SUDAC NA METI

Reja pitao suca Vučkova: Kakva su ovdje pravila?

'Ako je Skoko kažnjen s crvenim kartonom, zašto onda niste kaznili žutim 9 koja je dva puta srezala Cernata? Zanima me kakva su pravila?, kaže trener Hajduka, a sudac odgovara: 'pa ovisi'

SPLIT - Crvenim kartonom za Skoku u 21. minuti utakmice u Vinkovcima između Cibalije i Hajduka riječki sudac Domagoj Vučkov poslao je hrvatsku nogometnu ligu u stečaj. Tako bi se rezoniralo u zapadnom nogometnom svijetu, gdje se investira da bi se lova vratila, a kako će se vratiti ako se na glavnoj burzi, to jest na nogometnom terenu ne događa više ništa atraktivno?

Da Hajduk protiv Cibalije nije igrao kao u vaterpolu s igračem manje skoro cijelu utakmicu, vjerojatno bi svi bodovi otišli u Split. Bila bi to serija koja prvoligaški “mercato” čini ponovno zanimljivim. U subotu Hajduk u Rijeci, na Kantridi igra protiv Istre iz Pule s novim izgledom na pobjedu (ako ne sudi Vučkov).

Trener Hajduka Edoardo Reja u samo par utakmica iskustva s hrvatskom prvoligaškom sudskom praksom zaključio je da se ne sudi po zakonu. Već je reagirao u par navrata razrogačenih očiju i s nevjericom da toga u nogometu ima. Usprkos pobjedi nad Varteksom, osvrnuo se na suđenje vrativši se na svoj debi u Rijeci: “Ovdje suci ne štite igru crvenim kartonima, dopuštaju namjerno rušenje s leđa!” A u Vinkovcima je u “tunelu” doslovno zaustavio suca Vučkova i pitao ga:

- Ako je Skoko kažnjen s crvenim kartonom, zašto onda niste kaznili žutim kartonom devetku koja je dva puta na očigled svih srezala Cernata? Hoću reći, zanima me kakva su pravila?

- Pa ovisi, ovisi - odgovorio je Vučkov, a ni Reja mu nije ostao dužan:

- Kako ‘ovisi’? Pitam kakva su pravila, nešto je valjda zapisano. Nije valjda da se jednom sudi ovo, a drugi put ono.

I Hajdukov tehnikom Krešimir Mikulandra, koji sjedi na klupi uz trenera Reju, a na presicama mu prevodi, nije izdržao, nego je odbio rukovati se sa sucem Vučkovom:

- Ma i ja sam postavio neka pitanja, ali bez pravih odgovora. Vidio sam i kontrolora utakmice Varaždinca Ivana Novaka, koji mi je potvrdio da se moglo dat crveni i igraču Cibalije za start s dvije noge na Ibričiću.

Josip Milardović je skupljao faule kao hrčak tijekom utakmice, a imao je žuti karton već od 15. minute. Vučkov nije dao drugi žuti Petru Tomiću, koji je s obje ruke vukao za dres Cernata nasred terena, a i Tomislav Pavličić se iskazao namjernim nasrtajima. Sve su to podaci koje je zabilježio Krešimir Mikulandra te u razgovorima o utakmici čuo i potvrde drugih:

- Rekli su mi da je tu bio i poznati sudački funkcionar Drago Poljak te da je razmijenio i mišljenja telefonom s Edo Trivkovićem. Svi smatraju da je Vučkov imao slabu strategiju i da je morao dati crveni i Cibaliji. Međutim, izgleda da se radi i o nekakvim ‘kamatama’ otprije jer je Vučkov imao prilično neugodnu verbalnu ocjenu ljudi s juga i Dalmacije, nešto se događalo prije par sezona na Kvarnerskoj rivijeri.

A Vučkov je i ove godine već imao posla s Hajdukom. Srđan Andrić je Interu pucao glavom i lopta je na putu do gola pogodila igrača u ruku, ali Vučkov je odmahnuo rukom. Mikulandra je pitao hoće li Vučkov biti kažnjen kao i Skoko i tko je tu više pridonio nogometu. Skoko nikad još nije dobio crveni karton. Njegov lakat uslijedio je da bi se othrvao seriji prekršaja nekoliko igrača sve u jednoj akciji u kojoj je Vučkov (navodno) Skoki davao prednost. Pa ipak, slijedom kriterija za Skoku, crveni je za namjerni start s dvije noge morao dobiti i igrač Cibalije (faul na Ibričiću).

Skoko sigurno nije ni vidio što radi s laktom, bila je to nervozna kretnja čovjeka izmorenog nizom faula, a sudac Vučkov je sto posto vidio sve.

Sve osim pravila za koja ga je pitao trener Edoardo Reja. I sad se valja sjetiti kako bi na to reagirao Igor Štimac. Privatnim avionom znao je provaliti na sudačke komisije. Kerum još nema niti v.d. za funkciju “Štimca”. A možda mu za ovu propuštenu godinu to više i ne treba.

Pravna nogometna država



Živce je izgubio i pomoćni trener Igor Tudor pa se na suca obrušio pogrdnim riječima (“Smeće, srami se” itd. kako je objavio dopisnik iz Vinkovaca uz opasku da mu poslije utakmice nije ostao dužan ni sam Vučkov. Svakako Reja i Tudor, došljaci iz talijanskog nogometa, za par utakmica stekli su priličan broj neprijatelja po pitanju “pravne nogometne države” i zanimljivo je vidjeti za koga će se ta država opredijeliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:39