POVEĆANJE POREZA

Ronaldo, Kaka Ibro i Benzema stigli u zadnji čas

Iako se najave o štrajku čine pretjeranima, povećanje poreza za strane nogometaše moglo bi uzburkati mnoge duhove u španjolskom nogometu
 AFP

ZAGREB - Cristiano Ronaldo je očito vrlo lukav tip. Osim što se marketinški iskorištava gotovo do razine prostitucije, pa njegov lik i djelo krasi čak i vrstu motornih ulja s kojima ima veze koliko i s naivnom umjetnošću, Portugalačev osjećaj za naći se u pravo vrijeme na pravom mjestu gotovo je savršen.

Ronaldo mirno spava

Ne, ne mislimo na onaj müllerovski instinkt za zabijanje baš svakog otpatka u protivničku mrežu jer je CR daleko od tog tipa igrača.

Riječ je o osjećaju za napraviti transfer svih transfera prema modelu “Just In Time” - u pravo vrijeme.

Povećanje stope poreza, koje je ovih dana najavljeno za strane nogometaše koji dolaze u španjolske klubove i zarađuju više od 600.000 eura godišnje, moglo bi zaustaviti trend dolazaka najvećih zvijezda. Sreća za Ronalda, Kaku, Benzemu i Ibrahimovića da su se odlučili baš ovoga ljeta isprobati čari Pirenejskog poluotoka.

‘To je udar na nogomet’

Da im je na mjesečne ugovore udaren porez od 43, a ne dosadašnjih 24 posto, pitanje je kako bi nogometne zvijezde spajale kraj s krajem. Ovako mogu mirno spavati. Uhvatili su zadnji vlak za porezni raj i sada bezbrižno, dok god požele, mogu uživati u njegovim blagodatima jer će se odredba, koja će porez gotovo udvostručiti, primjenjivati samo na igrače koji u Primeru stižu od 1. siječnja 2010.

Čelnici najvećih klubova, Reala i Barcelone, već su počeli “kuknjavu” oko novog propisa. Barcelonin predsjednik Joan Laporta zna da Primera više neće biti “porezni Monte Carlo “ za sve one zvijezde željne dobrog nogometa i malih izdataka.

- Ova mjera vrlo šteti španjolskom nogometu. Sada će najbolji igrači dva puta razmisliti hoće li doći u našu ligu ili neće - kazao je Laporta.

Ovako je pravedno

S druge strane, španjolski parlamentarci koji su donijeli ovakvu odluku opravdavaju je najdražom izlikom za namete svih vrsta - recesijom. U stilu “svi za jednoga, jedan za sve”, Španjolci smatraju da je ovakva mjera nužna da se pokaže socijalna osjetljivost u vremenima kada je stopa nezaposlenosti oko 10 posto.

- Ovom mjerom ujednačavamo porez za strane nogometaše s onima koji plaćaju domaći igrači. Mislimo da je to pravedno u ovim teškim vremenima - kazao je glasnogovornik Socijalnih demokrata, stranke koja je zagovarala zakon u španjolskom parlamentu.

Na Otoku se stopa poreza diže sa 40 na 50 posto

Španjolska nije jedina država koja od 2010. mijenja poreznu stopu za strane nogometaše. Učinit će to i Velika Britanija, čiji porez skače sa 40 na 50 posto. Tako će dvije najprimamljivije lige imati određeni uteg oko nogu, ali teško je vjerovati da će im to naškoditi u nogometnom smislu. Španjolci, odnosno Real i Barcelona te Englezi i dalje će moći najbolje plaćati pa ne treba sumnjati da će ostati nedodirljivi vladari europske nogometne tržnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:13