VELESLALOM NA SP-U

Kostelić: Napadačka tatktika pokazala se kao kriva, nisam ostvario zacrtano!

 AP

Ivica Kostelić ostao je bez medalje u veleslalomskoj utrci Svjetskog prvenstva u Garmisch-Partenkirchenu. Zauzeo je tek 13. mjesto, s 1.34 sekunde zaostatka za novim svjetskim prvakom Tedom Ligetyjem.

Najbolji hrvatski skijaš je nakon prve vožnje na stazi Kandahar bio na visokom trećem mjestu sa samo 23 stotinke zaostatka za tada vodećim Akselom Lundom Svindalom. No, sjajan nastup iz prvog "poluvremena" nije uspio ponoviti u nastavku. Napravio je više pogrešaka i kako se vožnja bližila kraju, njegov je zaostatak bio sve veći, na prvom prolazu 34 stotinke, pa 1.04 i na koncu u cilju 1.34.

Ligety, koji je nakon prve vožnje bio četvrti s 25 stotinki sporijim vremenom od Svindalovog, odlično je odradio drugi lauf i s ukupnim rezultatom 2:10.56 nadmašio vodećeg Francuza Cypriena Richarda za osam stotinki. Francuz se do kraja zadržao na drugom mjestu, a treće je ugrabio Austrijanac Philipp Schörghofer (+0.43).

Najveći je gubitnik na kraju ispao Svindal koji je vodstvo iz prve vožnje pretvorio u četvrto mjesto na kraju utrke. Za Ligetyjem je zaostao 49 stotinki, a za mjestom na postolju samo šest.

Američkom 26-godišnjem skijašu je ovo prvi naslov svjetskog prvaka i ukupno druga medalja sa svjetskih smotri, nakon bronce iz Val d'Iserea otprije dvije godine. Uz to, ima i kombinacijsko zlato s Olimpijskih igara u Torinu 2006. Ove je, pak, sezone pobijedio u tri veleslaloma Svjetskog kupa i vodeći je skijaš u toj disciplini.

Dodajmo i da je branitelj naslova Carlo Janka završio na sedmom mjestu.

Natko Zrnčić-Dim je zauzeo 38. mjesto s 4.92 sekunde zaostatka za pobjednikom, a Sebastian Brigović 47. (+8.16). Tin Široki nije završio prvu vožnju.

- Moram reći da sam očigledno promašio s taktikom za drugu vožnju. Po konfiguraciji ne mogu reći da mi je staza odgovarala, s obzirom da je bila zatvorenija. Ja sam, pak, pokušao napadati, kako sam i najavio prije utrke, ali je očito da bi na kraju bio mnogo bolji da sam se odlučio za mirniju vožnju - rekao je nakon utrke Ivica Kostelić i dodao:

- Kada se podvuče crta nakon svega mogu samo reći da nisam ispunio cilj za veleslalom. Želio sam biti među deset, a završio sam trinaesti.

Ipak, najjača disciplina za Ivicu Kostelića tek predstoji. Posljednjeg dana se vozi slalom na Svjetskom prvenstvu kada s pravom očekujemo bolje vijesti.

SP u alpskom skijanju, veleslalom (m), rezultati:

1. Ted Ligety (SAD) 2:10.56

2. Cyprien Richard (Fra) +0.08

3. Philipp Schörghofer (Aut) +0.43

4. Aksel Lund Svindal (Nor) +0.49

5. Kjetil Jansrud (Nor) +0.73

...

13. Ivica Kostelić (Hrv) +1.34

...

38. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) +4.92

...

47. Sebastian Brigović (Hrv) +8.16

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 06:00