BARCELONA

HRVATSKA IMA REPREZENTATIVCA NA NEOBIČNOM PRVENSTVU Čarobnjak s romobilom je u svjetskoj eliti vozača pa zidićima i klupicama

Emanuel Bastaja, 20-godišnji Lovranac, sudjeluje ovog tjedna na World Roller Games, najvažnijem svjetskom natjecanju u sportovima na kotačićima
Emanuel Bastaja
 Matija Djanjesic / CROPIX

- Na Svjetsko prvenstvo idem prije svega pokazati da i mi u Hrvatskoj imamo scooter scenu. Tamo će biti svjetska elita, bit će teško napraviti neki povijesni plasman, ali očekujem nova poznanstva i dobar provod u Barceloni.

Svi ti vozači imaju daleko bolje uvjete za vožnju od mene i velika mi je čast da sam uopće pozvan na to natjecanje – govori 20-godišnji Lovranac Emanuel Bastaja, vrhunski ekstremni sportaš koji će u ovome tjednu sa svojim romobilom sudjelovati na World Roller Games u Barceloni, prestižnom natjecanju koje okuplja najbolje vozače današnjice u sportovima na kotačićima.

Rijeka, 280619.
Korzo.
Emanuel Bastaja, freestayle romobilist.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX
Emanuel Bastaja

Disciplina “street”

- Nastupit ću u disciplini “street”, koja uključuje vožnju po skejtparku koji je opremljen kao ulica, gelenderima, zidićima, stepenicama i gap-ovima. Bit će to super prilika da opet posjetim Barcelonu i vozim tamo pravi street, koji je najbolji na svijetu. Zadnji put kad sam išao u Barcelonu, na maturalno putovanje, profesorica mi nije dozvolila da ponesem romobil. Skoro sam zaplakao kad sam vidio koliko tamo ima super mjesta za vožnju – prisjeća se kroz smijeh mladi sportaš koji romobil – prijevozno sredstvo koje je sve popularnije i kojim se mnogi danas voze na posao – koristi za skokove, “grajndove” i ostale različite trikove koji se uglavnom deriviraju iz freestyle biciklizma.

- Ima sličnih trikova kao u BMX-u, jer je romobil zapravo sličan biciklu, pogotovo s obzirom na to da ima volan. Tako postoje barspinovi i tailwhipovi kao u BMX-u, ali i puno drugih trikova koji su specifični samo za romobil. Ja najviše volim preskakati stepenice, mislim da ću u tome uspjeti parirati i najboljima na svijetu u Barceloni – pojašnjava Emanuel Bastaja koji kao omiljenu lokaciju za freestyle vožnju romobila izdvaja Jelačićev trg u Rijeci.

Rijeka, 280619.
Korzo.
Emanuel Bastaja, freestayle romobilist.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

- Često odlazim i u Zagreb voziti na Jarun, ali najdraže mi je voziti ulicu. Mnogi ljudi me podržavaju kada vide trikove koje izvodim, ali nekad se pojavi netko tko mi zbog svojih kompleksa brani da se vozim, pa me sabotira na razne načine. Recimo, tako da sjedne na stepenice koje ja preskačem. To jako frustrira, pogotovo kad mi treba sto pokušaja da doskočim trik, a onda netko dođe na devedesetom pokušaju i počne mi praviti probleme zbog vožnje. Ali, ja sam komunikativan, uvijek nekako pokušavam izgladiti stvari – otkriva ovaj ulični sportaš koji bez problema u punoj brzini preskače deset stepenica i više.

Nedavno je nastupio i na osječkom Pannonian Challengeu, gdje je u jakoj konkurenciji završio kao peti natjecatelj, a bio je najbolje plasirani Hrvat u disciplini “scooter”. Uz jaka strana imena, nastupilo je tek naših pet vozača romobila; taj sport je u nas još uvijek u povojima, i ne postoji stabilna scena poput one skejterske ili BMX-erske. Na World Roller Games u Barcelonu Bastaja odlazi uz naše iskusne ekstremne rolere Tina Hadžiomerspahića i Svena Buršića. Hadžiomerspahić je već dva desetljeća aktivni vozač, nastupa na najvažnijim svjetskim natjecanjima, a za svjetsko prvenstvo u Barceloni odradio je i ulogu izbornika reprezentacije.

Rijeka, 280619.
Korzo.
Emanuel Bastaja, freestayle romobilist.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Rolerska Olimpijada

- World Roller Games je jako veliko i važno natjecanje, jer su to sva svjetska prvenstva svih rolerskih disciplina u jednom gradu, na jednoj lokaciji. Prije dvije godine održan je prvi World Roller Games, u Nanjingu u Kini, s ciljem ujedinjenja rolerskih sportova i sportova na kotačićima. Tada sam bio jedini reprezentativac iz moje discipline “roller freestyle”, dok se ove godine u Barceloni natječe naša prava reprezentacija – rekao je Hadžiomerspahić.

- Na samom natjecanju će u različitim disciplinama sudjelovati više od 80 država s preko 500 natjecatelja. Čast nam je što ćemo kao reprezentacija predstaviti Hrvatsku u našim sportovima, i tako promovirati ono što radimo i dati doprinos sceni, pogotovo s obzirom na to da rolanje i romobil nisu toliko popularni u Hrvatskoj. Nedostaje nam još ulaganja u infrastrukturu, i kvalitetnih mjesta za vožnju – rekao je Hadžiomerspahić, koji se rolanjem bavi od šeste godine.

Rijeka, 280619.
Korzo.
Emanuel Bastaja, freestayle romobilist.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Učenje trikova

I Emanuel Bastaja počeo je voziti romobil relativno mlad. - Ja sam počeo voziti sa 13 godina, kada mi je tata donio profesionalni romobil iz Njemačke. Naručio sam mu “obični” romobil, a on mi je donio taj pravi, za trikove. Iznenadilo me to, ali odmah sam odlučio da, kad već imam tako dobar romobil, moram početi učiti i izvoditi trikove. Prvo sam naučio 360 preko zadnjeg kotača, a onda sam počeo učiti i ostale trikove. Uskoro sam se počeo snimati i objavljivati svoje materijale. Tako sam se spojio i s Tinom pa smo skupa počeli još više voziti, on na rolama, ja na romobilu – prisjeća se Bastaja pa nas upoznaje i sa stanjem na hrvatskoj romobilističkoj sceni.

- Nema nas puno. Mnogi počnu voziti pa prestanu, jer da bi bio dobar vozač i znao mnoge trikove, trebaš imati konstantu u vožnji i biti uporan. Mnogi prestanu voziti kad shvate koliko muke i treninga stoji iza svakog trika – komentira Lovranac koji, osim natjecanja, obožava snimati i slikati svoje ekstremne vožnje scooterom.

Rijeka, 280619.
Korzo.
Emanuel Bastaja, freestayle romobilist.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

- To mi je najdraže, jer iza toliko pokušaja trika stoji određen bijes i frustracija, ali onda kada ga snimiš to nestane i budeš prezadovoljan. To je poseban osjećaj. Iako, na snimkama i fotografijama to sve uvijek izgleda puno lakše nego što jest – zaključio je Emanuel Bastaja, prvi Hrvat koji će na svojem romobilu nastupiti na najprestižnijem svjetskom natjecanju u sportovima na kotačiće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:11