EDUARDO DA SILVA

'Nemam ništa protiv Sammira, ali o njemu moraju odlučiti Bilić i Marković!'

Dudu žali što u suparničkim redovima u subotu neće biti glavne zvijezde Yossija Benayouna koji "mora dodirnuti svaku loptu" i izraelsku igru čini predvidljivom

ZAGREB - Hat-trick u Izraelu 2006. godine obilježio je Eduarda Da Silvu kao ‘sljedeću veliku stvar’ europskog nogometa i poslužio mu kao lansirna rampa prema transferu karijere. Spektakularni show na Ramat Ganu do danas je ostao špica Duduove best of kolekcije.

- Tu utakmicu, naravno, ne mogu zaboraviti. Moja tri pogotka dala su krila reprezentaciji na startu kvalifikacija, bila je to vrijedna pobjeda kojom smo prekinuli tradiciju izraelske nepobjedivosti na vlastitom terenu. Sada nas očekuje drukčiji, vjerojatno još zahtjevniji ispit.

Kako se osjećate nakon dva mjeseca života u Donjecku?

- Odlično. Osjećam da sam u fizičkom smislu puno napredovao od posljednjeg okupljanja reprezentacije. Trener mi je dozirao minutažu, ali daje mi sve više prilika. Postigao sam neke golove, upisao asistencije. Zadovoljan sam.

Vodeći strijelci nacionalne momčadi ne blistaju u svojim klubovima?

- Polako, tek smo na početku sezone. Klupska se natjecanja ionako razlikuju od reprezentativnih i ne treba izvlačiti zaključke o formi na temelju učinka u klubovima. Za reprezentaciju se ipak istrčava s posebnim žarom.

Prije četiri godine Eduardo je slovio za rođenog centarfora, lisicu u kaznenom prostoru. Ozljede, pa dugi i mučni oporavci, udaljili su ga od gola i danas je tzv. polušpica u 4-2-3-1 sustavu.

- Nova uloga nameće mi više odgovornosti, više trke i sudjelovanja u defanzivnim akcijama. Najvažnije mi je igrati, ali ako mogu birati odlučujem se za ulogu klasičnog napadača, bliže vratima.

Dobro ste upoznali Yossija Benayouna tijekom tri godine boravka na Otoku. Vodeća zvijezda izraelske momčadi zbog ozljede ispada iz konkurencije za subotnji meč?

- Bilo bi mi draže da igra. Izrael će bez njega biti drukčija momčad.

Mislite - manje lepršava?

- Izrael previše ovisi o Benayounu, naučili su igrati tako da praktično svaka lopta slijeće u njegove noge, on ima ovlasti i odlučuje kako će se dalje razvijati napad. Suparnici su ‘provalili’ taj detalj. Znaju da su vrata do pobjede otvorena ako su umrtvili Benayouna. Ako ga nema na terenu, u sastav će ući netko mlađi, motiviran, željan dokazivanja. To nam može zakomplicirati život. Ipak, pripremit ćemo se u sljedećih dva-tri dana za sve opasnosti koje nam Izrael može prirediti...

Čuli ste da je u međuvremenu Sammir parkiran pred ulaz nacionalne momčadi. Kako gledate na mogućnost da još jedan Brazilac zaigra za Hrvatsku?

- Sammir je odličan nogometaš, iz godine u godinu potvrđuje visoku klasu i mislim da njegov potencijal nije sporan. Pitanje treba uputiti izborniku i njegovim suradnicima, odnosno predsjedniku Saveza. Ja nemam ništa protiv Sammira u hrvatskoj reprezentaciji, a osjećam da to ne bi smetalo niti mojim suigračima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:22