VATRENI NA NIKIN POGON

VIDEO, FOTO Hrvatska rutinirano svladala Maltu i prvi puta u povijesti godinu završila bez poraza!

Niko Kranjčar odigrao je još jednu reprezentativnu simultanku. Dvama golovima i asistencijom srušio je Maltu (3-0) i ‘prezimio’ Hrvatsku na vrhu kvalifikacijske skupine F
 Ronald Goršić / Cropix

ZAGREB - Hrvatska nogometna reprezentacija po prvi puta u povijesti završila je kalendarsku godinu bez ijednog poraza. Zvuči gordo, ali propuštanje Svjetskog prvenstva uvelike je umanjilo značaj tog “podhvata”. S obzirom da je u Maksimiru gostovala reprezentacija iz donjeg doma europskog nogometa, sve osim zaključenja tog niza pobjedom bilo bi ravno katastrofi neviđenih razmjera. Malta je bila odrađena još nakon ždrijeba, ali moralo se i puhati na hladno. Neugodna iskustva iz Vallette 2005. godine još su svima u sjećanjima.

‘Tražili smo golove’

Izborniku Biliću i igračima bila su puna usta opreza, respekta i maksimalne angažiranosti kojima bi se trebalo uzeti očekivane bodove, ali i zadovoljiti - nadali su se svi - u lijepom i ispunjenom Maksimiru. Nažalost, kiša je pokvarila svečarsko raspoloženje pa je reprezentativnu 2010. Hrvatska zaključila pred manje od deset tisuća ljudi.

- Žao mi je što nije bilo više publike, ali to je razumljivo zbog lošeg vremena. Kod ovih momaka nema problema s pristupom, kod njih je to pravilo. Današnja utakmica bila je samo preslika naših treninga jer i na njima ovi momci idu punom snagom. Pozitivno je da su nakon svakog gola željeli postići novi - komentirao je izbornik Slaven Bilić i dodao:

- Nikada ovakve utakmice nisu lagane, ali mi smo ovu večeras odradili baš po mojem guštu. Što se Nike tiče, drago nam je što je u posljednjih godinu dana napokon počeo više koristiti svoj udarac koji je sjajan.

Gleda li Harry Niku?

Osim što je bila pogubna za veći posjet, kiša je krila potencijalnu opasnost za kombinatoriku hrvatske reprezentacije. Destruktivcima odgovara teži teren, ali rani gol uvijek je najbolji lijek u takvim situacijama. Za takav rasplet događaja pobrinuo se, u posljednje vrijeme, Bilićev ključni čovjek - Niko Kranjčar. “Vodonoša” u Portsmouthu ponovno je, nakon Izraela u kvalifikacijskoj i Norveške u prijateljskoj utakmici, odradio “one man show”. Treću reprezentativnu utakmicu u nizu Kranjčar je zabio dva gola, a u 81. je stigao i asistirati Nikoli Kaliniću za njegov reprezentativni prvijenac.

Time je Niko još jednom ukazao na nelogičnost svojeg trenutačnog klupskog statusa i dao još jedan razlog Harryju Redknappu da razmisli želi li se riješiti igrača koji tako iskače u devetoj reprezentaciji svijeta.

- Valjda oni u Tottenhamu gledaju moje reprezentativne nastupe... Svako okupljanje dočekujem s velikom željom jer nemam previše prilika igrati. Zbog toga mi je važno da sam odigrao dobro - izjavio je Kranjčar.

Maltežani su i večeras, unatoč očekivanom porazu, pokazali da su kvalitativno odmakli od status ribarske reprezentacija. Osim obrambeno solidne prezentacije, nekoliko su se puta zanimljivo otvorili i zaprijetili vratima Vedrana Runje.

Sedam faulova Malte

Najbliže postizanju gola bili su nakon 45 sekundi drugog poluvremena kada je njihov “usamljeni napadački jahač” Mifsud “okrenuo” Ćorluku i s dvedesetak metara šutirao malo preko vrata. Gosti su posebno iznenadili korektnom igrom u kojoj su napravili samo sedam prekršaja!

Hrvatska - Malta 3-0

Hrvatska: Runje -, Srna 6, Ćorluka 7, Schildenfeld 6, Pranjić 6,5, Rakitić 5,5 (od 69. Iličević -), Dujmović 6, Petrić 6 (od 60. Kalinić 6,5), Modrić 7, Kranjčar 8, Eduardo 5 (od 78. Mandžukić -)

Malta: Hogg 6, Briffa 5, Grima 5,5, Caruana 5, Bajada 5, Pace 5,5, Sciberras 5 (od 88. P. Fenech -), Schembrri 5 (od 70. R. Fenech -), Hutchinson 5, Bogdanović 5 (od 82. Sammut -), Mifsud 6.

Sudac: Duarte Nuno Pereira Gomes 7. Pomoćnici: Trigo i Tome (svi Portugal). Strijelci: 1-0 Kranjčar (19), 2-0 Kranjčar (42), 3-0 Kalinić (82, Kranjčar). Žuti kartoni: Srna. Igrač utakmice: Niko Kranjčar. Stadion Maksimir. Gledatelja 12.000

Skupina F

Hrvatska - Malta 3-0

Redoslijed

1. HRVATSKA 4 3 1 0 8-1 10

2. Grčka 4 2 2 0 4-2 8

3. Gruzija 4 1 3 0 3-2 6

4. Izrael 4 1 1 2 5-5 4

5. Latvija 4 1 1 2 3-5 4

6. Malta 4 0 0 4 1-9 0

Sljedeće utakmice (26. III. 2011.): Gruzija - Hrvatska, Izrael - Latvija, Malta - Grčka

KAKO SU IGRALI

Vedran Runje -

Nakratko u koži 320 tisuća Hrvata. Nezaposlen.

Dario Srna 6

Dva dobra slobonjaka, osim toga, vrlo skroman učinak.

Vedran Ćorluka 7

Stup obrane, redovito pravodoban, odnos lopte s autoritetom.

Gordon Schildenfeld 6

Jednostavan, oprezan, ali pretjerano ustreptao s loptom u nogama.

Danijel Pranjić 6,5

Povratak na mjesto nesreće, lijevi bok, obilježio solidnom partijom. Agilniji u prvom dijelu.

Ivan Rakitić 5,5

Bez opipljivog napadačkog učinka, ostao dužnik.

Tomislav Dujmović 6

Trkač velikog radijusa kreanja i jednostavnih rješenja. Jednom lansirao u priliku Kalinića.

Mladen Petrić 6

Borio se s teškim terenom, ali prijetio i bio agilan u prvom dijelu.

Luka Modrić 7

Lijepa solo akcija okončana udarcem u vratnicu. Uvijek na dispoziciji, razigran.

Niko Kranjčar 8

Dva projektila za tri boda. Niko je izrastao u ključnu figuru momčadi u kvalifikacijama za Euro 2012.

Eduardo 5

Diskretan. Javnost je zazivala njegov pogodak nakon gdinu dana stanke, ali Dudu se utopio u maksimirskom bazenu.

Nikola Kalinić 6,5

Dobro iskoristio minutažu. Promašio prvu veliku priliku, drugu pretvorio u pogodak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:49