RUKOMETNI JEREMIJA

Balić će igrati na Euru, makar i po 30 minuta

 Dražen Aleksić/CROPIX

Uoči najveće fešte, rukometnog SP-a u Hrvatskoj 2009., Ivano Balić bio je na pragu odlaska na operaciju. Tada je jedva hodao, ukliješteni živac u leđima rezultirao je “kočenjem” noge. Bili su to vrlo teški dani za njega i za tadašnjeg izbornika Linu Červara. Ivano je prije SP-a propustio dosta klupskih utakmica za CO Zagreb, najavio da ide na operaciju. Pritom se i posvađao s upravom kluba koja ga je optužila za prevaru i lažiranje zdravstvenog kartona tijekom transfera iz Španjolske.

Stalno na terapijama

Na sreću, terapije su ipak pomogle, Balić je izbjegao odlazak pod nož i uspješno zaigrao za reprezentaciju nakon što ga je izbornik dosta štedio na početku turnira. Sve je prošlo u najboljem redu, srebro je zasjalo oko vrata. Balić do danas, dvije godine kasnije, nije morao biti podvrgnut kirurškom zahvatu.

Dva tjedna uoči Eura u Srbiji Ivano je opet u istoj “ulozi”. Rukometnog Mozarta muče prepone.

- Presjeklo ga je, moramo ga poštedjeti za svaki slučaj -rekao je izbornik Goluža.

Nije Balić zato igrao u Osijeku na Croatia Cupu, čuva ga se za Srbiju. Tamo mora biti pravi, makar igrao kao drugi iza Domagoja Duvnjaka. Čak i takav Balić Hrvatskoj je nužan.

‘Nema predaje’

Poznajući njegov “lik i djelo”, u Balića ne treba sumnjati. Posebno stoga jer je uoči svih posljednjih velikih natjecanja bio ozlijeđen. A na svakom je igrao, dao sve od sebe i bio - u skladu s reputacijom - jedan od najboljih.

Za podsjećanje, Ivano nije trebao ići na Euro u Norveškoj u siječnju 2008. Problematičan je tada bio trbušni zid. Naravno, ipak je išao. Iste godine na OI-ju u Pekingu Balić se također mučio, tada je problem bila ozljeda lista na nozi - djelomična ruptura unutarnje strane lista desne noge. A Balić je tamo bio odličan.

- Leđa me uvijek bole, ali na to se više i ne obazirem -nedavno je to potvrdio Ivano. Pravi se odgovor krije u onome što je bio rekao liječnik reprezentacije:

- Sve je to uvjetovano lošim stanjem kralježnice i Balićevim krivim držanjem.

Struka će to lako objasniti, mnoge ozljede idu na račun genetike, ali većina na konto dva desetljeća raubanja u okrutnim rukometnim arenama.

Najgrublji sport

Dr. Miškulin: - Rukomet je trenutačno jedan od najgrubljih sportova koji se igra - zbog ogromne brzine i snage te iznimno bliskog kontakta među igračima...

Da, fizičko je držanje problem, opet citiramo dr. Miškulina, ali ono drugo Balićevo držanje - 100 posto je junačko. Unatoč tome što mu je tijelo izranjavano i u ožiljcima kao da je 1942. bio u Staljingradu, Balić nije propustio nijedno reprezentativno natjecanje od Eura 2002. u Švedskoj.

- Stisni zube i igraj, plači kad dođeš doma! - rekao si je Ivano toliko puta.

Tako će zasigurno biti i u Srbiji. Isto kao i s važnim ‘špilerom’ Dragom Vukovićem, koji je također na poštedi jer ga muči rame. Bude li trebalo, Ivano i Drago igrat će u Srbiji i s jednom nogom, jednom rukom...

Što se Ivana tiče, vrijedno ga je imati, makar bio samo na klupi, ne odigra li niti minutu. Samo njegovo prisustvo uz teren, velika je podrška suigračima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:57