USPJEŠNA STRUKA

Njemačka i argentinska trenerska pamet najviše vrijedi

Trećinu reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi odveli su inozemni treneri
 AFP

ZAGREB - Njemačka i argentinska trenerska pamet najviše vrijede. Takav zaključak mogao bi se izvesti iz spoznaje da su po tri njihova trenera s različitim reprezentacijama uspješno premostili kvalifikacijske zapreke za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo. Njihovi treneri uspjeli su u matičnim državama: Diego Maradona s puno muke, Joachim Löw bez problema; i na svojim kontinentima.

U europskim kvalifikacijama drugu godinu zaredom s Grčkom je uspješan 71-godišnjak Otto Rehhagel koji je status “Rehhaklesa” zaradio još 2004. kada je s istom reprezentacijom izborio europsku krunu.

Ottmar Hitzfeld preuzeo je Švicarsku želeći se odužiti zemlji u kojoj je desetak godina igrao nogomet i u kojoj je započeo trenersku karijeru koja je vrhunac imala s pokoravanjem Europe na klupama Borussije i Bayerna. Švicarci su u prvi tren zažalili jer je kvalifikacije otvorio domaćim porazom od Luksemburga, ali su danas sretni što ga tada nisu otjerali.

Polovicu južnoameričkih kvalifikanata vode Argentinci. Uz Maradonu, tu su Bielsa za kormilom Čilea dok Martino predvodi Paragvaj.

Posljednjeg dana kvalifikacija priliku za diobu na vrhu ovog popisa ispustile su Nizozemska ( Hiddink/Rusija), Italija ( Trapattoni/Irska) i Brazil ( Simoes/Kostarika). Ostale su na dva izbornika poput Srbije i Francuske.

Dvije reprezentacije koje nisu uspjele ipak će na Mundijalu imati svog zastupnika. BiH kroz lik i djelo izbornika Obale Bjelokosti Vahida Halilhodžića dok identičnu kakvu-takvu utjehu mogu pronaći Kolumbijci čiji Reinaldo Rueda bira i trenira nogometaše Hondurasa.

Domaći izbornici (21)

Italija Lippi

Nizozemska Van Marwijk

Španjolska Del Bosque

Njemačka Löw

Slovačka Weiss

Srbija Antić

Danska Olsen

Slovenija Kek

Portugal Queiroz

Francuska Domenech

Nigerija Amodu

Alžir Saadane

DNR Koreja Jung Moo Huh

R. Koreja Jong Hun Kim

Japan Okada

Brazil Dunga

Argentina Maradona

Urugvaj Tabarez

SAD Bradley

Meksiko Aguirre

Novi Zeland Herbert

Inozemni izbornici (11)

Engleska Capello (Italija)

Švicarska Hitzfeld (Njemačka)

Grčka Rehhagel (Njemačka)

Kamerun Le Guen (Francuska)

Gana Rajevac (Srbija)

O. Bjelokosti Halilhodžić (BiH)

J. Afrika Parreira (Brazil)

Australija Verbeek (Nizozemska)

Čile Bielsa (Argentina)

Paragvaj Martino (Argentina)

Honduras Rueda (Kolumbija)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:53