VELIKI POVRATAK ATLETICI

'POČINJE DRUGO POLUVRIJEME MOJE KARIJERE' Blanka Vlašić se vraća u New Yorku

 Nenad Dugi/CROPIX

Ruskinja Ana Čičerova najbolje je iskoristila izbivanje Blanke Vlašić sa svjetske scene skoka u vis. Tridesetogodišnja Ruskinja zapravo je doživjela vrhunac svoje karijere dok Blanke nije bilo tu i dok je nastupala ozlijeđena: u Daeguu je 2011. godine Čičerova postala svjetska prvakinja (2,03), da bi prošlog ljeta u Londonu osvojila zlatno olimpijsko odličje (2,05). U Daeguu je Vlašić preskočila istu visinu kao i Čičerova, a u Londonu nije nastupala...

U istoj sezoni Čičerova je postala i viceprvakinja svijeta u dvorani, u Istanbulu, u Turskoj, uzela je srebrnu medalju - kao još dvije skakačice s istim rezultatom, Talijanka Di Martino i Šveđanka Jungmark (sve su preskočile 1,95) - dok je zlato pripalo Amerikanki Chaunte Lowe (1,98).

Dok je Blanka Vlašić bila zdrava i na vrhuncu forme, Čičerova i društvo nisu mogle doći ni blizu. Njemice Ariane Friedrich, koja joj je bila velika rivalka, danas nema na mapi, a Belgijka Tia Hellebaut okačila je sprinterice o klin.

Čičerova je najbolje profitirala, stigla je postati majka, roditi sada 2,5-godišnju Niku, i trenutačno je prva zvijezda svjetskog skoka u vis. Plavokosa Ruskinja vjerojatno neće biti najsretnija s povratkom Blanke Vlašić, koja joj jedina može pokvariti planove da svoju karijeru zaokruži još jednim naslovom svjetske prvakinje na domaćem terenu, u Moskvi, na SP-u koje je na rasporedu u kolovozu ove godine.

Blanka Vlašić koja iščekuje svoje povratničko natjecanje - miting Dijamantne lige 25. svibnja u New Yorku kao da joj je prvo u karijeri - kaže da se ne opterećuje konkurencijom koja je čeka.

- O konkurenciji uopće ne razmišljam. Brinem o sebi i moja velika pobjeda bit će sam povratak na skakališta. Prihvaćam situaciju kako se dogodila i kakva će biti s obzirom na konkurenciju. Jedva čekam to prvo natjecanje. Uživam u svakom trenutku jer mogu ponovno raditi ono što volim, a to je skakati. Što se tiče mojih konkurentica, svaka od njih je imala svoj ritam. Neke su ovo vrijeme jako dobro ispunile, a neke nešto lošije, komentirala je Blanka Vlašić.

Od rujna 2011. godine, kada je zadnji put nastupila - osvojila je srebro na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Daeguu - Blanka Vlašić prošla je pravu kalvariju, s ozljedom, operacijama, oporavcima i neuspješnim povracima. No sad je konačno zdrava i spremna za drugo poluvrijeme svoje već sad prebogate karijere.

- Bilo bi pogrešno sad razmišljati o tome što će biti kad bude. Slikovito ću to opisati jednim primjerom: kad u kornetu dobiješ tri kuglice sladoleda, nije dobro, dok se sladiš onom od vanilije, da misliš o tome kakvog je okusa ona od čokolade ili ona od lješnjaka. Uživaj u onoj koja je tu, a kad dođe vrijeme, onda uživaj u drugoj. Blankin povratak za mene je toliko uzbudljiv da bi ga uprljao nekakvim rezultatskim očekivanjima. Stoga, uživajmo u vaniliji…, kaže Joško Vlašić.

Blanka je pak svjesna da svi njeni dugoročni planovi uvijek imaju i rezervnu opciju.

- U ovom trenutku moje su ambicije dugoročno vezane za skakanje, ali mogu prihvatiti i da bude drugačije. Ostavljam da se dogodi. Sada se koncentriram na današnji trening i da ovaj ciklus priprema završim na dobar način, zaključuje Blanka Vlašić.

Novi početak imat će u New Yorku, a kako će se dalje stvari razvijati, odlučit će polako, korak po korak...

Druga najbolja svjetska skakačica u vis u povijesti, 29-godišnja Blanka Vlašić, najavila je svoj povratak na skakališta, a atletski svijet s velikim nestrpljenjem iščekuje njezin povratak. Ona je četverostruka svjetska prvakinja i srebna sa OI, skakačica koja je tijekom 2007. i 2008. godine nanizala 34 pobjede zaredom, bila je nepobjediva u Dijamantnoj ligi, a te je godine proglašena i za najbolju atletičarku svijeta. Godine 2009. pak preskočila je 2,08 što je samo centimetar manje od svjetskog rekorda Stefke Kostadinove, rekorda koji se drži nedostižnim već 26 godina...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:50