IZBOR SPORTSKIH NOVOSTI

Blanka i Ivica najbolji, ekipe godine alpinistice i rukometaši

U tradicionalnoj, 58. anketi Sportskih novosti novinari su izabrali najbolje sportaš(ic)e u 2009.
 Ronald Goršić / Cropix

Kakve su samo sportske veličine u prošlih gotovo šest desetljeća primile trofej SN-a! Videopodsjetnik vratio je živo sjećanje na Milku Babović, Đurđu Bjedov (bile su na ovogodišnjem izboru), Matiju Ljubeka, Jelicu Pavličić, Vladu Lisjaka, Dražena Petrovića, Zorana Primorca...

Za sva vremena ostat će Janica Kostelić s osam trofeja i Goran Ivanišević s pet... A njihovi nasljednici u izboru najboljih u godini na izmaku također su sportaši i sportašice koji su dosegnuli vrhunce, posebno se to odnosi na žensku konkurenciju. Alpinistice i Blanka Vlašić stižu doslovce iz ‘nebeskog potkrovlja’...

Alpinistice jače i od lavina

Nakon čak 14 mjeseci priprema, 43 dana penjanja i i dvije lavine, planinarska ekspedicija Mt. Everest 2009. uspela se na ‘krov svijeta’.

U nekim novinarskim krugovima ostala je dvojba o alpinizmu kao sportskoj disciplini, ali se ne može osporiti pothvat 11 hrabrih djevojaka i njihova trenera, što je bila vjerojatno i najzahtjevnija akcija u 135-godišnjoj povijesti Hrvatskoga planinarskog saveza. Sestre Bostjančić, Darija i Iris, najavile su novi pothvat kada nađu “dovoljno velik izazov”.

Kostelić ispred Igora Vorija

Iako je posljednjih mjeseci često boravila u HRT-ovu studiju Anton Marti (kao članica žirija emisije “Ples sa zvijezdama”), prva dobitnica Trofeja SN-a Milka Babović s puno emocija proglasila je momčad 2009. godine - rukometnu reprezentaciju.

Červarovi izabranici najavili su dobar rezultat i na EP-u u Austriji, a Ivano Balić je kao adute istaknuo “obrambeni zid Gojuna i Kopljara”.

Ivica Kostelić imao je ozbiljnog konkurenta u Igoru Voriju. Laureat godine i nakon primitka nagrade pokazao je lice vrhunskog borca: - Koljeno mi je svakim danom bolje i nadam se nastupu na Sljemenu, a što se tiče ZOI-ja u Vancouveru, za njega moram biti spreman...

Počelo je, a i završilo s osvajačicama nebeskih visina. Blanka Vlašić bila je najuvjerljiviji laureat. Igra brojki (u 2010. preko 210 cm) ukazuje da bi opet mogla po ovaj trofej.

- I u idućoj godini letvica je visoko postavljena, priželjkujem samo dobro zdravlje - izjavila je Blanka.

Sportašica godine

1. BLANKA VLAŠIĆ (ATLETIKA) 391

2. Sanja Jovanović (plivanje) 8

3. Snježana Pejčić (streljaštvo) 2

4. Sandra Perković (atletika) 1

Sportaš godine

1. IVICA KOSTELIĆ (SKIJANJE) 193

2. Igor Vori (rukomet) 75

3. Jakov Fak (skijaški biatlon) 45

4. Ivan Kljaković Gašpić (jedrenje) 41

5./6. Duje Draganja (plivanje) 18

5./6. Marin Čilić (tenis) 18

7. Danil Domdjoni (karate) 11

8. Emil Milihram (kanu) 1

Momčad godine

1. RUKOMETNA REPREZENTACIJA 344

2. Jedriličarski par Fantela - Marenić 41

3. Vaterpolska reprezentacija 9

4. Teniska reprezentacija 8

Ekipa godine

1. ALPINISTIČKA EKSPEDICIJA MT. EVEREST 2009. 197

2. Stolnoteniska reprezentacija 149

3. Kuglačka reprezentacija 28

4. Reprezentacija u samostrelu 23

5. Reprezentacija u streljaštvu 4

(jedan novinar nije glasovao za ekipu godine)

38. trofej SN-a za fair play

Pripao je dr. Lani Đonlagić, koja je tijekom pothvata naših alpinistica na Mount Everestu žrtvovala sportski cilj - uspon na vrh - kako bi na više od 6000 metara pružila pomoć ozlijeđenim članovima nepalske ekspedicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:59