CHOLO JE KLJUČ

VELIKI ŽUTI SAMO ZA SN KOMENTIRA VELIKO FINALE Zašto je Real samo 'mali' favorit

Robert Prosinečki
 Aziz Karimov/Pacific Pres/SIPA/

Danas je veliko finale Lige prvaka! Real protiv Atletica, Zidane protiv Simeonea. Ima li boljeg sugovornika na tu temu od Roberta Prosinečkog, izbornika nacionalne vrste Azerbajdžana, legendarnog nogometaša koji španjolski nogomet poznaje u dušu, koji je u velikoj karijeri, između ostalih, odijevao dresove Reala, Barcelone, Ovieda i Seville. Trenutačno je s svojom reprezentacijom na pripremama u Austriji.

- Veliko finale je - veliko finale. Real je navikao osvajati i pobjeđivati. Atletico još ni jednom nije uspio popeti se na krov Europe. Sigurno da društvo s Vicente Calderona očekuje da to napravi prvi put. Rekao bih da je mali, ali stvarno mali favorit Real.

- Poradi tradicije, svog imena. Zašto podvlačim to “mali”? Iz jednostavnog razloga što je Atletico pobijedio dvije vjerojatno dvije najbolje momčadi u Ligi prvaka, Barcelonu i Bayern. Ta činjenica znači da su spremni pobijediti svakoga, pa tako i Real.

Drukčiji nogomet

Kad već pričate o Atleticu, što kažete na njihov stil igre? Je li to neka vrsta “antinogometa”?

- Rekao bih da Atletico igra, nazovimo to tako - drukčiji nogomet. Međutim, ni u snu taj nogomet se ne može nazvati “antinogometom”. Simeone igra logičan nogomet s obzirom na igrače koje ima u momčadi. Igraju čvrsto, agresivno, zapravo oni su slika i preslika svog trenera. Cholo Simeone obilježio je svoju karijeru kao igrač velikog srca i s mnogo trke, neviđenom agresivnošću. Taktika im je posložena na način da u danom trenutku organiziraju polukontru i kontru gdje su apsolutno vrhunski, gotovo savršeni. Meni se posebno sviđa Antoine Griezmann koji je sjajan u takvim akacijama, Fernando Torres je na putu povratka u najbolje dane svoje karijere, te još dosta vrhunskih igrača koji igraju u svojim reprezentacijama i svakoj momčadi presoliti juhu, pokazali su protiv Bayerna i Barcelone da mogu na leđa položiti najveće.

Spomenuli ste Diega Simeonea, kako biste ga okarakterizirali kao trenera, može li on i drukčije voditi momčadi osim na “Atleticov način”?

- Kao igrač autorizirao je zaista veliku karijeru, ali je kao trener dosada napravio još veću. On je autor ovog Atletica, vrhunske europske momčadi koja je i prije bila velika, ali Simeone ih je nadogradio, on ih je uveo u top klubove Starog kontinenta. Sve je to posljedica velikog rada, ali i dosta promjena koje je izveo. Simeone je top trener, u vrhu trenerskog posla. Osvojio je Primeru, već je prije dvije godine bio u finalu Lige prvaka koju je, iskreno, trebao osvojiti! Atletico je u tom finalu bio bolji od Reala, primili su gol u posljednjoj minuti, Sergio Ramos je spriječio da Atletico i Simeone dođu do trijumfa koji su zaslužili. Realno, nitko nije mogao pretpostaviti da će Atletico uspjeti osvojiti Primeru i doći od finala Lige prvaka. Simeone je, kako to volimo kazati, karakterni trener koji vodi radnu momčad s klasom. Igraju do zadnje kapi znoja, motorički su sjajni, maksimalno spremni Simeone i Atletico su idealna kombinacija.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U SUBOTNJEM IZDANJU SN!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:26