MAČISTIČKI SKOKOVI

Djevojke se ne natječu, ali testiraju stazu

Skakačice Atsuko Tanaka i Nata de Leeuw ipak nisu mogle odoljeti olimpijskoj skakaonici, iako su i same ogorčene zato što se ne mogu natjecati

U svijetu se u skijaškim skokovima natječe više od 140 žena iz čak 18 zemalja svijeta, no ni jednu od njih ne možemo gledati na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Osim da se kojim slučajem zateknemo kod skakaonice prije početka muških natjecanja. Tada bismo, naime, imali priliku gledati kako sa skakaonice skaču “pokusni kunići” (dakle slično kao i u skijanju, prije natjecatelja okuša stazu netko tko nije u natjecateljskom programu), ali i dvije žene. Mlade Atsuko Tanaka i Nata de Leeuw jedine su žena koje su prihvatile poziv organizatora da na ovim Zimskim igrama budu takozvani “forerunner” na skakaonici.

Neuspjeli sudski sporovi

- Sanjam o Olimpijskim igrama i dobro se osjećam samim tim što sam dio svega ovoga - rekla je 18-godišnja Atsuko . Ostale profesionalne skakačice istu su ulogu odbile s obzirom na to da se žene i nakon svih obećanja i neuspjelih sudskih sporova i dalje ne smiju natjecati na Olimpijadi u toj disciplini. Skijaški skokovi zapravo su jedini sport na ZOI-ju u kojem se žene ne smiju natjecati.

Izborile se boksačice pa...

Poziv organizatora Igara odbila je i najveća ženska zvijezda u tom sportu, Lindsey Van, rekorderka među ženama, kao i najveća kanadska uzdanica Katie Willis, koja se od 15. godine bori za pravo nastupa žena u ovome sportu. Smatra da je poziv za testiranje staze uvredljiv. John Heilig, čovjek koji je mladim damama uputio pozivnice na Igre, objasnio je jučer da mu nije bila namjera uvrijediti kolegice jer on “ne stvara pravila”. Podsjetimo i da su boksačice izborile pravo na natjecanje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:15