TROŠKOVI DELEGACIJE

London košta šest puta manje od Dinamove sezone

 AFP

Hrvatsku će nastup njezinih sportaša na ljetnim londonskim Olimpijskim igrama stajati oko 31 milijun kuna, što je oko četiri milijuna kuna manje nego što je platila za pripremu i nastup četiri godine ranije na planetarnoj sportskoj smotri u Pekingu.

Iz perspektive 184 milijuna kuna koliko je prošle godine potrošila Udruga građana Dinamo za dva domaća trofeja u natjecanjima bez ravnopravnog suparnika te mizeran nastup u Ligi prvaka, doista se čini skromnim 31 milijun kuna kojim su plaćene dodatne pripreme, natjecanja i korištenje objekata, olimpijske stipendije, oprema i rekviziti, testiranja, vitaminizacija i dopunska prehrana, zdravstvena skrb, doping kontrola te putno i zdravstveno osiguranje potencijalnih i evidentnih kandidata za nastup u Londonu od 1. siječnja 2009. pa sve do 30. rujna 2012.

Nismo štedjeli

Osim tih troškova, 31 milijun kuna obuhvaća i onih četiri milijuna koliko će iznositi troškovi boravka hrvatske sportske delegacije i hrvatske misije na poprištu Igara od 27. srpnja do 12. kolovoza.

- No, naravno, nisu to jedina sredstva uložena u naše olimpijce. Njih redovito financijski prate njihovi nacionalni sportski savezi, koji se pak financiraju iz vlastitih sredstava koja su, izuzevši nogomet, košarku i rukomet, skromna, te većinom kroz redovni program HOO-a - objašnjava Damir Šegota, šef Hrvatske olimpijske misije.

- Prije četiri godine planirali smo da ćemo projekt OI u Londonu završiti sa 40-ak milijuna kuna troškova, a realizirat ćemo ga sa 30-ak posto novca manje. E sad, netko će reći da smo štedjeli na našim olimpijcima. Naravno da nismo. Neka mi svatko tko misli da se štedjelo donese račun koji nismo platili i što sportašu iz programa nismo pokrili. Igre u Pekingu koštale su nas više zbog velike stavke troškova za prijevoz i većeg broja sportaša. Nisam siguran da ćemo u Londonu dostignuti pekinšku brojku od 100 natjecatelja. Mislim da će nas na ljetnim Igrama zastupati između 85 i 90 sportaša. Vjerujem, međutim, da nova žetva medalja nije sporna - govori šef Hrvatske olimpijske misije Damir Šegota, koji smatra da će nam jedrenje donijeti ne jednu, nego možda i tri medalje.

Džudaška medalja?

- Pa Sandra Perković je velika favoritkinja u bacanju diska, Blanka Vlašić, taekvondašice sestre Zaninović barem jednu medalju, džudaši Tomislav Marjanović i Marijana Mišković su izvrsni, nemojte se iznenaditi osvoje li medalju. Rukometaši i vaterpolisiti tradicionalni su kandidati za postolje.

Poseban smještaj

Sam boravak na Igrama je najjeftinija stavka u projektu.

- U načelu da što se tiče sportskog dijela, bez hrvatske kuće, gostiju, sponzora, press centra... Sportska delegacija u biti, osim troškova prijevoza te sitnih izdataka za vrijeme boravka u olimpijskom selu, od pumpi za bicikl, telefonskih kartica, televizora koje uzimamo u najam, drugih većih troškova nema. Smještaj, hranu i piće plaća organizator Igara - objašnjava Šegota kojem će u “bedinanju” naših olimpijaca i njihove liječničke i trenerske pomagati još tri čovjeka u misiji.

Pretpostavljamo da će Blanka Vlašić, baš kao i u Pekingu, spavati izvan olimpijskog sela.

- Sigurno će tražiti poseban smještaj za pet do sedam dana, dvije sobe, za nju te trenere tatu Joška i Bojana Marinovića. Još nismo dobili od Vlašića nikakav zahtjev. Stav je da se dozvoli određen iznos za njihov hotel, a sve iznad toga podmiruju sami. Sandra Perković nema nikakve posebne prohtjeve. Dapače, trener Ivančić ni ne želi da bude izvan sela, njoj selo treba zbog socijalizacije i opuštanja, druženja s drugim sportašima, što joj u pripremi mnogo više pomaže nego da bude izolirana. No, svatko ima svoj izbor - kaže šef naše misije te podvlači da su zasad nastup na igrama izborila 43 hrvatska sportaša.

Čekaju se momčadi

- Od momčadi zasad se na Igre plasirala samo vaterpolska reprezentacija. Uopće ne sumnjamo u rukometaše, a u igri su još košarkašice, rukometašice i odbojkašice. Računamo najmanje na još jednu reprezentaciju od te tri u Londonu. Teniska lista za OI se zatvara 15. lipnja. Uvjeti za odlazak na Igre su da je tenisač među prvih 100, a internim pravilima je ITF definirao drugi uvjet, a taj je da moraju nastupiti u Davis kupu ili Fed kupu u zadnjih 18 mjeseci prije OI. Zbog promjene pravila poprilično ćemo pasti u plivanju gdje smo dosad bili zastupljeni sa 12 do 15 plivača i plivačica. Prije je pravo nastupa imao svatko tko je ispunio B normu za OI, sada se sve B norme stavljaju na rang-listu i FINA onda temeljem te rang-liste popunjava plivačko natjecanje. Nas će to koštati 10-ak plivača manje. Ako ih bude pet, bit će puno. Zasad nemamo ni jednu A normu, i Draganja i Jovanović imaju zasad B norme - govori Šegota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:23