RIJEČI OHRABRENJA

Lino Červar: Dečki, danas morate biti neustrašivi! Slavko, čekam te u nedjelju na finalu...!

'Ivano? Ne potencirajmo sukobe i ne brinimo. Balić je lav koji će potegnuti kada drugi ne budu mogli...’
 Reuters

Ako se njegove procjene ostvare, Lino Červar u nedjelju će svjedočiti zatvaranju jednog kruga. Ciklus pomlađivanja reprezentacije, koji je prema riječima bivšeg izbornika počeo na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj prije tri godine, u Srbiji je ušao u ključnu fazu i zaskočio ostatak rukometne Europe.

Za ono što je Lino inicirao, a Slavko Goluža nastavio, konkurenti nisu imali hrabrosti. Ili je barem još uvijek nemaju. To je, smatra Červar, odgonetka svih ovih zbivanja na EP-u.

- Golužinoj reprezentaciji dajem pozitivnu ocjenu za ono što je dosad pokazala. Potpuno su homogenizirani, dišu kao jedan i, što je najvažnije, gladni su uspjeha. Pripremili su izvrsnu obranu 6-0 ili 5-1 koja funkcionira protiv svakog protivnika, imaju fantastična krila i vrlo brzo kažnjavaju suparničke pogreške. Ako još malo uvježbaju pozicijski napad, to je to - zadovoljno ističe Červar.

Nezdrave priče o sukobu

Zašto je Francuska protiv Hrvatske bila tako nemoćna?

- Takav razvoj zbivanja bio je, zapravo, očekivan. Oni danas imaju desetak igrača starijih od 30 godina, kao i Danci, i njih tek očekuje posao koji je Hrvatska već napravila. Mi imamo regeneriranu reprezentaciju, u kojoj povremeno možda ima oscilacija, ali to je normalno. Nastavlja se ono što smo počeli uvođenjem igrača poput Kopljara i Gojuna 2009. godine. Radujem se njihovim danima u ovoj momčadi - kaže Červar.

Upravo je Marko Kopljar protiv Francuske zalijepio selotejp na usta svima koji su s podsmijehom kritizirali kako njega, tako i Golužu koji ga nije htio zazidati za klupu. Istodobno je Ivano Balić u toj utakmici bio tehnološki višak.

- Nisu zdrave te priče o nekakvim sukobima. Najmanje što reprezentaciji treba u ovom trenutku jest da je razjedinjujemo. Ivano je u svim rezultatima dosad imao lavovski dio udjela i u toj dubiozi oko njegova tretmana ja ću stati na stranu reprezentacije. A on se, iako je najveći individualac na svijetu, uvijek znao prilagoditi sustavu i davao je onda kada drugi nisu mogli. Prvenstva ne osvajaju pojedinci, nego timovi, ali budite uvjereni da je Balić njegov vitalni dio. Nikad to nije niti prestao biti - naglašava Červar.

Tri kvalitete

Kako se suprotstaviti Srbiji koja će imati tornado u leđa u obliku 20.000 navijača, koja prema mišljenju mnogih igra najbolju obranu na prvenstvu i nošena fanatizmom cilja na zlato?

- Trebaju nam tri kvalitete. Prva je upornost da se svlada protivnika. S njom će u paketu doći i pozitivne vibracije. Druga je strpljenje. Potrebno nam je obilje strpljenja, da ne gubimo glavu i zadržimo samopouzdanje. Treća i najveća vrlina je hrabrost, junaštvo, neustrašivost... Danas se Hrvatska prvo mora obračunati sa samom sobom i sa svojim strahom. Sve kvalitete koje sam nabrojao ova reprezentacija već posjeduje.

Čuva li Goluža neki adut koji još nije otkrio?

- Naš najjači igrač je sustav. On se toga stalno drži i vjerujem da će tim oružjem pobijediti Srbiju.

A onda...

- Onda se u nedjelju vidimo na finalu. Ja ću tamo sigurno biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 21:15