PRVA HNL

Slaven Belupo na vrhu nakon ludog preokreta, debakl Rijeke u Zaprešiću

Slaven Belupo je pobijedio Lokomotivu 3-2, a Inter Rijeku s 2-0
 Damir Krajac / CROPIX

SLAVEN BELUPO - LOKOMOTIVA 3-2 (Vugrinec 28, Batarelo 30, Gregurina 84 / Kramarić 3, Boras 17)

Uvod je bio neobičan, taman kada su akteri u iznimno vrućoj koprivničkoj večeri istrčali na travnjak, ugasili su se reflektori. Otkazao je agregat, trebalo je osam minuta da se rasvjeta opet upali, a nepredviđena stanka više je odgovarala gostima, koji su poveli u otvaranju.

0:1 - Kramarić (3)

Brozović je preciznom loptom uposlio Andreja Kramarića, koji koristi pogrešku Slavenove obrane i krasnim lobom prebacuje istrčalog Rodića, koji u toj situaciji nije mogao puno napraviti.

Odgovorio je Glavica udarcem kojeg brani Lovrić, a u 12. minuti Rak pada nakon duela s Mrzljakov u kaznenom prostoru gostiju, ali Krečak se nije oglasio. Imao je šibenski arbitar sa svojim pomoćnicima još nekoliko odluka koje su iznervirale domaće igrače i publiku.

0:2 - Boras (17)

Farmaceuti su dugo petljali na rubu svog šesnaesterca, Batarelo nije uspio izbaciti loptu koja dolazi do Ivana Borasa, a ovaj odmjerenim udarcem s 18 metara pogađa Rodićev desni kut za 0:2.

Dva pogotka iz dva udarca po golu šokirala su koprivničke gledatelje, ali ne i Slavenove igrače, koji se nisu predali već su snažnim pritiskom potjerali Lokose na njihovu polovicu. Kokalović je u 24. minuti tukao glavom nakon kornera, ali pokraj vratnice.

1:2 - Vugrinec (28)

Iz slobodnog udarca s desne strane ubacio je domaći kapetan Maras, lopta je preletjela nekoliko igrača i stigla do iskusnog majstora Davora Vugrinca koji se odlično snašao na drugoj vratnici i iz blizine zakucao loptu u mrežu i tako postigao svoj 130. pogodak u HNL-u.

2:2 - Batarelo (30)

Pogodak je dao krila Farmaceutima, koji su ubrzo stigli i do izjednačenja. Lopta je došla do Glavice koji je na desnoj strani idealno proigrao Antu Batarela, a Slavenov veznjak iskosa je s par metara snažnim udarcem matirao Lovrića za 2:2.

Do kraja poluvremena još dvije dobre situacije. Prvo je Vugrinec u 41. minuti iz slobodnog udarca sa 25 metara krasno gađao donji desni kut, ali je Lovrić još bolje reagirao i odbio loptu. Uzvraća Kramarić snažnim udarcem iz daljine, Rodić je bio oprezan i boksanjem otklonio opasnost.

Nastavak je donio veliku bitku na sredini terena, oba suparnika nastojala su kroz organiziranu igru doći do pogotka, no prvi je opasno zaprijetio Kramarić iz slobodnog udarca u 58. minuti. Lopta je išla u gol, ali je glavom ispred crte izbio Vugrinec. Na drugoj strani dva puta iz daljine bez dovoljno preciznosti prijeti Gregurina.

3:2 - Gregurina (84)

Izgledalo je da će uzbudljiva utakmica završiti podjelom bodova, ali je Slaven u završnici stisnuo i uz podršku publike stigao do pobjedničkog pogotka. Nakon ubacivanja sa strane Šaban je povratnom loptom uposlio Marija Gregurinu, koji je opalio iz daljine iskosa s lijeve strane i pogodio lijevu vratnicu od koje se lopta odbila u mrežu za konačnih 3:2.

Mogao je domaćin i do četvrtog pogotka, no nakon slobodnog udarca Marasa lopta je udarila u gredu, a Rak je u nadoknadi promašio još jedan zicer, ali Slaven je pobijedio i sada je prvi.

