SUROVA REALNOST

TALIJANI ZABRINUTI ZA BUDUĆNOST 'A da pitamo naše susjede kako se to zapravo radi?'

'Mislili smo da je Brazil nesreća, debakl, ali sraz s Hrvatskom bio je sudar s realnošću'
 getty images

I dalje se ne presahnjuju analize, i dalje Talijani svoje medije preplavljuju naoko oštrim, a zapravo surovo realnim analizama, u kojima dominira činjenica koje su se svi plašili:

”Od sunčanog Barija (pobjeda nad Nizozemskom na početku Conteova mandata od 2:0, nap. a.) do kišnog Milana, sve je stalo u te dvije krajnosti. Koje su potpuno razotkrile realnost: Italijo, moramo napravi rez i krenuti ispočetka...”

Hrvatska je trenutačno u očima Azzurra neka druga, njima nedohvatljiva galaksija nogometa, dimenzija koju kane dohvatiti. Ali kako, pitaju se zapravo svi, jer kao što kaže Giovanni Malago, predsjednik Talijanskog olimpijskog odbora (CONI):

- Moramo pronaći nove generacije i odmah im dati šansu, gurnuti u vatru, inače naš nogomet možemo pokopati i čekati doslovce dekadama kada će se probuditi iz ove smrti u koju korača.

Defetizam je zahvatio Talijane.

- Nedostaje nam talenata, a mi i dalje od Contea tražimo ad hoc rezultat. Bilo bi bolje da od njega tražimo stvaranje nove generacije. Jer premda smo se naviknuli da smo veliki, to više nismo. Mislili smo da je Brazil nesreća, debakl, ali sraz s Hrvatskom bio je sudar s realnošću - priznao je i Juventusov Beppe Marotta.

U Italiji će se ovih dana, ako je suditi prema svim otvorenim očima i grubim, ali realnim analizama, početi događati revolucija. Došli su do zida, a Hrvatska je predstavljala udarac u njega; Serie A krenut će u restrukturiranje, odnosno smanjivanje broja stranaca kako bi klincima otvorili vrata serioznog nogometa. Nogometa, konačno, koji u Europi ovakav kakav je ionako nije konkurentan.

Godinu dana izbornik mlade reprezentacije Luigi Di Biagio konstanto vapi preko medija:

- Imamo mladost, dajmo joj šansu.

No očito je u goste morala stići Hrvatska kako bi mu pomogla.

”Nakon svega, nismo bez razloga puhali na hladno, Hrvatska je jasni favorit skupine i samo čudo će je spriječiti da ne bude broj jedan na kraju kvalifikacija. To je moderan nogomet kome moramo težiti, možda bismo mogli pitati susjede kako se to radi”, zaključuju mediji.

Talijanskom nogometu slijedi katarza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:22