KREŠIMIR ANTOLIĆ

'PRAVNI STATUS ZORANU MAMIĆU NIJE PREPREKA ZA POVRATAK' Dinamov direktor za sigurnost progovorio o odnosu s navijačima, ali i o najavljenom povratniku

 
Vlatka Peras, Amra Peternel i Krešimir Antolić
 Srđan Vrančić / CROPIX

Krešimir Antolić je od 2013. Dinamov direktor za sigurnost, došao je iz Policijske uprave zagrebačke, diplomirani je kriminalist, a od 2016. je član Uprave zadužen između ostalog i za odnose s navijačima, pa se odmah nameće pitanje baklji, zbog kojih je dvaput prekidan i zadnji hrvatski derbi. Je li riječ o propustima redarske službe ili vođe navijača „modrih” ne poštuju dogovore?

- Apsurdna situacija, jer s jedne strane imamo korektnu dvosmjernu komunikaciju, a s druge strane smo možda i najkažnjavaniji u povijesti i to je loše. Pokušat ćemo tu lošu situaciju s nekoliko mjera popraviti, napraviti prije nove sezone kampanju kojom ćemo animirati te i ostale navijače tako da to više ne čine, a novac koji inače gubimo na kazne preusmjeravati u humanitarne svrhe. Nećemo sjediti skrštenih ruku, bez obzira na to što to nije isključivo ni prvenstveno naša odgovornost, nego onih koji brinu za javnu i ukupnu sigurnost, a to je policija.

Dinamo prvu domaću utakmicu u Europi ima prazan stadion, još jednu uvjetno u sljedeće tri godine, kao i zatvorenu navijačku tribinu u 1. kolu HNL-a.

- Platili smo 311.000 eura kazni Uefi prošle sezone, plus prazan sjever protiv Hapoela i Spartaka, a to je ukupno četiri do pet milijuna kuna štete klubu. U Hrvatskoj smo bez kazne za derbi koju još čekamo na 350.000 kn kazni. Dakle, s jedne strane imamo odlično navijanje, sinergiju igrača, trenera i navijača bez uplitanja nekih osobnih animoziteta kakvi su viđani u prošlosti, a s druge strane smo najkažnjavaniji u zadnjih šest godina. Dakle, morat ćemo se naći negdje na sredini, kako ne bismo morali raditi radikalne poteze da Maksimir očistimo od takvih ponašanja.

Gradom kolaju razne priče da određene grupacije žele preuzeti klub, rade pritiske, kako se s time nosite?

- Svašta se priča, ali ja osobno nisam vodio nikakav razgovor te vrste. Činjenica je da sva naša upravljačka tijela imaju nove mandate na četiri odnosno pet godina i samim time su iscrpljene se legalne metode prema kojima bi bilo tko mogao upravljati klubom. Pod legalne metode mislim kupovinu kluba, jer je proces privatizacije zaustavljen prije nego je zaživio iz vrlo prozaičnih razloga (prikupljanje OIB-a), a ne vjerujem da bi se 2019. u zemlji Europske Unije netko usudio otimati Dinamo nelegalnim metodama.

Dinamova skupština broji 80 članova, a osmorica su povjerenici koji godišnje skupe najviše članstva, to je jedini dio promjenjiv svakih 12 mjeseci. Neki zazivaju izbore, da navijači više sudjeluju u upravljanju klubom...

- Prema Zakonu o udrugama, nijedna u Hrvatskoj ne mora ih napraviti, jer udrugama upravljaju članovi neposredno ili putem izabranih predstavnika. Način izbora Dinamovih predstavnika je više puta verificiran od strane gradskih i državnih upravnih tijela, a to što se to nekome ne sviđa ne znači da je nezakonito. A dodatni razlog zašto ne napravimo izbore za Skupštinu jest jer ne vjerujemo u dobronamjernost onih koji to predlažu. No, da nam Zakon nalaže izbore, napravili bismo ih bez problema.

Povratak Zorana Mamića nije upitan sa stručne strane, ali s obzirom na njegov pravni status i nova suđenja koja ga očekuju donosi negativan publicitet.

- Zoran je trofejni kapetan Dinama, a podsjećam da je Josip Kuže, ultimativni heroj naših najvatrenijih navijača, inzistirao 2005. da se Zoran vrati iz Njemačke i bude njegova produžena ruka na terenu. Činjenica je da je u pravnim postupcima, no nemojmo biti veći katolici od Pape. Zoran ima pravo na pravično suđenje i na svoju istinu, pa tako ni njegovi pravni postupci ne bi trebali biti prepreka da radi u Dinamu, to bi bilo nepotrebno podilaženje nekome i odricanje od njegovih neospornih kvaliteta i dodatne vrijednosti koje bi nam donio u sinergiji s Nenadom Bjelicom te trenerom druge momčadi Igorom Jovićevićem. A evo još jedne činjenice, gdje su bili u zadnjih godinu dana Zdravko i Zoran Mamić, a Dinamo je najkažnjavaniji u zadnjih šest godina, ako ne i u povijesti. Apsolutno sam za Zoranov povratak, iako sam svjestan da će kod dijela navijača izazvati negativne reakcije.

