NAKON SREBRA I ZLATO

Sanja svjetskim rekordom obranila naslov prvakinje

Čudo se ponovno dogodilo, Sanja Jovanović vratila je u svjetski rekord na 50 metara leđno u vlastitu ‘riznicu’
Makarska, 121009.Clanovi Hrvatske seniorske i juniorske plivacke reprezentacije boravit ce 11.-17. 10. u Makarskoj u sklopu priprema za svjetsko plivacko prvenstvo koje se odrzava u prosincu u Istambulu. Smjesteni su u hotelu Biokovo a trenireju u dvorani s bazenom u sklopu GSC Makarska.Na slici: Sanja Jovanovic trenira u bazenu dvorane u Makarskoj.Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
 Ivo Ravlic / CROPIX / CROPIX

ZAGREB - Najbolja hrvatska plivačica genijalno je odradila finalnu utrku trećeg dana Europskog prvenstva u Istanbulu. Isplivala je nevjerojatnih 25.70, potopila konkurenciju i natrag uzela ono što joj pripada - titulu najbrže leđašice na svijetu. Dva su sportašima najdraža slova - WR - World Record i ta dva slova opet stoje uz ime hrvatske sportašice. “Otele” su ih joj konkurentice u zadnjih mjesec dana, “loptale” se njime, no naša ih je “sirena” vratila uz svoje ime i prezime.

- Najsretnija sam osoba na svijetu, za ovo sam toliko radila i ponovno mi se sve vratilo na najbolji način. Ne mogu vjerovati, uspjela sam iako sam ovih dana bila jako nervozna. Znala sam da to imam u sebi, no bojala sam se hoću li to moći izvući iz sebe u najvažnijem trenutku - vrištala je i gotovo plakala Sanja nakon što je odslušala “Lijepu našu” u istanbulskoj Abdi Ipekci Areni.

Po starom dobrom običaju, ona se opet dosta mučila s davanjem uzorka dopinškoj kontroli, no nije joj to teško palo nakon veličanstvenog slavlja. Vrijeme su joj kratile desetine čestitarskih SMS poruka i poziva iz Hrvatske.

Sanja je za pune 42 stotinke bila brža od srebrne Bjeloruskinje Aleksandre Herasimenije, od koje je bila bolja i dan ranije na “stotki”, i brončane Ruskinje Ksenije Moskvine koja je u spomenutoj dionici jedina bila brža od naše plivačice. Bravo za Sanju i za “poker” svjetskih rekorda koje je u ovoj disciplini bila rušila na EP-u u Debrecenu, na SP-u u Manchesteru, pred domaćom publikom na EP-u u Rijeci te sada u Istanbulu.

I drugi su hrvatski plivači postavljali svjetske rekorde, Draganja, Kožulj, Milošević, no nitko to nije toliko puta ponovio kao sjajna Dubrovčanka. Velikim će slovima Istanbul ostati zapamćen u analima hrvatskog plivanja. “Davne” 1999. tamo je Kožulj osvojio dva srebra, a Miloš Milošević jedno na EP-u u 50-metarskim bazenima. Hrvatska je ovim Sanjinim zlatom također došla do trećeg HR odličja na istome mjestu. Dva su dosad Sanjina i njenog “preporoditelja” i trenera Dimitra Bobeva. On je čak uspio biti “bezobrazan” prema svojoj zlatnoj djevojčici:

- Nije to bila idealna utrka, griješila je i mogla je i bolje jer znam da ima i vrijeme 25.50?! No, hajde, oprostit ćemo joj ovaj put, opravdano je bila nervozna...

Kakav “tiranin”, pomislili bismo, sva sreća da znamo da se čovjek voli šaliti.

Put Sanjinih svjetskih rekorda

Miting Zagreb, 24. studenoga 2007. europski rekord 26.91

EP Debrecen, 15. prosinca 2007. svjetski rekord 26.50

SP Manchester, 13. travnja 2008. svjetski rekord 26.37

EP Rijeka, 13. prosinca 2008. svjetski rekord 26.23

EP Istanbul, 12. prosinca 2009. svjetski rekord 25.70

Cijela godina loša, fenomenalan finiš

Sanjin “stari” rekord iz Rijeke (26.23) najprije je bila nadvisila Australka Marieke Guehrer (26.17) na nastupu u Svjetskom kupu u Moskvi 6. studenoga ove godine. Korak dalje otišla je Kineskinja Jing Zhao također na Svjetskom kupu, ali u Stockholmu 10. studenoga kada je u kvalifikacijama plivala 26.08, da bi zatim prva u povijesti plivala ispod 26 sekundi (25.82). Sanju je u međuvremenu na europskom planu nadvisila i Njemica Daniela Samulski u Berlinu 14. studenoga (26.21). Istovremeno, Sanje na ovogodišnjim listama nije bilo nigdje. Sve do Istanbula kada je, na najboljem mjestu i u najbolje vrijeme, odlučila da je toga dosta.

Draganja u finalu na 100 m mješovito

Duje Draganja plasirao se u finale utrke na 100 metara mješovito. Nije Duje “dao gas do daske” (52.64), štedio se za finale. Dominik Straga diskvalificiran je u istoj disciplini zbog pogrešnog okreta. Ante Cvitković nije se uspio plasirati u finale na 100 metara leđno, u polufinalu je zauzeo 14. mjesto, ali je ipak isplivao novi hrvatski rekord (51.65). Broncu je na 200 metara leptir (1:50.32) osvojio Vukovarac Dinko Jukić koji pliva pod austrijskom zastavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:16