UTAJA POREZA

NOGOMETNA IKONA POD ISTRAGOM Tata Messi otvarao je sinu račune u poreznoj oazi Belizeu

Messi je od kampanje za Adidas zaradio oko 7,5 milijuna eura, a španjolski proračun nije dobio ni centa
 AFP

Optužbe da je najbolji nogometaš svijeta, skromni i samozatajni Leo Messi, s vremena na vrijeme lovio u mutnom i varao državu, šokirale su španjolske medije.

Malotko je, dakako, doista uvjeren da iza sumnjivih transakcija kojima se zaobilazio porez i u konačnici nepošteno pribavilo 4,2 milijuna eura, stoji glavom i bradom igrač Barcelone . Ipak, Marca se u četvrtak na naslovnici snebiva: “Ikona pod istragom”, Mundo Deportivo piše da bi mu imidž mogao biti trajno narušen, dok Sport poziva sve medije da ne vode paralelne istrage i da se pričeka Argentinčeva obrana.

Tvrtke u Velikoj Britaniji

Za što se, zapravo, sumnjiči Lionela i njegova oca Jorgea? Katalonski javni tužitelj Raquel Amado tvrdi da su Messijevi izbjegli plaćanje poreza u tri navrata, između 2007. i 2009. godine. Prihodi od njihovih sponzorskih ugovora, famoznih prava na ime igrača, slijevali su se na račune dvije tvrtke u Velikoj Britaniji (Sidefloor Ltd.) i Švicarskoj (Tubal Soccer Management GmbH).

Te dvije zemlje, naime, imaju sporazume s tzv. poreznim oazama, a zakonom ne zabranjuju postojanje tvrtki čije je vlasništvo netransparentno. Messijeve uplate od Adidasa, Pepsija i sličnih giganta tako su se s dotičnih računa preusmjeravale u Urugvaj i Belize, gdje su porezi minimalni ili nikakvi. Za jednu kampanju s Adidasom Leo je, primjerice, zaradio 7,5 milijuna eura, od čega španjolski proračun nije vidio ni centa.

Sudac u Gavi (četvrt Barcelone u kojoj Messi živi) prvo će zatražiti iskaze prije nego odluči hoće li protiv dvojice osumnjičenih podići optužnice. Španjolski novinari povlače paralelu sa slučajem Samuela Eto'oa te nagađaju da će do tog scenarija vjerojatno doći, odnosno da će se Messi za nekoliko mjeseci morati pojaviti na sudu. Dotad će otac Jorge, koji je bio zadužen za vođenje spomenutih računa, truditi s dokazivanjem da su za ilegalne transakcije bili krivi savjeti računovođa, odnosno proceduralni propusti.

“Naša vjera u Messija kao primjera pravog sportaša na neko će vrijeme biti poljuljana. Još nije optužen ni osuđen, već samo osumnjičen, ali od prigovora poreznih službi svakome se diže kosa na glavi. ”, pišu u Marci.

Zakon jednak za sve

Svi mediji redom ističu da odgovornost samog igrača treba uzeti s velikom rezervom, jer netko tko godišnje od plaće i sponzora ubere gotovo 30 milijuna eura, vjerojatno ne razmišlja o tome kako će si prevarom osigurati još jedan ili dva milijuna.

Profesor ekonomije sa Sveučilišta u Barceloni Josep María de Liebana Gay uvjeren je da Messiju ne prijeti zatvor, jer su se brojnim vrhunskim sportašima zbog administrativnih pogrešaka događale slične stvari. Španjolski ministar sporta Jose Ignacio Wert kaže pak kako u ovom slučaju treba ignorirati Messijevu uspješnost i popularnost, jer je zakon jednak za sve.

Messi ipak neće u zatvor

Prema španjolskim zakonima, zbog utaje poreza doista se može i u zatvor od dvije do šest godina, no to se najčešće događa ukoliko je riječ o ponovljenom prekršaju, inače su uobičajene novčane kazne. Dokaže li se Messiju da je utajio 4,1 milijuna eura poreza, morat će vratiti taj iznos i uz to platiti i kaznu između 8 i 25 milijuna eura. Messi u Barceloni godišnje zarađuje 16 milijuna eura, no ukupni godišnji prihodi veći su mu od 30 milijuna eura. Bio Messi na kraju kriv ili ne, njegov je imidž 'dobrog dečka' ozbiljno doveden u pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 18:20