LOVA DO KROVA

Zar pola sata borbe vrijedi 200 milijuna dolara?

Pacquiao i Mayweather u najskupljem sportskom događaju u povijesti
** FOR USE AS DESIRED, PHOTOS OF THE DECADE ** FILE - Manny Pacquiao, of the Philippines, holds the championship belt at the finish of his WBO welterweight boxing title fight against Miguel Cotto, of Puerto Rico, in this Nov. 14, 2009 file photo, in Las Vegas. Pacquiao won the fight by TKO in the 12th round. Pacquiao did what no fighter has done before--win a belt in seven weight classes. (AP Photo/Isaac Brekken, File)
 AP

U glavama dvojice američkih promotora Boba Aruma i Richarda Schaefera rađa se najveći boksački meč u povijesti. Nisu u pitanju teškaši, nisu čak ni najbolji boksači današnjice, ali kad se 13. ožujka u ringu nađu Filipinac Manny Pacquiao i Amerikanac Floyd Mayweather ukupni prihod od ulaznica i televizijskih prava vjerojatno će biti veći od 200 milijuna dolara.

Zapanjujuće je da će spomenuti iznos generirati sportski događaj koji traje najviše 36 minuta. Najveći dio, oko 150 milijuna dolara, očekuje se od prodaje televizijskog prijenosa (pay-per-view), za kojeg će 50-ak dolara platiti najmanje tri milijuna sjevernoameričkih domova. Još 50-ak milijuna dolara iznosit će prihod od ulaznica i uplata vlasnika dvorane koji poželi ugostiti ovaj spektakl.

U krugu favorita za domaćina zasad su Las Vegas, New Orleans i Dallas, s naglaskom da svjetska kockarska prijestolnica ima ozbiljnu manu, jer je kapacitet najvećih sportskih objekata u gradu višestruko manji od onog Cowboys stadiona (80.000) i Louisiana Superdomea (70.000).

Dvojica velteraša također će odlično proći. Trenutačno se pregovara u kojem će omjeru podijeliti 80 milijuna dolara, no podjela će na kraju vjerojatno biti bratska. Tako će Oscar De La Hoya ostati rekorder, jer je za poraz od Mayweathera 2007. godine dobio 52 milijuna dolara (Floydu je pripalo 25 milijuna). Radi se, naravno, o bruto iznosu, na koji je američka država odmah stavila šape, ali De La Hoya je ipak opravdao nadimak Golden Boy (zlatni dečko).

Za usporedbu, Oscar je za otprilike pola sata šakanja dobio više nego je Roger Federer u cijeloj karijeri zaradio na turnirskim nagradama, a Cristiano Ronaldo za isti iznos mora igrati pune dvije i pol godine.

Mavrovićev milijun s Lewisom

Iako smo imali i svjetskih prvaka, hrvatski boksači nikad se nisu mogli pohvaliti vrhunskim prihodima. Sedmeroznamenkasti iznos, odnosno milijun dolara, jedini je zaradio Željko Mavrović i to za meč protiv Lennoxa Lewisa. Drvišev vrhunac bila je borba u kojoj je izgubio svjetski naslov od Australca Dannyja Greena. Iz tog poraza izvukao je 500.000 eura. Stjepan Božić za nedavni meč sa Sartisonom nije mogao dobiti više od 40-ak tisuća eura, a naslabije je prošao Branko Šobot, kojem je od 120.000 maraka za poraz od Calzaghea, kad su se svi namirili, ostalo 33.000 DEM.

Koliko se zarađuje u boksu?

1. kategorija +10 milijuna dolara

Oscar De La Hoya (SAD/velter)

Manny Pacquiao (Filipini/velter)

Floyd Mayweather (SAD/velter)

2. kategorija +5 milijuna dolara

Vitalij Kličko (Ukrajina/teška)

Vladimir Kličko (Ukrajina/teška)

Joe Calzaghe (VB/supersrednja)

Bernard Hopkins (SAD/poluteška)

Roy Jones (SAD/poluteška)

Ricky Hatton (VB/poluvelter)

Miguel Cotto (Portoriko/velter)

3. kategorija +1 milijun dolara

Nikolaj Valujev (Rusija/teška)

Ruslan Čagajev (Uzbekistan/teška)

John Ruiz (SAD/teška)

Kelly Pavlik (SAD/srednja)

Arthur Abraham (Armenija/supersrednja)

Felix Sturm (Njemačka/srednja)

Shane Mosley (SAD/velter)

Juan Manuel Marquez (Meksiko/laka)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:25