TRENERSKI MAG SIGURAN

Vaha: Hrvatska je već osigurala Euro 2012.

Francuz bosansko-hercegovačkih korijena na privremenom radu u Hrvatskoj analizira igre svojih reprezentacija u kvalifikacijama za Euro 2012.
Zagreb, 031010.Stadion u Maksimiru.1. HNL, 10. kolo.Dinamo - Istra 1961.Na fotografiji: Vahid Halilhodzic, trener Dinama.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - Slaven Bilić ušao je u veliki rizik kada je na Ramat Gan izveo momčad bez ozbiljnog defenzivnog veznog igrača - razbijača. Tako je vezna linija ostala bez agresije i posljednja linija često je bila na streljani. Tako je utakmicu vidio nesuđeni suradnik Slavena Bilića, trener Intera Ilija Lončarević. A kako je utakmicu doživio Dinamov trener Vahid Halilhodžić?

- Logična pobjeda Hrvatske, koja je neusporedivo bolja momčad od Izraela. Iako - igra mora biti bolja, no pobjeda u Tel Avivu je velik uspjeh i Hrvatske i Slavena Bilića.

I koga je zapazio Vaha?

- Niku Kranjčara! Njegova dva gola su potvrdila da više vrijedi nego što ga danas vrednuju u Tottenhamu, dva gola u Izraelu su potvrdila njegovu klasu i signalizirali su treneru Redknappu da se mora drukčije postaviti prema Kranjčaru. Utakmica je pokazala još neke stvari - da je Luka Modrić svjetska nogometna klasa, da je Kranjčar nepravedno zapostavljen...

Vahid Halilhodžić je gledao i utakmicu Francuska - Rumunjska. Ipak, on je “Francuz, bosansko-hercegovačkih korijena, zaposlen u Hrvatskoj”.

- Francuska je teško došla do pobjede, ali - stvara se nov način igre, dolazi novi val, a razvikane zvijezde, koje su u Južnoj Africi osramotile francuski nogomet i okrenule mu leđa, odlaze u drugi plan. Nema Riberyja, nema Zidanea, ali se pojavio Payet, nogometaš St. Etienea, danas najbolji igrač francuske lige. Izbornik Laurent Blanc posegnuo je za mladim igračima i taj Payet, inače rođen na otoku Reunionu u Indijskom oceanu, preokrenuo je utakmicu. Nadam se da će to biti putokaz i Slavenu Biliću.

Razgovarali smo i o Bosni. Tu su se već probudile emocije:

- Bosna je morala pobijediti u Tirani, Albanija je bila bez izbornika, trebali su biti ambiciozniji. Bosna nema puno jockera, falit će im ta dva boda. Bosna i Hercegovina ima sjajne igrače koji, međutim, u reprezentaciji ne igraju ni približno kao u klubovima. Imaju Džeku, Misimovića i Pjanića, Ibričić, na žalost, zbog velike konkurencije nije standardan...

O atmosferi u hrvatskoj reprezentaciji Halilhodžić je rekao:

- Veliki je presing na izbornika Bilića, ne znam kako on to osobno proživljava, ali vrlo lucidno to vodi. Hrvatska je prekvalitetna da bi posrnula na gostovanju u Tel Avivu; ovom pobjedom su zapravo već osigurali sudjelovanje na Europskom prvenstvu.

Vaha je govorio kao da hoda po jajima. I zato smo pozvali bivšeg trenera Dinama i nesuđenog Bilićeva suradnika Iliju Lončarevića. Iskusni trener je detektirao probleme:

- Ne bih bio u koži Slavena Bilića zbog mnogih dvojbi, on je u velikoj zamci. Točno je da u Tel Avivu nitko nije razočarao, osim zakasnjelih reakcija u zadnjoj liniji. Momčad mora biti agresivnija, a posebno Modrić i Eduardo da Silva, koji nisu na uobičajenoj razini.

Zaboravili ste Niku Kranjčara?

- Da je protiv Grka igrao kao protiv Izraela, pobijedili bismo s tri gola razlike. No, na toj utakmici je bio suzdržan, daleko od gola. No, u sljedećim utakmicama nadam se da će dva stopera biti Ćorluka i Šimunić, možda i najbolji stoperski par u Europi, a za desni bok treba angažirati ili Vidu ili Vrsaljka.

Tako su to vidjeli Vahid Halilhodžić i Ilija Lončarević.

O Hrvatskoj

Ovom pobjedom već ste osigurali nastup na Euru. Kranjčarova dva gola potvrdila su da vrijedi više nego što ga vrednuju u Tottenhamu.

O BiH

Bosna je u Tirani morala biti ambicioznija i pobijediti. BiH ima sjajne igrače, ali u reprezentaciji ne igraju tako dobro kao u klubovima.

O Francuskoj

Izbornik Laurent Blanc posegnuo je za mladim igračima i taj mladi Payet je preokrenuo utakmicu s Rumunjima. To mora biti putokaz i Slavenu Biliću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 17:18