SENZACIJA S KANTRIDE

Bogati naftaš iz Genove poručio: Do 18. veljače kupujem Rijeku!

Točno je, Volpi je poslao jasnu poruku o namjeri da kupi NK Rijeku, no nije baš moguće da već 18. veljače postane vlasnik, kako je on najavio - rekao je riječki gradonačelnik

Gabriele Volpi, poznati talijanski industrijalac iz Genove, vlasnik naftne kompanije Orlean Investa i najbolje svjetske vaterpolske momčadi Pro Recco, namjerava kupiti NK Rijeku.

Prema pisanju Il secolo XIX, najtiražnijeg dnevnog lista regije Ligurija, Volpi je najavio da će vlasnik riječkog prvoligaša postati već 18. veljače, a dva dana prije tog sastat će se s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom.

U razgovoru za talijanski dnevnik Volpi je rekao da je velik dio predradnji već obavljen i da je to za njega jednostavna poslovna operacija koja će uskoro biti zaključena.

Jahta od 60 milijuna

Prema pisanju talijanskih medija, glavnina Volpijeva biznisa je u Nigeriji, gdje je njegova tvrtka najjači logističar za naftne kompanije, zapošljava 15 tisuća ljudi i ostvaruje godišnji promet od 1,4 milijarde dolara. Zbog prirode posla i njegovih poduzetničkih projekata na ligurskoj obali, često je na meti kritika talijanskih ekologa i blogera, pa se uz njegovo ime uglavnom spominje pridjev kontroverzan.

Volpija nazivaju i talijanskim Abramovičem, zbog njegove 70-metarske jahte pod naoružanom zaštitom, ali i ulaganja u sport. Jahta GiVi vrijedna je 60 milijuna eura i slovi za jednu od najljepših megajahti na svijetu. Pored uspješnog vaterpolo klubu Pro Recco, u portfelju ima i nižerazredni nogometni klub La Spezia, a navodno je odbio ponudu za kupnju španjolske Mallorce, odlučivši se za NK Rijeku. Inače, Volpi je i sam u mladosti igrao vaterpolo te je slovio kao perspektivan igrač, no onda se bacio u pomorsko-naftni biznis.

Vijest o Volpijevoj najavi da kupuje nogometnu perjanicu Kvarnera snažno je odjeknula u Rijeci. Gradonačelnik Obersnel potvrđuje da mu je Gabriele Volpi najavio svoj dolazak, ističući da će ga rado primiti.

- Točno je, Volpi je poslao jasnu poruku o namjeri da kupi NK Rijeku, no nije baš moguće da već 18. veljače postane vlasnik, kako je on najavio. Ipak je riječ o određenoj pravnoj proceduri u kojoj se privatizacija kluba može provesti. Ako se uspijemo dogovoriti, nije isključeno da on veoma brzo preuzme i glavnu riječ u klubu - kaže Obersnel.

Sretni Obersnel

Na naše pitanje koje će uvjete grad postaviti, Obersnel kaže da će jedini uvjet biti garancija o kontinuiranom ulaganju u klub.

- Ne znam koji bih mu drugi uvjet mogao postaviti s obzirom na to da Rijeka ima više od 30 milijuna kuna duga - rekao nam je Obersnel, dodajući da je više nego zadovoljan što se pojavljuje netko ozbiljan, tko ima novac, ali ono što je važno, i iskustvo u vođenju kluba.

Direktor Juventusa

Volpi nije nepoznat riječkom gradonačelniku. Više su se puta susretali na vaterpolo utakmicama prilikom gostovanja Pro Recca.

Robert Komen, predsjednik Rijeke, kaže da nije razgovarao s Volpijem, ali da je kontakt ostvaren preko Riječanina Damira Miškovića, koji je prvi Volpijev suradnik u Nigeriji. U ovom trenutku vrijednost NK Rijeke bila bi, po Komenovoj procjeni, između 5 i 6 milijuna eura.

- Uz Volpija, u Rijeku stiže i Giuseppe Marotta, generalni direktor Juventusa. Prisustvovat će utakmici Rijeke s Hajdukom te Primorja i Pro Recca - kazao je Komen.

U članku u talijanskim novinama navodi se da Volpi od Rijeke namjerava napraviti klub koji će biti redoviti sudionik Europske lige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:30