Percepcija javnosti je da Zdravko Mamić i dalje vodi klub iz sjene:

- Bili bismo potpuno neodgovorni i pogrešni ljudi da se odreknemo Zdravka Mamića i njegovih znanja i nemojmo dovoditi u pitanje da je on osmislio projekt ovakvog Dinama i stajao na njegovom čelu. Isto tako, bilo bi potpuno nevjerojatno da čovjek udaljen 600 km može donositi operativne odluke na dnevnoj bazi. Uprava radi po desetak sati dnevno da bi klub mogao pratiti sportski dio priče. Ali da koristimo njegove savjete i konzultiramo se oko nekih ideja, pogotovo strateških u sportskom dijelu, apsolutno da. Ne sramimo se toga i ne želimo od nikoga raditi budale. Mamićeva uloga u Dinamu je na visokoj razini, a iz različitih razloga koji su najmanje pravni on je u postupcima kojima jest, a ja čvrsto vjerujem da će on izaći iz njih kao slobodan čovjek. Podržavam ulogu koju ima u klubu i ne odričem ga se – poručio je Antolić.

Amra Peternel: Adidas nas je prepoznao i prihvatio dvostruko bolji ugovor od 2020. do 2024.

Amra Peternel u Dinamu je od 2003., najviše u marketinškom odjelu, pa joj je i kao članici Uprave sektor odgovornosti marketing, međunarodni odnosi i licenciranje.

U netom završenoj sezoni, najuspješnijoj europskoj nakon 49 godina, zabilježen je i porast prihoda od sponzora, suvenira i ulaznica.

- Prihod od sponzorstava porastao je za 22 posto, sve je veći interes tvrtki za poslovnom suradnjom, a ne računajući novi Fan Shop u centru grada otprije desetak dana povećana je prodaja suvenira za 44% posto. Imamo još sedam distribucijskih i desetak licencnih partnera i još 16 lokacija prodaje izvan Zagreba. Najveći pomak mogao bi se napraviti prodajom preko web shopa, s dosadašnjih 10 na 30 posto - ističe Amra, dodajući da je pomoću specijaliziranih alata izvučen podatak da je samo u zadnjih mjesec dana Dinamo za sebe i svoje partnere ostvario medijsku pažnju vrijednosti 12 milijuna kuna te da su „modri” hrvatski lideri na društvenim mrežama, s preko 900 tisuća pratitelja na Facebooku, Instagramu i Twitteru, a klupski YouTube kanal, koji svakodnevno osvježava sadržaj, tijekom 2018. imao je 2,8 milijuna pregleda.

Preklanjski ugovor s Adidasom bio je prekretnica u poslu s Fan Shopovima, nakon dugo vremena pronađen je privatni prostor u Jurišićevoj 2A koji je uzet u najam.

- Postojeći ugovor s Adidasom ističe 2020., ali već je dogovoren novi, četverogodišnji, s dvostruko boljim uvjetima, što znači da smo prepoznati kao poželjan partner. U srpnju ćemo predstaviti nove dresove, s tri zvjezdice iznad grba.

Prodaja od ulaznica, tv i marketinških prava te suvenira iznosi samo 10 posto proračuna, a zadatak Uprave je osgurati stabilno poslovanje kluba neovisno o Uefinim premijama za europske plasmane i prodaju igrača.

- Od tv prava smo u 2018. zaradili samo tri milijuna kuna, ukupno u Europi i HNL-u, jer samo u drugom i trećem pretkolu samostalno prodajemo tv-prava, a kvalifikacijsko kolo već je pod Uefinim zajedničkim 'poolom' iz kojeg se kasnije dijeli dio klubovima sudionicima.

Amra Peternel u dane europskih utakmica komunicira s Uefinim delegatima, opravdana je bojazan da se skupina Lige prvaka neće moći igrati na ovom stadionu.

- Dobili smo europsku licencu, ali kroz ušicu igre. Uefa nam stalno daje na znanje da je stadion neadekvatan i nekomforan, od nedovoljno sanitarnih čvorova do parkirališnih mjesta, prokišnjava, pada kamenje, prozori, a mi o svemu obaviještavamo Grad. Mnoge stvari smo sanirali svojim sredstvima, u zadnjih 10-ak godina 85 milijuna kuna smo uložili u tuđu imovinu da ušminkamo Maksimir i zadovoljimo svake godine sve strože Uefine kriterije, no svjesni smo da će vrlo brzo doći trenutak kada više nećemo dobivati dozvole niti lokalnih instanci za korištenje postojećeg stadiona – poručila je Amra. Novi sastanak s Gradom je sredinom lipnja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:31