NINO BULE:

O Nenadu Praliji mogu pričati samo najbolje!

Nije dobro da je HNL toliko udaljen od reprezentacije. Domaća liga kao da nije pod istom kapom kao i nacionalna vrsta. Neke stvari u HNS-u bi trebalo bolje organizirati.
 Drago Sopta / Cropix

Nino Bule proteklih je dana zaključio igračku karijeru. Nogometni put iskusnog napadača vodio je od HNL-a, gdje je branio boje pet klubova (Zagreb, Hajduk, Rijeka, Inter i Lokomotiva), do inozemnih angažmana u Austriji (Pasching, Austria Salzburg, Admira Wacker), Japana (Gamba Osaka) i Grčke (Panserraikos). Bule je odlučio, u dogovoru s čelnicima Lokomotive, objesiti kopačke o klin, kako bi u nastavku proljetne sezone prigodu dobili mlađi igrači. Kako sam kaže - prirodna selekcija.

- Istina, stigao je kraj moje karijere. Kad bi Lokomotiva bila 10. na prvenstvenoj ljestvici igrao bih i dalje, no ovako je kraj. U Lokomotivu će sada stići neki pojedinci iz Dinama na posudbu, pa nema smisla da zauzimam mjesto mlađima. Kada sam ja kao klinac ulazio u prvu momčad, Zagreb je prodao Elvisa Scoriju kako bih ja dobio prigodu - kaže Nino Bule.

Razlika između HNL-a u to vrijeme i danas?

- Nebo i zemlja. Neusporediva. Tadašnja Rijeka borila se za vrh ljestvice, sjetite se snažnog Osijeka, Varteksa, Zagreba... Dinamo i Hajduk uvijek su bili najkvalitetniji, ali tko se tada mogao nadati bodovima u Zadru? Zagreb je dobar dio prvenstva bio ispred Dinama na ljestvici u trenucima kada su Modri igrali Ligu prvaka. Kada bih sada nabrajao igrače pojedinačno, razlika bi bila još veća. Danas svatko može igrati Prvu HNL.

Bivši trener Lokomotive Ante Čačić nedavno je preuzeo kormilo Dinama. Je li on pravo rješenje za klupu Modrih?

- Antu Čačića poznajem još iz dana kada je bio pomoćni trener Ivi Šušku u mladoj reprezentaciji, no tek sam proteklih mjesec i pol imao prigodu trenirati potpuno pod njegovom kontrolom. On je stigao u Lokomotivu i igračima vrlo brzo vratio osmijeh na lice. Na zagrijavanju se igrala “ševa”, gurali se tuneli, a takve stvari utječu na stvaranje pozitivne atmosfere. Veliki je šmeker koji će se znati ophoditi s igračima u Dinamu.

Hrvatski nogomet posljednjih mjeseci prožet je raznim aferama. U posljednjoj “pao” je i vaš bivši suigrač Nenad Pralija...

- Ne želim se uvlačiti, ne želim komentirati takve situacije. Evo, g. Širića poznajem kao suca koji je za mene oduvijek bio “gospodin sa zviždaljkom”. Često puta mi je sudio i ja nikada nisam osjetio da sam pokraden. Ili je on to činio na gotovo savršen način. Nenad Pralija je čovjek o kojem mogu pričati samo sve najbolje. Cijenim ga kao čovjeka, cijenio sam ga i kao igrača. No, svakome se može dogoditi loš trenutak u životu. Ali, naš je problem što osuđujemo ljude prije nego im neke stvari dokažemo. Velika većina naših nogometaša živi na rubu egzistencije, a u medijima se stvara o njima slika kao da su pijani milijunaši. Zato podržavam rad Hrvatske udruge Nogometni sindikat koji vode Dario Šimić i Mario Jurić.

U Hrvatskom nogometnom savezu vlada velika bitka za prijestolje? Vaš favorit za nasljednika Vlatka Markovića...

- Gledajte, naša reprezentacija je među 10 najboljih na svijetu i taj podatak mnogo govori o radu vodećih ljudi Saveza. Vlatko Marković će otići uzdignuta čela, no nije dobro da je HNL toliko udaljen od reprezentacije. Domaća liga kao da nije pod istom kapom kao i nacionalna vrsta. Neke stvari u HNS-u ipak bi trebalo malo bolje organizirati.

KOMPLETAN ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!!!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:53