LJEPOTICA NA ATLANTIKU

PREMIJERA ARHITEKTONSKOG REMEK DJELA Pogledajte jedan od najljepših stadiona svijeta!

Staro zdanje Stade Chaban-Delmas (na kojem se igralo SP 1998. godine) nije bilo prikladno pa se krenulo s potpuno novim projektom, za koji je osiguran budžet od 183 milijuna eura
 Screenshot: YouTube

U jučerašnjoj prijateljskoj utakmici nogometnih reprezentacija Francuske i Srbije otvoren je na internacionalnoj razini prelijepi novi stadion Bordeauxa, imenom Matmut Atlantique (Matmut je osiguravajuća tvrtka u Francuskoj koja je na 10 godina otkupila prava na ime).

Francuzi su pobijedili 2:1, a utakmicu je obilježio projektil Blaisea Matuidija - rekli bismo, prikladna golčina za prekrasni stadion nedaleko od obale Atlantskog oceana.

Autori ovog sportskog zdanja, za koje smo sigurni da će u kolektivnom pamćenju struke i navijača ući među najljepše na svijetu, su ljudi iz prestižnog švicarskog arhitektonskog ureda Herzog & de Meuron. Teško je i nabrojati sva priznanja koja su Švicarci dobili, ali među njima najviše odskače nagrada Pritzker iz 2001. godine, najprestižnija koja se može dobiti u svijetu arhitekture.

Hezog & de Meuron postali su globalno poznati po konverziji londonske Bankside Power Station u muzej moderne umjetnosti Tate Modern, ali ih sportski, pogotovo nogometni svijet najviše pamti kao arhitekte revolucionarne Allianz Arene u Münchenu, već kultnog Ptičjeg gnijezda u Pekingu (koje se u relevantnim anketama smatra najupečatljivijim arhitektonskim djelom 21.st) te St. Jakob Parka u Baselu.

U Bordeauxu su posao dobili prvenstveno zbog činjenice da je Francuska dobila domaćinstvo Eura 2016. godine, zbog čega su Žirondinci i francuski nogometni savez odlučili da im treba novi stadion.

Staro zdanje Stade Chaban-Delmas (na kojem se igralo SP 1998. godine) nije bilo prikladno pa se krenulo s potpuno novim projektom, za koji je osiguran budžet od 183 milijuna eura, što se u usporedbi s mnogim sličnim zdanjima može smatrati jeftinom opcijom. Radovi su započeli 2012. godine, a završili su 30. travnja 2015. godine, u sekundu na predviđeno vrijeme (ipak su ga projektirali Švicarci, jel).

Dovršeno zadnje je u svakom pogledu unikatno - ravnih linija, pomalo spušteno i puno svjetla. Zasigurno najupečatljivi dio su stotine vitkih stupova koji 'glume' fasadu stadiona i ujedno drže tribine, a pritom djeluju kao refkesija obližnje šume. Na stadion vode stepenice koje se negdje na polovici zdanja spajaju s tribinama - tu je smještena i velika promenada koja ide oko cijelog stadiona te s koje se sa svake pozicije može vidjeti teren.

Kuriozitet u strukturi stadiona je činjenica da se zbog vlažnog terena nije koristio armirani beton, već su stupovi, na primjer, napravljeni od čelika.

- klinite za ulazak u galeriju -

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:19