I ZARAĐUJE NAJVIŠE

Svaki bod Ivice vrijedi 343 franka

Ivica od nagrada dobio dvostruko više od prvog sljedećeg skijaša na listi
 Drago Sopta/CROPIX

ZAGREB - Sukladno liderskoj poziciji na ljestvici Svjetskog kupa Ivica Kostelić predvodi alpske skijaše i na popisu ovosezonskih zarada od nagradnog fonda. S 369.278 švicarskih franaka prihodovao je dvostruko više od prvog pratitelja Francuza Jeana-Baptistea Grangea, koji u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa zauzima tek 11. mjesto.

Novac osvajalo njih 98

Drugoplasirani u Svjetskom kupu Silvan Zurbriggen tek je šesti na listi koju je Međunarodni skijaški savez (FIS) objavio nakon natjecanja u Schladmingu. Švicarac marljivo skuplja bodove, ali je rjeđe na postolju. Ukupno je 98 skijaša otkidalo veće ili manje šnite nagradnog fonda, ali ostala dvojica hrvatskih skijaša u Svjetskom kupu Natko Zrnčić Dim i Tin Široki zasad su bez džeparca. Najveće pojedinačne nagrade isplaćivali su u Kitzbühelu - po 70 tisuća eura.

Najdominantnije skijašice nisu uspjele zaraditi više od najboljeg hrvatskog sportaša. Račun Marije Riesch je bogatiji za 329.246 franaka, a Lindsey Vonn za 294 tisuće iako ima dvije pobjede više od Njemice. Ovogodišnja Snježna kraljica Marlies Schild je treća sa 179.880 franaka.

Među 73 natjecateljice koje su se ugurale na mjesta koja donose lovu su Ana Jelušić (s 3082 na 45. mjestu) te Sofija Novoselić (s 1005 franaka je 62.). Ukupno je devet skijaša i sedam skijašica zaradilo više od sto tisuća franaka.

Nagrade variraju od utrke do utrke, a propisani minimum je 100 tisuća franaka za desetero najbržih. U Zagrebu se dijelilo 120 tisuća eura (160.800 franaka) svima koji su osvojili bodove, dok su spust i slalom u Kitzbühelu imali fond od 175 tisuća eura (234.500 franaka), također za 30 najboljih.

Sedam znamenki?

Alpsko skijanje je specifičan sport u kojem se ne naplaćaje dolazak za natjecanje, kao u tenisu ili atletici. Honoriraju se samo rezultati i organizatori utrka novčanik otvaraju samo najboljima. Kudikamo je veća zarada je od sponzora i dobavljača opreme. S njihovim ratama i bonusima Kostelićeva ovogodišnja zarada sigurno će se pisati sa sedam znamenki.

Kostelić triput bogatiji od ‘letećeg Morgija’

Ivica Kostelić ovakvom bi pobjedničkom dominacijom u tenisu zaradio barem četiri puta više

ZAGREB - Iako je uspoređivanje “krušaka i jabuka” nezahvalan posao, zanimljivo je barem hipotetički promotriti koliko bi Ivičin nagradni konto bio debeo u slučaju da je najbolji, ili među najboljima, u nekim drugim sportovima.

Budući da skijaška sezona tradicionalno starta u drugoj polovici listopada u Söldenu (iako su ove sezone vremenske prilike pomaknule početak na Levi), podjednaki smo vremenski interval uzeli u individualnim sportovima čiji je sustav natjecanja barem donekle sličan alpskom skijanju.

Tenisači, koji se daleko najmanje odmaraju, iz tjedna u tjedan mogu dodavati nule na svoj tekući račun. Jasno, oni najbolji svoj itinerer pažljivo raspoređuju na najveće turnire, koji uostalom dijele i najizdašnije nagradne fondove.

Tako je Roger Federer, svjetski broj 2, pobjedom na ATP World Tour finalu u Londonu postao bogatiji za čak 900 tisuća eura, što je cifra koju bi skijaši dostigli tek nakon spuštanja po desecima planina (i to u slučaju da su, poput Kostelića, stalno pri vrhu). Dodamo li tome naslove u Baselu i Dohi, te polufinale Pariza, zarada se penje na gotovo 1,5 milijuna eura.

Skijaški skokovi, premda opasni, popularni i vrlo rado gledani, daleko su od vrha kad su u pitanju nagrade. Tako se lider Svjetskog kupa, Austrijanac Thomas Morgenstern, u dosadašnjem tijeku sezone obogatio tek za nešto više od 110 tisuća eura, iako je pobijedio osam puta.

Da se Ivica kojim slučajem zove Gebregziabher Gebremariam i pokori konkurenciju na glasovitom Njujorškom maratonu, samo bi mu ta utrka priskrbila gotovo 100 tisuća eura.

Nisu potrebne formule i derivacije za zaključak da je najisplativiji, ipak, golf. Općepoznato je da elita na turnirima pod okriljem PGA-e basnoslovno zarađuje. Talijan Francesco Molinari je, primjerice, samo za pobjedu na turniru u Šangaju postao “deblji” za vrtoglavih 875 tisuća eura.

Zarada skijaša

1. Ivica Kostelić (Hrv) 369.278

2. Jean-Baptiste Grange (Fra) 182.861

3. Dider Cuche (Švi) 168.630

4. Ted Ligety (SAD) 126.111

5. Aksel Lund Svindal (Nor) 116.971

6. Silvan Zurbriggen (Švi) 115.268

7. Marcel Hirscher (Aut) 111.812

8. Andre Myhrer (Šve) 110.435

9. Michael Walchhofer (Aut) 103.180

10. Georg Streitberger (Aut) 83.314

* iznosi u švicarskim francima

Ivica peti na drugom treningu spusta

Nakon sedmog mjesta u četvrtak, Ivica Kostelić jučer je na stazi La Verte zauzeo peto mjesto na generalnoj probi za današnji spust (12.00) i nedjeljnu superkombinaciju. Za najbržim, Austrijancem Michaelom Walchhoferom, zaostao je 47 stotinki na stazi koju je opisao kao “ugodnu za skijanje”.

Ostali Hrvati zauzeli su sljedeća mjesta: Natko Zrnčić Dim 30. (+2.04), Tin Široki 53. (+3.88), a Dalibor Šamšal 62. (+6.03). Ivičini glavni konkurenti u utrci za Kristalni globus, Svindal (16.) i Zurbriggen (41.), bili su osjetno sporiji. Natjecanja ovaj vikend u Chamonixu preskaču Benjamin Raich, Carlo Janka i Bode Miller.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:00