PREDSTAVLJEN NOVI STOŽER

ZBOGOM, SLAVKO GOLUŽA Novi izbornik Babić otkrio kako će igrati moderna Hrvatska

 Damir Krajac / CROPIX

Puna dva mjeseca nakon što je preuzeo ulogu izbornika hrvatske muške rukometne reprezentacije Željko Babić ‘ukazao’ se u Zagrebu nakon što je prije nekoliko dana elektronskom po[tom objavio širi i uži popis igrača za predstojeće kvalifikacijske utakmice za EP u Poljskoj 2016.

Zauzet obavezama sa svojim dosadašnjim klubom Brest Meškov Babić se nije obraćao hrvatskoj javnosti niti je iznosio planove o rukometnoj reprezentaciji, koju je preuzeo nakon ostavke Slavka Goluže. Nakon punih pet godina otvara se, nadamo se uspješnije, novo ‘poglavlje’ rukometa u Hrvata. Babić je ranije “u prolazu” i šturo najavio promjene “koje neće biti velike”, ali je u momčad vratio ranije otpisanog zlatnog iz Atene Dragu Vukovića i Marina Marića nakon što je povratak najavio i Renato Sulić koji je ipak zatražio poštedu zbog obiteljskih razloga.

U međuvremenu se ozlijedio vratar Filip Ivić, koji je, kao i na SP-u u Kataru, uz Mirka Alilovića, bio u vratarskom tandemu pa je Babić pozvao Ivana Pešića te je premijerno iznio viziju svojeg “mandata” na čelu rukometne reprezentacije.

- Održali smo prvi trening. Moja je uloga teška, odgovornost velika, osjećam veliku obavezu. Unaprijeđenje hrvatskog rukometa moj je jedini cilj. Kao izbornik želim uspostaviti koncept koji će donijeti prednost u odnosu na suparnike, no ne mogu reći kad ćemo i da li ćemo opet na svjetski vrh...

Za razliku od njegovih prethodnika, Babiću su istinski urođeni samokritika i velika doza skromnosti:

- Bio bih neozbiljan trener da to najavljujem, da prognoziram, to nije vremenska prognoza, tako nešto se stvara godinama. Možda je bilo i boljih trenera za ovu odgovornu funkciju, no ja sam dobio šansu i pružit ću sve od sebe. Dat ću sve što znam da nikada nakon svega ni za čim ne žalim. Ne, neću ostati paralelno i u Meškovu jer me ne zanima u životu novac, ugovori...želim samo biti uspješan.

Činjenicu da se dosad nije obraćao hrvatskoj javnosti Babić je lakonski objasnio:

- Nisam dosad govorio, klub je to od mene tražio, dosta su konzervativni u tom smislu. Javnost je malo bila zakinuta, no to sad više neće biti slučaj.

Babić je upitan za generalne planove, pohvalio je pritom svojeg prethodnika:

- Bio sam suradnik Slavku Goluži, napravio je mnoge dobre stvari. Da je bilo malo više sportske sreće s Poljskom u četvrtfinalu SP-a, ni ja sad ovdje ne bih sjedio. Teško je biti trener, gubio sam puno utakmica kao i svatko. Neke stvari u životu ne mogu se kontrolirati.

Nakon plodnih godina pod Červarom, u doba Balića, Metličića, Džombe...i njihovog lepršavog rukometa uslijedila je velika promjena, hrvatskom je rukometu prioritet postala tvrda obrana. Lijepa je vijest da Babić to misli vratiti na staro:

- Osobno mislim da se moram malo više posvetiti napadu, to je naš glavni ‘resurs’. Imamo i tri pivota jer želimo povećati napadačku igru na liniji. To je pitanje budućnosti, to je pitanje produženja napada, pojačanja intenziteta, za gol, za sedmerac. Musa je previše bio u obrani imamo Gojuna kao specijalca, vidjet ćemo...

