VELIKI POVRATAK ATLETICI

'POČINJE DRUGO POLUVRIJEME MOJE KARIJERE' Blanka Vlašić se vraća u New Yorku

    AUTOR:
    • Alen Orlić

  • OBJAVLJENO:
  • 15.04.2013. u 11:18

Nikola Vilic / CROPIX

Ruskinja Ana Čičerova najbolje je iskoristila izbivanje Blanke Vlašić sa svjetske scene skoka u vis. Tridesetogodišnja Ruskinja zapravo je doživjela vrhunac svoje karijere dok Blanke nije bilo tu i dok je nastupala ozlijeđena: u Daeguu je 2011. godine Čičerova postala svjetska prvakinja (2,03), da bi prošlog ljeta u Londonu osvojila zlatno olimpijsko odličje (2,05). U Daeguu je Vlašić preskočila istu visinu kao i Čičerova, a u Londonu nije nastupala...

U istoj sezoni Čičerova je postala i viceprvakinja svijeta u dvorani, u Istanbulu, u Turskoj, uzela je srebrnu medalju - kao još dvije skakačice s istim rezultatom, Talijanka Di Martino i Šveđanka Jungmark (sve su preskočile 1,95) - dok je zlato pripalo Amerikanki Chaunte Lowe (1,98).

Dok je Blanka Vlašić bila zdrava i na vrhuncu forme, Čičerova i društvo nisu mogle doći ni blizu. Njemice Ariane Friedrich, koja joj je bila velika rivalka, danas nema na mapi, a Belgijka Tia Hellebaut okačila je sprinterice o klin.

Čičerova je najbolje profitirala, stigla je postati majka, roditi sada 2,5-godišnju Niku, i trenutačno je prva zvijezda svjetskog skoka u vis. Plavokosa Ruskinja vjerojatno neće biti najsretnija s povratkom Blanke Vlašić, koja joj jedina može pokvariti planove da svoju karijeru zaokruži još jednim naslovom svjetske prvakinje na domaćem terenu, u Moskvi, na SP-u koje je na rasporedu u kolovozu ove godine.

Blanka Vlašić koja iščekuje svoje povratničko natjecanje - miting Dijamantne lige 25. svibnja u New Yorku kao da joj je prvo u karijeri - kaže da se ne opterećuje konkurencijom koja je čeka.

- O konkurenciji uopće ne razmišljam. Brinem o sebi i moja velika pobjeda bit će sam povratak na skakališta. Prihvaćam situaciju kako se dogodila i kakva će biti s obzirom na konkurenciju. Jedva čekam to prvo natjecanje. Uživam u svakom trenutku jer mogu ponovno raditi ono što volim, a to je skakati. Što se tiče mojih konkurentica, svaka od njih je imala svoj ritam. Neke su ovo vrijeme jako dobro ispunile, a neke nešto lošije, komentirala je Blanka Vlašić.

Od rujna 2011. godine, kada je zadnji put nastupila - osvojila je srebro na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Daeguu - Blanka Vlašić prošla je pravu kalvariju, s ozljedom, operacijama, oporavcima i neuspješnim povracima. No sad je konačno zdrava i spremna za drugo poluvrijeme svoje već sad prebogate karijere.

- Bilo bi pogrešno sad razmišljati o tome što će biti kad bude. Slikovito ću to opisati jednim primjerom: kad u kornetu dobiješ tri kuglice sladoleda, nije dobro, dok se sladiš onom od vanilije, da misliš o tome kakvog je okusa ona od čokolade ili ona od lješnjaka. Uživaj u onoj koja je tu, a kad dođe vrijeme, onda uživaj u drugoj. Blankin povratak za mene je toliko uzbudljiv da bi ga uprljao nekakvim rezultatskim očekivanjima. Stoga, uživajmo u vaniliji…, kaže Joško Vlašić.

Blanka je pak svjesna da svi njeni dugoročni planovi uvijek imaju i rezervnu opciju.

- U ovom trenutku moje su ambicije dugoročno vezane za skakanje, ali mogu prihvatiti i da bude drugačije. Ostavljam da se dogodi. Sada se koncentriram na današnji trening i da ovaj ciklus priprema završim na dobar način, zaključuje Blanka Vlašić.

Novi početak imat će u New Yorku, a kako će se dalje stvari razvijati, odlučit će polako, korak po korak...

Druga najbolja svjetska skakačica u vis u povijesti, 29-godišnja Blanka Vlašić, najavila je svoj povratak na skakališta, a atletski svijet s velikim nestrpljenjem iščekuje njezin povratak. Ona je četverostruka svjetska prvakinja i srebna sa OI, skakačica koja je tijekom 2007. i 2008. godine nanizala 34 pobjede zaredom, bila je nepobjediva u Dijamantnoj ligi, a te je godine proglašena i za najbolju atletičarku svijeta. Godine 2009. pak preskočila je 2,08 što je samo centimetar manje od svjetskog rekorda Stefke Kostadinove, rekorda koji se drži nedostižnim već 26 godina...

Izdvajamo