SLAVLJE NA MAKSIMIRU

'Plavi' s igračem manje osigurali 11. naslov

Nogometaši Dinama pobjedom su nad Slaven Belupom osigurali četvrti uzastopni i 11. ukupno naslov prvaka Prve HNL, što je prvi trofej trenera Jurčića

ZAGREB - Teže nego što je 28.000 gledatelja na tribinama (besplatan ulaz) vjerojatno očekivalo Dinamo je dva kola prije kraja natjecanja osigurao nedostižnu prednost pred drugoplasiranim Hajdukom.

Posljednjih 25 minuta domaća je momčad igrala s čovjekom manje u polju, jer je zbog prekršaja na Kresingeru ispravno isključen vratar Butina ( Kelavi je mjesto oslobodio Sammir), no zahvaljujući dvama pogocima prednosti i intervencijama svoga trenera s klupe 'plavi' su sačuvali pobjedu i potrebna tri boda za naslov.

Uslijedilo je vatromet s istočne tribine, baloni, laseri, vožnja momčadi u otvorenom plavom autobusu na kat po bivšoj atletskoj stazi, a predaja pokala odgođena je do sljedeće nedjelje i povratka glavnog tajnika HNS-a Zorislava Srebrića u zemlju.

Četvrta je to uzastopna Dinamova domaća titula, 11. naslov prvaka HNL-a, a prvi trenerski Krunoslava Jurčića, koji je početkom ožujka preuzeo plavu klupu od Marijana Vlaka s dva boda zaostatka za Hajdukom i otad ostvario 10 prvenstvenih pobjeda uz jedan remi (‘nula’ s Osijekom). A u velikoj je prigodi i za Kup.

Dinamo je do željenog ranog vodstva došao iz jedanaesterca, za koji tv-snimka baca sumnju, no uživo je susret vratara gostiju Rodića i Badelja izgledao uvjerljivo kao da je bio prekršaj, kako nama u loži, tako i sucu na terenu. Sammir je pogodio za 1-0 i publika je očekivala punjenje mreže Koprivničana, no momčad Mile Petkovića u pokretljivoj plitkoj formaciji pokazala se kao tvrd orah, čak i bez svoga najopasnijeg napadača Vručine (tri žuta).

Prvi put ove sezone Jurčić je krenuo u rasporedu 3-5-2, no bio je to više ‘ho-ruk’ nego neka igra i nakon velike prilike Jurića u 21. minuti naređeno je vraćanje na pobjedonosnih proljetnih 4-4-2, pa se Lovren s lijevog stopera vratio na desnog stražnjeg, a Barbarić stao lijevo od Bišćana. Bila je to postava koja je svladala Hajduk, ali s Ibáńezom umjesto Hrgovića na lijevom boku.

Domaći su se u takvom rasporedu bolje snalazili, raspoložen za razigravanje bokova i napadača bio je Sammir, koji je nekoliko puta izbacivao u prigode Mandžukića, no najbolji strijelac ‘plavih’ ispromašivao se kao rijetko kada. Čak pet odličnih situacija je zapucao i zaradio zvižduke navijača, koji su mu u tim trenucima uzeli za zlo što već javno razmišlja o odlasku u inozemstvo, a domaći naslovi nisu osigurani.

Dakako, ti isti navijači u deliriju su proslavili Mandžin pogodak za 2-0 u 52. minuti. Dotad ponajbolji pojedinac gostiju, vratar Rodić, prometnuo se u tragičara krivo ispucavši povratnu loptu točno u noge Sivonjića, koji je odmah uposlio natrčavajućeg Mandžukića, ovaj puta koncentriranog za poentiranje i pokazalo se kasnije konačan rezultat.

DINAMO - SLAVEN BELUPO 2-0 (1-0)



Sudac: Domagoj Ljubičić (Osijek) 6; pomoćnici: Conjar (Osijek) i Menđušić (Vinkovci). Strijelci: 1-0 Sammir (9 -11m), 2-0 Mandžukić (52, as. Sivonjić). Žuti kartoni: Maras (Slaven Belupo). Crveni kartoni: Butina (Dinamo). Igrač utakmice: Sammir(Dinamo). Stadion: Maksimir. Gledatelja: 28.000.

DINAMO: Butina 6, Barbarić 6 (od 75. Calello -), Bišćan 6.5, Lovren 6.5, Tomečak 7, Badelj 6 (od 59. Chago 6), Vrdoljak 6.5, Sammir 7.5 (od 67. Kelava 6.5), Ibáńez 7, Sivonjić 6.5, Mandžukić 6.5

SLAVEN BELUPO: Rodić 5, Kokalović 5.5 (od 46. Šafarić 6), Rogulj 6, Lapić 6, Maras 5, Gregurina 5.5 (od 62. Delić 5.5), Posavec 5, Bilen 6, Jajalo 6, Kresinger 5, Jurić 5.5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:16