U sklopu iste priče Babić je pojasnio i kadrovske promjene u momčadi:

- Imamo Duvnjaka, najboljeg na svijetu, on u Kielu u zadnje vrijeme igra lijevog vanjskog pa će on to i u reprezntaciji. Zato je tu Vuković, koji može biti kreativan na srednjem, može igrati i ‘četvorku’ u 6-0 obrani pa nećemo morati previše mijenjati i igra nam je automatski brža. Imam dva pravca djelovanja, jedan je razmišljanje o EP-u doma 2018. pa zato razmišljamo o mladima. Drugi je pravac sam koncept koji se stvara. U tom smislu također treba svježa krv da se nešto pokrene. Zato su tu Vuković, Kovačević, koji je prvi puta u u reprezentaciji. U taktičkom smislu izabrali smo igrače najbolje za ovaj moj novi koncept. Puno je posla, bit će još puno promjena do 2018., bio ja tada izbornik ili ne..

Dodao je Babić da ga ne uzbuđuje ozljeda Filipa Ivića iako ga uzbuđuje svaki problem.

- Nemoguće je imati potpunu kontrolu. Jedan iskusan, jedan mlađi golman. No, imamo Pešića u mojem Meškovu i neće biti problema.

Što se tiče prve utakmice s Norveškom (29. travnja u Stavangeru):

- Teško smo dosad mogli puno napraviti. No, započeli smo s nekim promjenama, tražit ću agresivnost u 6-0 obrani, brzu igru i puno trčanja. Njihova glavna snaga je puno trke, brzo završavanje napada. Kružni napadač Myrhol dobija 25 posto lopti, u svakom četvrtom napadu i treba ga zatvoriti. Vidjet ćemo kakvi su nam igrači, moguće je puno rotacija...

Metličić: Sretan sam što mogu pomoći

Novi koordinator muške reprezentacije Ivano Balić u Hrvatsku dolazi tek početkom srpnja, no, na okupljanju reprezentacije pojavio se legendarni kapetan Petar Metličić. “Kako je dobro vidjeti te opet...”

- Veliko mi je zadovoljstvo biti u ovoj novoj ulozi. Uvjeren sam da svojim znanjem, karakterom i željom mogu pomoći reprezentaciji. Malo je još u momčadi onih s kojima sam igrao, situacija je specifična, no uvjeren sam da mogu pomoći i njima. Miran sam, pouzdan i sretan što sam tio ovog ‘tima’.

Za Metličića je Babić rekao da je siguran da će jednog dana biti njegov nasljednik I to lijepo zvuči kao i sve što su izrekli odgovorni iz HRS-a, koji su također pozdravili novu ‘garnituru’ na klupi reprezentacije. Naravno, oni su je i amenovali u startu.

- Puno sreće želimo novom izborniku, starom kapetanu Metličiću i Ivanu Baliću u novim ulogama. Ne treba odmah očekivati čuda, iamli su samo jedan trening prije Norveške. Pred nama je težak posao, tek kad se Ivano kao koordinator priključi 1. srpnja znat ćemo sve. U srpnju ćemo prezentirati dugoročne planove, ne bojimo se za budućnost, rekao je Zoran Gobac.

Sličnim se riječima kratko obratio predsjednik HRS-a Sandi Šola koji je nedavno produžio mandat na mjestu prvog čovjeka HRS-a do 2019. godine. Predstavio se i novi glasnogovornik Ivica Maraš, i sam bivši igrač i novinar.

Za dojmove ”s terena” ostalo je premalo prostora, iznio ih je ukratko Domagoj Duvnjak:

- Kao i uvjek, kad smo u reprezentaciji najbolje se osjećamo, nadamo se da ćemo zajedničkim radom postići dobre rezultate. Iako je Norveška ozbiljan suparnik nadam se ipak dvjema pobjedama, idemo prvo u Stavanger po pobjedu...

Sljedeće kolo igra se također s Norvežanima, ali u Varaždinu 3. svibnja. Domagoj je poželio podršku (sigurno će je i dobiti) u prepunoj gradskoj dvorani u “pravom hrvatskom glavnom gradu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:00