MODRA MATEMATIKA

'TRANSFER KOVAČIĆA DONIO JE STABILNOST' Dinamo smanjio proračun, a kupuju kao nikad

 CROPIX

Dinamo je u ljetnom prijelaznom roku doveo četiri stranca. Argentinca Migliorea, Alžirca El Soudanija, Čileanca Fernandesa, a sljedeći tjedan trebao bi stići i Portugalac Pinto. U zimskom prijelaznom roku stigao je Ganac Addy, te još Husejinović i Pamić. U Maksimir je stigao ogroman broj igrača, Zdravko Mamić itekako je ojačao momčad za novi juriš na Ligu prvaka.

Međutim, kako je Dinamo uspio dovesti toliko broj kvalitetnih nogometaša, a budžet je smanjen za čak 8 milijuna eura? Naime, prošle sezone Dinamo je imao budžet od 20 milijuna eura, dok ove iznosi oko 12 milijuna eura. Dakle s bitno, gotovo sa 50 posto manjim budžetom Modri su doveli, po svemu, klasne igrače. Neki trik ili...?

- Smanjili smo budžet, sveli ga u normalne okvire, ponašamo se racionalno. Međutim, ostalo je novca od minulog rada, od transfera, pa smo ove sezone odlučili pojačati momčad vjerujući da će nam se to vratiti plasmanom u Ligu prvaka što je naš glavni cilj. Ukoliko se ove sezone plasiramo u to natjecanje, osigurali smo si dvije godine mirnog života - kazao je predsjednik Mirko Barišić, uz dodatak:

- Transfer Matea Kovačića osigurao nam je znatna financijska sredstva, donio je potpunu stabilnost kluba.

Barišić kaže da će se modri klub i dalje ponašati u stilu dobroga gospodara, te da će se pažljivo baratati financijama. Što ne znači da će patiti momčad. Jer osim što su dobro prodavali, ove sezone su u Maksimiru pokazali da znaju dovesti elitne igrače, reprezentativce i to ne za preveliki novac.

Dinamo je do sada platio samo milijun eura za El Soudanija Vitoriji Guimaraes, te bio trebao platiti istu cifru Rio Aveu ukoliko se finišira transfer Pinta. Migliore je došao bez odštete jer mu je istekao ugovor sa San Lorenzom, Fernandes je stigao na posudbu, Addy je također na posudbi, za Pamića su Modri Bayeru iz Leverkusena platili 200.000 eura, a Sarajevu za Husejinovića 150.000 eura.

Naravno, ovdje se radi samo o odštetama, ti igrači dobivaju i plaće. Međutim, one nisu kao nekada. Svim igračima zimus su skresani ugovori, zato je budžet i tako drastično smanjen. Više u Dinamu nema onih “ludih” plaća “od milijun eura”, nema više niti onih od 700.000 ili 650.000 eura godišnje.

Trenutačno je najviše plaćen Sammir, spominje se brojka od 550.000 eura godišnje, dok su novi stranci plaćeni oko 400.000 eura. S takvim plaćama i takvim uvjetima dovođenja igrača Modri mogu i s bitno skromnijim budžetom jurišati na Ligu prvaka, a s obzirom na karakteristike pojačanja, naravno, trebamo ih vidjeti na djelu, možda mogu biti i kompetentniji suparnik europskim nogometnim velikanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:14