SLAVEN BELUPO: Rodić - Purić, Kokalović, Grgić, Maras - Čanađija, Batarelo - Rak, Vugrinec, Glavica - Bušić

LOKOMOTIVA: Ig. Lovrić - Samateh, Barbarić, Mesarić, Musa - Mrzljak - Boras, Antolić, Brozović, Bručić - Kramarić

INTER - RIJEKA 2-0 (Šarić 79-11m, 89-11m)

Rijeka je bila konkretnija, očito kvalitetnija, no Inter je hrabro odolijevao. I nikako nije mogao zabiti. Što i nije najgore; bitno je da nije primio. Barem ne do stanke, do koje je nanizao pet zaprešićkih poluvremena bez pogotka...

Prvi je zaprijetio Benko, već u 7. minuti lijevom nogom, poluvolejem. Da domaći neće biti tek 'nijemi promatrači' kao u prethodnim susretima s Lokomotivom i pogotovo Osijekom naznačio je snažni stoper Bagarić kad je sredninom prve dinice silovito raspalio iz slobodnog udarca iskosa slijeva, s oko 25 metara, a Lisjak je loptu ispod grede na suprotnoj strani jedva izboksao u korner!

Često je kuhao okretni Mutombo, tražeći Benka kroz gusti bedem Žutih. Jednom je ta ideja i realizacija prisilila požrtvovnog Hercega na intervenciju krajnjim naporom i pritom je stradao mišić tako da je zamjena bila nužna.

Trudio se Budimir, štošta pokušavao ambiciozni Oršić, no RI-obrana s Kneževićem i Neretljakom, stoperima reprezentativnog formata, nije dopuštala nikakvu šetnju kritičnom zonom. Poslije pogrešnog Šarićevog dodavanja prema Santiniju se spustio Mujanović, na tome je i ostalo. Kad je Weitzer centrirao iz lijevog kuta loptu je čelom pokupio Knežević i promašio tek za metar... Do predaha je, zapravo, najbolja prilika bila ona Mujanovićeva u sudačkoj nadoknadi: tukao je vrlo dobro, ipak nedostatno da Santini nezgodnu loptu ipak ne bi ukrotio ispred lijevog donjeg kuta...

Dvaput Budimir, uništa! Početak novih 45 minuta tako je obilježio domaćin. Svakako bolji nego u prijašnjim utakmicama, ali Rijeka je tvrd orah. Štoviše, nezadovoljna što ne vodi... Pravu malu paniku je tamo desno napravio Mutombo, nabacio pred vrata i tu je, u raspletu, Čulina upropastio zicer! A kad je Šarić iščačkao loptu za Oršića činilo se da će Lisjak potpisati mat, no lopta je iz neposredne blizine otišla previsoko. Budimirova pak točno vrataru u ruke. I Mutombova na drugoj strani.

Inter je bio gotovo u razini partije s Dinamom u kojoj je osvojio bod. Poboljšanju su mnogo pridonijeli povratnik Bagarić i novak Milardović, posebice je važan udio probuđenog kapetana Šarića.

Bomba Vujčića, Lisjak na mjestu. Faul na Weitzeru na 22-23 metra, puca dotični, u zid.

Čini se da Rijeka nema daha ni maha za nešto više. Ima li Inter?

1:0 - Šarić (11 m)

Miloš ruši Budimira na ulazu u kazneni prostor slijeva, sudac ispravno konstatira mjesto prekršaja i to je kazneni udarac. Šarić je perfektan: čeka da Lisjak krene lijevo, pa loptu šalje desno! Hoće li to biti dostatno za tri ogromna boda?

Hoće, štoviše:

2:0 - Šarić (11 m)

Budimir sjajno upušljava Jurića koji se hitro spušta prema Lisjaku, on ga 'skida' i to je nova najstroža kazna. Budimir i Šarić natežu se glede izvođenja. Onda loptu namješta Šarić i sve ponavlja kao kod 1:0, živci za deset!

INTER: Santini - - Plazanić, Bagarić, Herceg, Čeliković -- Vujcic, Milardović, Šarić -- Matko, Budimir, Oršić

RIJEKA: Lisjak - Miloš, Knežević, Neretljak, Čaval - Brezovec, Kreilach, Weitzer - Mujanović, Čulina - Benko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:59