sa Srebrićem kao najbolji prijatelji, Uljanu osmijeh ne silazi s usana, kao da mu je pao teret s leđa što neće u Prvu HNL...

No, Kostrenjani su u pravu kad upozoravaju na besmislenost pravila o domaćinstvu u istom gradu ili istoj županiji. Lani Solin nije prošao sa zamjenskim stadionom u Dugopolju jer se ne radi o istom gradu, iako se radi o susjednim izlazima na autocestu, kao da primjerice klub iz Zaboka ne može biti domaćin u Zaprešiću. Kostrena je, pak, općina na rubu Rijeke, a Lučko novozagrebačko naselje, dok su Gorica i Zaprešić su dva različita grada, ali u istoj županiji i Kostrenjani smatraju da nije pravedno da se njima ne dopusti domaćinstvo na Kantridi, koja joj je triput bliže nego Gorica Zaprešiću i podjednako udaljena kao Lučko Kranjčevićevoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:28