KONSTANTNI NAPREDAK

Amerikanci srušili rekord po broju osvojenih medalja

Do kraja natjecanja u Vancouveru ostala su još dva dana
 AFP

Američki sportaši na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru osvojili su dosad već 34 medalje i osigurali barem još dvije, čime su nadmašili dosadašnji rekord iz Salt Lake Cityja 2002. godine.

Tada su se Amerikanci zaustavili na 34 medalje, a u Vancouveru će ih imati minimalno 36, s obzirom da su se muška hokejaška reprezentacija i muška reprezentacija u brzom klizanju u dohvatnoj utrci plasirale u finale čime su, dakako, osigurale minimalno srebrne medalje.

Do kraja natjecanja u Vancouveru ostala su još dva dana, a reprezentacija SAD-a već sada može slaviti obaranje vlastitog rekorda po broju medalja na Zimskim igrama. Isto tako, s osiguranih 36 medalja, Amerikanci su izjednačili rekord Njemačke koja je u Calt Lake Cityju osvojila također 36 medalja, što je i najbolji uspjeh bilo koje reprezentacije na Zimskim olimpijskim igrama.

Nijemci su u Vancouveru zasad drugi po ukupnom broju osvojenih medalja, imaju ih 27. Treća je Kanada s 21 medaljom. No, domaćini zasad imaju najviše zlatnih odličja, 10.

Skijašica Lindsey Vonn bila je najveća američka uzdanica na ovim Igarama. Krenula je sa zlatom u spustu, ali je nakon toga još osvojila ''samo'' jednu broncu u superveleslalomu, a u ostale tri discipline nije ostvarila plasman, uključujući i slalom u petak, u kojem je odustala u prvoj vožnji.

Američkim medijima i sportskoj javnosti alpsko skijanje ne znači previše kada je u pitanju Svjetski kup, ali na Igrama je druga priča. Stoga su od svjetske skijaške primadone današnjice očekivali tri zlatne medalje, a priželjkivali čak i svih pet odličja…

- Iluzorno je bilo očekivati da mogu osvojiti pet zlatnih medalja, kako su neki pričali. Do nekoliko dana prije početka natjecanja nisam niti znala da ću nastupiti zbog ozljede - rekla je Vonn.

Primat prve dame alpskog skijanja na Igrama preuzela je njena najbolja prijateljica, Njemica Maria Riesch, koja Vancouver napušta sa dva zlata (superkombinacija i slalom).

No, zato je istinski američki junak na ovim Igrama 27-godišnji Apolo Anton Ohno, koji je u ''short-tracku'', odnosno u brzom klizanju na kratke pruge, u Vancouveru osvojio tri medalje, srebrnu na 1.500 metara, te dvije brončane, na 1.000 metara i u štafeti na 5.000 metara, te je s ukupno 8 medalja koje je osvojio na trima različitim izdanjima najtrofejniji američki sportaš u povijesti Zimskih olimpijskih igara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:37