NAPADA VELIKI GLOBUS

Kostelić nakon odličnog nastupa u spustu: Riskirat ću, želim i slalom i kombinaciju

U zimnici je danas 265 bodova više od Svindala, 277 od Cuchea, Zurbriggen zaostaje 321. Raich je odustao od spusta, a time i od borbe za Veliki globus jer je izgubio pravo na kombinacijske bodove
 Drago Sopta / Cropix

Didier Cuche novi je heroj Streifa. Izjednačio je Klammerov rekord od četiri pobjede na kitzbühelskom spustu, a sa 36 godina i pet mjeseci postao je najstariji pobjednik u utrci Svjetskog kupa.

Konkurenti ostali iza

Za sekundu je oprao konkurenciju na 71. Hahnenkammu, kao Ivica ostatak svijeta nekoliko puta ove sezone. A prva faca hrvatskog sporta je i dalje Kostelić . Nastavlja povećavati prednost u Svjetskom kupu, bez obzira na disciplinu.

Jedanaestim mjestom u spustu bogatiji je za 24 boda, deset više od Svindala, četiri od Zurbriggena, trinaest od Janke...

- Samo da Bog da zdravlja - odgovorio je Ivica na opasku da povećava prednost i u disciplinama za koje nije specijalist, što je dobra najava i za Chamonix i Hinterstoder koji slijede nakon Austrije.

U zimnici je danas 265 bodova više od Svindala, 277 od Cuchea, Zurbriggen zaostaje 321. Raich je odustao od spusta, a time i od borbe za Veliki globus jer je izgubio pravo na kombinacijske bodove.

Iznenadio ga Svindal

- Najvažnije je da sam živ stigao do cilja. Zadovoljan sam iako nisam pogodio zavoj koji mi je u superG-ju donio pobjedu . Staza je bila mirnija nego na treningu, izravnali su određene dijelove - prokomentirao je Ivica spust prije nego što je otišao na slalomski trening.

Sa zanimanjem je u društvu novinara odgledao glavne konkurente. Uglavnom su svi ostali iza njega.

- Bro-do, ne? S obzirom na gornji prolaz, iznenadio me slabiji Svindalov rezultat na kraju. Najteži dio spusta je njegov kraj jer nije lagan, a na njega dolazite kada vas već bole noge.

Dijeli se dvjesto bodova

Spust i slalom u Kitzbühelu dio su jedine klasične kombinacije Svjetskog kupa. Posljednjih godina Kostelić je nedjeljama bio posvećeniji kombinacijskim bodovima, a ne slalomu. Velika prilika za osvajanje Svjetskog kupa promijenila je pristup utrci... U ovogodišnjem siječnju Ivica ostvaruje svoje snove kao na filmskoj traci. U naletu je u kojem treba pokušati uzeti sve što je na meniju, a u nedjelju se dijeli 200 bodova.

- ‘Stotka’ iz subotnjeg superveleslaloma dala mi je kredit zbog kojeg ću riskirati, odnosno u nedjelju voziti i slalom, a ne samo kombinaciju. Uostalom, treba obraniti i crveni broj (vodećeg slalomaša svijeta, nap. a.).

Zar netko treba poginuti da se nešto promijeni?

Iako uživa u najljepšim trenucima u karijeri, Ivica Kostelić itekako razmišlja i o vlastitoj sigurnosti, kao i ostalih skijaša.

Primio se za glavu kada je Benni Raich izletio i gotovo teško pao u utrci superveleslaloma, a poslije poslao poruku direktoru FIS-a Güntheru Hujari i ostalim odgovornim osobama iz skijaškog svijeta. Pohvalio je domaćine što su “imali petlje” promijeniti posljednji skok na Streifu koji je upropastio trojicu skijaša, ali to nije dovoljno...

- Nakon Sennina udarca u zid i pogibije u Imoli dogodili su se veliki potresi u FIA-i i pravila su se promijenila. Formula 1 potrošila je milijune da bi poboljšala sigurnost. A kod nas? Trening spusta je bio brutalan, a nakon Gruggerove nesreće ništa se nije promijenilo. Čovjek je zamalo poginuo, a skok je ostao isti. Ne vidim svrhu takvog sporta - poručio je Ivica.

Bilo me strah u debiju na Streifu 2008.

Kitzbühelski Streif, staza koja je najbliža nezahvalnoj etiketi “staze smrti”, jedina je skijaška arena koja je prestravila i našeg skijaškog velemajstora. Ivica Kostelić prisjetio se prvog nastupa na Streifu u Svjetskom kupu 2008. godine, kada je bio 29.

- Ulaziš u startnu kućicu, gledaš kako frajer ispred tebe odlazi u ponor i razmišljaš kako je ostala još samo minuta do starta. Znaš da ako ne napadneš nemaš šanse, ali svejedno me bilo strah - rekao je Ivica i zaključio:

- Danas znam da je opasno ne napasti Streif jer se vozeći u strahu lako možeš polomiti. Naravno, ne napadneš li ga, nikada nećeš doživjeti ni njegovu pravu čar...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:20