VJEROVALI ILI NE

‘Češka Hrvatica’ zaljubljena je Bilića od '98. Stigla je u Zagreb upoznati ga i ispuniti svoju životnu misiju...

Michaela Rejzkova napisala je i izdala knjigu "Češka Hrvatica" koju će uručiti svom idolu dan nakon utakmice s Maltom
 Drago Sopta / Cropix

Priča je doslovno iz sfere - vjerovali ili ne. Mlada Čehinja Michaela Rejzkova (21) kao klinka se zaljubila u Slavena Bilića još davne 1998. tijekom SP-a u Francuskoj. U zadnje dvije i pol godine naučila je putem interneta hrvatski jezik i u hodu se zaljubila, ne samo u Slavena već i u cijelu Hrvatsku čiju povijest proučava. Napisala je i izdala knjigu “Češka Hrvatica” koju će uručiti svom idolu dan nakon utakmice s Maltom.

Naučila hrvatski jezik

Trenirala je nogomet, bila je vratarka u Slovanu iz gradića Ústí na Labi samo da bi naučila potrebnu nogometnu terminologiju. Njena je knjiga fikcija, ona se u njoj sa Slavenom i upoznala i uspostavila intimni odnos. Knjiga je u uvodnim dijelovima pisana na jeziku koji je mješavina češkog i hrvatskog, a već u zadnjim poglavljima vidi se kako je Michaela u potpunosti svladala naš jezik. Tekstove nije željela redigirati da bi sačuvala autentične zapise.

Ne očekuje čuda

Postala je jednostavno opsjednuta Hrvatskom i doći će u Zagreb studirati kroatistiku. Sama je izradila spomen-poklon koji će odnijeti u Vukovar na grob heroja Blage Zadre. Ringtone na njenom mobitelu je “Lijepa naša”, Michaela zna sve pjesme Thompsona, Miroslava Škore... no njena je prva ljubav Bilić, “najljepši muškarac na svijetu”.

No, sama kaže da ne očekuje čuda. “Moj je cilj samo to, želim upoznati Slavena Bilića, pokloniti mu knjigu i tu moja misija završava. Tu će biti kraj mog sna.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:13