PRIPREME ZA LONDON

Hrvatska maratonka iz Amerike: Baš me briga za Amerikanke!

Lisa Stublić se početkom 2008. doselila u Hrvatsku iz New Yorka i danas ovdje želi zauvijek ostati
Zagreb, 280910.Atletski stadion Svetice.Atleticarka, Hrvatska maratonka rodjena u Americi Lisa Christina Stublic, na nedavnom maratonu u Berlinu trku je zavrsila na 9. mjestu te na taj nacin izbirila Olimpijsku normu. Na slici: Lisa Christina Stublic.Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Kada je većina pomislila da je atletska 2010. godina zrela za arhiviranje i da preostaju još samo proglašenja, hrvatska kraljica sportova doživjela je još jedan zvjezdani trenutak. Lisa Stublić, sitna hrvatska trkačica iz Connecticuta, zasjala je na jednom od najjačih svjetskih maratona. U Berlinu je ostvarila A normu za Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo, popravila 21 godinu stari hrvatski rekord i zauzela deveto mjesto s rezultatom 2:33.42.

- Planirala sam A normu, ali nisam očekivala plasman među prvih deset - skromno govori Lisa koja se u siječnju 2008. doselila u Hrvatsku.

Nije navikla na intervjue, trema je bila veća nego uoči debitantskog okršaja s maratonskom elitom. No nije dozvoljavala razgovor na engleskom, samo na hrvatskom. I kako se s vremenom opuštala, sve je lakše slagala rečenice.

- Ispunila sam svoj olimpijski san, presretna sam. Prvih 10 km osjećala sam se kao da sanjam, a najgore je bilo na 35. km. Bilo mi je teško jer sam morala ići na WC. Trener mi je viknuo da “vadim ruke” i sve je dobro završilo. Možda sam zbog toga bila još brža - kroz smijeh je dodala.

Trener je Slavko Petrović, dugogodišnji reprezentativac, koji je procijenio da je Lisa “rođena za maraton”.

- U Berlinu je izgubila 20 sekundi na vezanje tenisice. To ćemo popraviti iako nije lako kvalitetno zavezati tenisicu kada pada kiša i žniranci su mokri. Lisa je još mlada maratonka i ne želim ju forsirati. Dva maratona godišnje su joj dovoljna. Najbolje njene rezultate očekujem za pet do osam godina. Tada bi se mogla spustiti do rezultata 2:25, 2:26 s kojim se uz pametno trčanje može ući u borbu za medalje.

Lisa se prijašnjih godina posvećivala omiljenom “steepleu”, ali rezultati nisu bili na nekoj razini. Znala je da mora nešto promijeniti, ali nije joj bilo svejedno kada se sve više počelo razgovarati o maratonu.

- U srcu sam znala da je trener u pravu, ali moja glava je govorila “ne, ne”. Kada je glava poslušala srce? Kada sam na treningu uspjela trčati tri sata u komadu i primijetila da nije tako teško niti dosadno.

U Berlinu je Lisa bila brža i od svih Amerikanki, a na ovogodišnjoj svjetskoj listi samo su tri trkačice iz SAD-a ispred nje. No, ta konkurencija danas je ne zanima.

- Baš me briga za njih - kaže Lisa čiji je otac Hrvat, kao i posljednjih godina najbolje američke maratonke Kare Goucher (rođene Grgas).

Lisina majka Mary je Amerikanca, otac Ivan. U djetinjstvu je nekoliko puta posjećivala očev rodni kraj, ali tek se prije dvije godine odlučila preseliti. Dvije godine u New Yorku nakon što je na elitnom Columbia Universityju diplomirala glazbenu teoriju.

- Bila sam izgubljena i odlučila doći ovdje. Rekla sam im da ću se vratiti tek kada počnem pričati hrvatski kao prava Hrvatica.

Prvih mjeseci živjela je s tetom u Sisku, zatim je došla u Zagreb. Danas jezik više nije najjača karika koja ju drži u Hrvatskoj

- Ovdje je moja ljubav, moram živjeti ovdje.

Dečko je Dean Nemec, trener u atletskoj školi Zagreb-Ulixa i Lisin pomoćni trener. Lagano se nasmiješio na njene riječi i još topliji pogled.

- Puno toga mi se još sviđa u Hrvatskoj. Zaposlila sam se kao učiteljica i život je ovdje lakši nego u Americi. Hrana je bolja, ima okus. Ne mogu dočekati Božić da na Trgu jedem kobasice, a i janjetina je odlična - uz još jedan osmijeh priča nam Lisa i nastavlja s još većim osmijehom.

Lisa je i umjetnička duša. Svira flautu i violinu, izdala je i knjigu poezije “Loose Ends. Weak Beginnings: A Collection of Poetry 2003-2005”.

- Sakupila sam svoje pjesme iz studentskih dana i izdala ih u vlastitoj nakladi. Flautu sam ponijela sa sobom, ali je ne sviram jer nemam vremena. Ne stižem ni na koncerte, a voljela bih. Jednog dana, kada završim sa sportom, želim raditi nešto vezano za umjetnost, za glazbu ili pisanje.

Za “projekt Berlin” posuđivali novac

U utorak se na Sveticama otvarao šampanjac. Za zajedničkim stolom uz Lisu Stublić bio je njen trener Slavko Petrović s prijateljima, Lisin dečko i pomoćni trener Dean Nemec i fizioterapeutkinja Matea Pilić.

Kompletirana je prva etapa u namjeri da Lisa Stublić trči na OI u Londonu. No, do ovog tjedna nije bilo jako veselo. Nisu bili samo u medijskoj, nego i u atletskoj zavjetrini.

- Na pripreme, opremu i vitaminizaciju posljednjih 20 tjedana, najvažnijeg dijela priprema, potrošili smo 50 tisuća kuna uglavnom vlastitog i posuđenog novca. Pomogao nam je jedino Anđelko Čalušić i aviokarte.hr - priča trener Petrović, koji je kao i svi zagrebački treneri ostao bez 20 posto plaće, i nastavlja:

- Tražimo sponzora jer Lisa više neće moći raditi u školi. Moramo se maksimalno posvetiti SP-u. Ranije je s drugim treningom počinjala tek u devet navečer, nakon završenog posla. Nadam se da će i stipendija HOO-a biti redovita, u klubu nije najbolja situacija.

Na zimu bi se opet trebali pripremati u Portugalu, iako imaju pozive za zajedničke treninge u Keniji i SAD-u. U Zagrebu se ne može raditi.

- I na proljeće su je automobili par puta skoro pregazili, morala se bacati u stranu. Po zimi je još teže, zapravo nemoguće trenirati. Ceste nisu u potpunosti očišćene od snijega i još je manje mjesta.

Lisa Christina Stublić

- rođena 18. svibnja 1984. godine u Waterburyju u Connecticutu (SAD)

- visoka 159 cm, teška 44 kg

- hrvatska rekorderka na 5000 metara (16:26.28), 3000 zapreke (10:14.52), u polumaratonu (1:14.42) i maratonu (2:33.42)

- zauzela deveto mjesto na berlinskom maratonu koji je jedan od pet stanica World Marathon Majorsa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:23