KREĆE NOVA ERA

VELIKO USKRSNUĆE NA OLD TRAFFORDU Dan koji će navijači Uniteda pamtiti, rođeni su Gaalacticosi!

'Žamor zadovoljstva prepunog Old Trafforda koji sugerira da je u svemir ponovno vraćena ravnoteža'

Jedna pobjeda bila je sasvim dovoljna da otočki novinari izmisle nadimak. Nakon što je Manchester United s 4-0 deklasirao Queens Park Rangerse i stigao do prvog trijumfa u Premiershipu pod Louisom van Gaalom, Daily Mail prekrstio ih je u Gaal-acticose.

Prošlo je 28 godina otkad su navijači Uniteda zadnji put morali čekati pet utakmica da bi njihova momčad našla prvu žrtvu u sezoni. Ono isto društvo kojeg je prije samo tri tjedna u Liga kupu s 4-0 trančirao trećeligaš Milton Keynes Dons sada je glavna priča svih dnevnika, i to pod zajedničkim navodnikom “uskrsnuće Uniteda”.

Četiri pogotka, od kojih su prva dva postigle ovoljetne prinove Di María i Herrera, a preostala dva Rooney i Mata, napokon su u tintu klupskih kroničara udahnuli optimizam.

Novi igrači

“Ovu bismo nedjelju mogli pamtiti kao dan u kojem se jedan klub ponovno rodio”, započinje Mailov kolumnist Neil Ashton koji je ugledao dašak “starog Uniteda” i nakon dugo vremena na Old Traffodu osjetio euforiju. Van Gaala je pohvalio za taktičke korekcije.

“Bravo za Nizozemca jer je odustao od katastrofalne formule s trojicom u zadnjoj liniji i vratio se sustavu u kojem se engleski klubovi osjećaju najugodnije. Za promjenu, zadnja je četvorka u sastavu Rafael, Evans, Blackett, Rojo znala što radi”, piše Ashton.

Komplimenti su raskošniji jer su glavnu riječ vodili novi igrači. Osim strijelaca, najbolje je ocijenjen Daley Blind za kojega Daily Mail piše da je nanjušio svaku opasnost i nepogrešivo patrolirao ispred obrane, pokazujući zašto je plaćen 17,5 milijuna eura. Van Gaal nije bio iznenađen.

Čitanje igre

- Radio sam s Blindom u reprezentaciji pa mi nije stranac. Vrlo je inteligentan igrač koji sjajno čita igru i sposoban je pokriti nekoliko pozicija. Zbog toga mi se s njime otvaraju brojne mogućnosti - objasnio je trener Uniteda.

Sveukupni dojam, bez obzira što je QPR prije nekoliko mjeseci igrao u drugoj engleskoj ligi, za Luisa Van Gaala je fantastičan.

- Igračima sam prije utakmice rekao: ‘Idemo kreirati novi početak’. Nakon 1. rujna imali samo tri dana da se uigramo i zato je ovo sjajno. Iako će biti puno, puno bolje - obećava 63-godišnji strateg.

Izvjestitelj Independenta Sam Wallace primjećuje da će Premier liga malo-pomalo opet biti izbalansirana.

- Ne možete promašiti ugodni žamor zadovoljstva prepunog Old Trafforda koji sugerira da je u svemir ponovno vraćena ravnoteža, a jedina briga za domaći puk je vrijedi li otići ranije sa stadiona da izbjegnu gužvu i time riskirati propuštanje zadnjeg pogotka u golijadi”, slikovit je Sam Wallace.

Van Gaal je najavio da će i protiv jačih suparnika nastaviti polirati reputaciju napadačke momčadi.

- U ovom sam poslu 35 godina i uvijek sam njegovao ofenzivni nogomet. Vjerujem da ćemo ove sezone u rubrici postignutih golova biti najbolji. Najvažniji je proces kontinuiranog rasta u igri. S time znam da ću prije ili kasnije biti menadžer osvajača Premier lige. Ako ne ove sezone, onda u drugoj ili trećoj - siguran je Nizozemac.

Ángel di María otvorio je novu stranicu svoje karijere pogotkom iz slobodnog udarca za 1-0 koji je, tvrdi, bio osmišljen točno kako je i ispao.

Vježbao slobodnjake

- Vrlo sam sretan, u svojem debiju na Old Traffordu osjećao sam se kao kod kuće. Ovakve slobodnjake sam vježbao cijeli tjedan i pogađao ih na treninzima pa nije iznenađujuće što sam zabio - izjavio je nakon utakmice Argentinac Ángel di María.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 17:13