ČAK PET ODLIČJA

Hrvatska pokazala da je europska velesila u plivanju

Hrvatski su se plivači sa EP-a u Istanbulu vratili s čak pet odličja. Nikad na jednom natjecanju nisu uzeli toliko
Sanja Jovanovic of Croatia dives into the pool at the start of the women's 100m backstroke semi-finals during the European Short Course Swimming Championships in Istanbul December 10, 2009. REUTERS/Osman Orsal (TURKEY SPORT SWIMMING)
 Reuters

Nakon sukoba s vodstvom Hrvatskog plivačkog saveza i javnim istupom, Duje Draganja posebno je motiviran otputovao u Istanbul iz kojeg je donio čak tri odličja.

Osvojio je srebro na omiljenoj dionici 50 slobodno, a posljednjeg je dana ‘okrenuo Sloveniju naglavačke’. U fenomenalnom finalu na 100 metara mješovito uzeo je zlato, pobijedivši nedodirljivog Mankoča koji je na ovoj dionici slavio na devet uzastopnih EP-a.

Mankoč smije mrziti Duju

Mankoč je pritom u polufinalu oborio svjetski rekord, čime je Draganjina pobjeda još više dobila na težini. Slovenac se ima puno pravo ljutiti na Duju, koji je u šali rekao:

- Moram se ispričati Mankoču.

Je li to zaista napravio, nije se izjasnio, a bio je vidljivo sretan nakon nove velike medalje.

- Mješovito treniram samo za zabavu i razbibrigu te promjenu. Slobodna pedesetica meni je i dalje osnovna - dodao je Draganja.

Da do kraja ‘začini’ nastup u Turskoj, Draganja se pobrinuo i u štafeti 4X50 slobodno te je u kvartetu s Aleksejom Puninskim te dvojicom ‘super Maria’ - Todorovićem i Delačem - uzeo još jedno srebro.

- Time je Hrvatska pokazala da je europska velesila u plivanju. Velikani kao što su Rusija, Njemačka, Italija ostali su iza nas. Samo su Francuzi bili jači iako bismo možda i njih mogli dobiti da smo imali više vremena za treniranje izmjena. Na njima smo i izgubili zlato - rekao je glavni trener reprezentacije Pero Kuterovac. Što tome zapravo treba dodati? Baš ništa jer štafetno plivanje ponajbolji pokazatelj razvijenosti nekog sporta u nacionalnim okvirima. A hrvatski plivači sada već kontinuirano osvajaju odličja.

Fenomenalna Sanja

Što pak treba dodati dosegu koji je Istanbulu ostvarila Sanja Jovanović? Opet je uzela svjetski rekord na 50 metara leđno, obranila zlato iz Rijeke, dodala srebro na stotki, te konačno ‘skinula kostim’ koji joj samo smeta u odnosu na konkurenciju.

Nije, naravno, plivala gola, premda bi to mnogi muškarci voljeli. Istanbul je bio ‘posljednji bal’ na kojem se plesalo u poliuretanskim kostimima, a Sanji i Draganji time će ‘porasti dionice’ u svijetu plivanja.

Ako uopće može bolje od ovog što su prikazali u Istanbulu. Hrvatsko plivanje bilo je ukupno šesto u Europi! A kako će biti u velikim bazenima? Pokazat će se na EP-u u Budimpešti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:34