MOŽE LI BARCA PASTI?

Recept Josea Mourinha: Visoka obrana, presing, dva vezna love Messija i tika-taka više ne postoji!

Mourinho nije, poput Di Mattea, parkirao autobus, avion ili ‘space-shuttle’ u svoj 16-erac, bila je to plitka formacija u kojoj je zadnja linija bila na 30 metara od vratiju
 AP

Barcelona je prošli tjedan izgubila od Chelseaja, ali joj je stvorila osam prigoda nasuprot jedne (ali vrijedne) suparnika, no protiv Reala Barça je izuzev kod pogotka Alexisa stvorila još samo dvije prigode (Xavi, Tello). Što, dakle, Londončani mogu naučiti iz analize subotnjeg ‘el clasica’ kako bi izbjegli novu kanonadu?

Joseove zamke

Mourinho nije, poput Di Mattea, parkirao autobus, avion ili ‘space-shuttle’ u svoj 16-erac, bila je to plitka formacija u kojoj je zadnja linija bila na 30 metara od vratiju, Barcelona je čak pet puta uhvaćena u zamku zaleđa (Messi i Alves po dvaput), dočim su na Stamford Bridgeu samo Iniesta i Alexis na krilima dvaput prekasno dobili loptu. Ovaj put je Alexis ušao prekasno, dovoljno da izjednači, ali u završnici se i Real povukao bliže svome 16-ercu...

Portugalac je igrao s dva, a ne tri stražnja vezna, no imao je različitu taktiku od Talijana jer su, poglavito do vodstva, četiri Realova igrača igrala presing na zadnju liniju Barçe, ali stražnji vezni, Khedira i Xabi Alonso, nisu se pridruživali nego ostajali u zoni, bliže svojoj zadnjoj liniji, kako bi čekali Messija (nije pucao na vrata Casillasa).

Domaći su čak 13 puta natjerani na vraćanje lopte svome vrataru (u Londonu 6). Tako je ‘tika-taka’ poremećena u začetku, za razliku od dvoboja u Londonu gdje se domaćin otpočetka branio duboko vrebajući isključivo kontru i gdje je i istureni Drogba čekao na svojoj polovici.

Lopte u prostor

Barcelona je, netipično, u subotu natjerana na manje kratkih (do 10 metara), nego dugih dodavanja, 262 nasuprot 345, od čega 17 dugih dodavanja, dužih od 30 metara i čak 15 dijagonala (9 točnih, prosječna dužina 37 m). S druge strane, Real je imao najviše dodavanja do 10 metara (90), samo 4 dijagonale (prosječno duge 49 m) i 17 dugih lopti preko 30 metara. Zanimljivo, prema statistici Once footballa Barça i Real su bili gotovo izjednačeni po loptama u prostor (35-34), a one su ipak najbitnije. Gosti su dobili i dvostruko više dvoboja od domaćih (32-16). Kod Barçe je lopta bila najviše u nogama stopera zaduženog za iznošenje, Mascherana (150 sekundi), potom Thiaga (144) i Busquetsa (129), oba su igrala uloge stražnjih veznih.

Izolacija Messija

Messi je s loptom bio samo 114 sekundi. S druge strane, Mourinhova je taktika bila da napadači, kada su istureni i nema klasične kontre, što duže vuku loptu i prodiru s njom u potrazi za eventualnim prekršajem i predahom: tako je Cristiano Ronaldo s loptom je bio najviše, 58 sekundi (dvaput je fauliran na lijevom krilu), centarfor Benzema 47, a asistent za pobjedu, polušpica Özil 40. I ne manje važno, Real je izbjegao prekršaje u opasnoj zoni, bliže od 40 metara do vratiju. Može li nešto od toga primijeniti i Chelsea?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:26