U LOVU NA ZLATO

Posinković: U Kranju smo bili najbliži zlatu, ‘ubili’ su nas neredi

Hrvati su samostalno na EP-ima uzeli dva srebra, četiri su puta bili četvrti, jednom peti te jednom sedmi

ZAGREB - U ljeto 1991. Dubravko Šimenc, Perica Bukić, Renco Posinković, Mislav Bezmalinović... odbili su nastupiti na EP-u u Ateni pod zastavom tada još formalno postojeće Jugoslavije.

Ranije iste te godine osvojeno je svjetsko zlato, trebalo se to ponoviti i u Ateni (i oslabljena YU je zaista opet uzela zlato, pokazalo se kasnije), no novu su dozu slave Hrvati iz reprezentacije svjesno odbili. Rat je zapravo već počeo, a ovim su činom hrvatski vaterpolisti postali prvi sportaši koji su raskinuli spone s Jugoslavijom.

Započela je nova era. Na Eurima ne baš previše uspješna era, izgrađena je teorija o gubitnicima u velikim utakmicama.

Renco Posinković bio je vratar u prvoj hrvatskoj reprezentaciji, danas Rudiću asistira u pripremi vratara:

- Bili smo prvi koji smo se izdvojili, sedam dana uoči Eura u Ateni. Odluka je bila teška, ali za to vrijeme jedina ispravna. Na žalost, od tih dana pa do danas premalo smo napravili što se velikih natjecanja tiče. Trebali smo puno više s toliko vrhunskih igrača i trenera.

Na Eurima samo dva srebra, vrlo često najgori četvrti...

- Rijetko je sve funkcioniralo kao u pravoj momčadi, a igrači - sve jedan bolji od drugog. Vrlo je često reprezentacija igrala bolji vaterpolo od suparnika, no uvijek je nešto nedostajalo. Emotivni naboj, zajedništvo, nekad su nas uništavale ozljede, drugi put loši međuljudski odnosi. Previše se mijenjalo, rotiralo... Došao bi novi trener, prečesto ih se mijenjalo kao i igrače. Sve bi bilo super, a onda...

Uz toliko polufinala, osvojena su samo dva srebra...

- U Kranju smo bili puno bliže zlatu, dečki su vodili u finalu, dogodili su se ti prestrašni neredi, momčad je potpuno nakon toga pala. Šteta, zlato je bilo u rukama. I u Firenci je malo nedostajalo, no Kranj je veća greška. Naravno, ništa slično ne može se dogoditi u Zagrebu.

Red je konačno na to zlato, u njega vjeruju svi:

- Vjerujem i ja, momčad ima kvalitetu. No, niz se faktora mora poklopiti. Najvažnija su “mobilizacija”, motivacija, a to dečkima ne fali. Svi su kondicijski i taktički spremni, sve reprezentacije. Potrebna je “eksplozija”, kao ona na SP-u u Melbourneu. Vjerujem u takav rasplet.

Hrvatska nikad zlatna kod kuće

Treba biti skroman u očekivanjima, naši sportaši nikad nisu osvojili zlato na domaćem natjecanju. Pokazuje to pregled velikih natjecanja koja je u posljednjih 20 godina organizirala Hrvatska. Rukometaši su bili srebrni na SP-u 2009.

Na Euru organiziranom 2000. bili su tek šesti - u utakmici za peto mjesto izgubili su od Slovenije 24-25 i ostali bez plasmana na OI u Sydneyju.

Rukometašice su na SP-u 2003. bile tek 14. - ostale su bez plasmana u drugi krug.

Odbojkašice su u Zagrebu na EP-u 2005. u konačnici bile tek osme.

Nastupi na EP-ima

20. EP Sheffield 1993.

1. Italija, 5. Hrvatska .

Prvo samostalno EP, prvom izborniku Dušku Antunoviću trebao je za polufinale remi protiv Rumunjske u zadnjem kolu. Antunović smijenjen.

21. EP BeČ 1995.

1. Italija, 4. Hrvatska

Novi izbornik Bruno Silić ‘dovukao je’ momčad do polufinala. No, poraz od Mađara i zatim i u utakmici za broncu protiv Nijemaca, donijeli su prvo u nizu četvrtih mjesta.

22. EP Sevilla 1997.

1. Mađarska, 4. Hrvatska

Silić je pomladio momčad nakon olimpijskog srebra 1996. Reprizirala se bečka nesreća. U polufinalu su bili bolji igrači SRJ, a u ogledu za broncu slavili su Rusi.

23. EP Firenca 1999.

1. Mađarska, 2. Hrvatska

Izbornik Neven Kovačević konačno je na EP-u dograbio srebro. U četvrtfinalu konačno pali ‘Jugoslaveni’, u polufinalu Grci, no Mađari prejaki u završnici.

24. EP BudimpeŠta 2001.

1. SRJ, 4. Hrvatska

Povratak lošim navikama i opet četvrto mjesto nakon polufinalnog poraza od kasnijih prvaka, poraz i u utakmici za broncu protiv Mađara

25. EP Kranj 2003.

1. SRJ, 2. Hrvatska

Izbornik Zoran Roje osvojio je drugo europsko odličje, opet srebro. Bolji od Mađara u polufinalu, a zatim poraženi u finalu od SRJ (8-9) nakon navijačkog divljanja.

26. EP Beograd 2006.

1. SRJ, 7. Hrvatska

Izborniku Rudiću trebao je još mali ‘bonus’ nakon 4. mjesta na SP-u u Montrealu. bez završnice nakon dva poraza, dva remija i pobjede u skupini.

27. EP Malaga 2008.

1. Crna Gora, 4. Hrvatska

U osmom samostalnom nastupu na EP-ima, četvrti put četvrti. U polufinalu Rudića i izabranike nadvisili Crnogorci, u utakmici za treće mjesto tijesno bolji Mađari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 17:05