SPORT U METROPOLI

Zubaku i Mediću se zatvara slavina, a manje novca ide i Mamiću

Kriteriji prema kojima klubovi dobivaju novac bit će vrlo transparentni, s naglaskom na rad s mladima i međunarodne nastupe
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Dok je bilo novca u blagajni Grada Zagreba, dijelilo se kapom i ša(p)kom - šaljivo bi rekao Željko Pervan, na što bi se ozbiljnim tonom nadovezao gradonačelnik Milan Bandić s rečenicom da je prošlo vrijeme davanja, a došlo vrijeme uzimanja...

I vrhunski sport u metropoli osjetit će na svojoj koži “vrijeme uzimanja”. Gradska skupština ukida stavku potpore vrhunskom sportu koja je u 2010. iznosila 20 milijuna kuna (nakon rebalansa - milijun kuna manje). Treba li spomenuti da je najveći participant bio Dinamo - sa 6,4 milijuna kuna.

Veliki povratak odbojke

Tako će i stavka “Športski klubovi od posebnog gradskog značaja” pri Gradskom uredu za obrazovanje i šport doživjeti bitne promjene. Prema novom prijedlogu, umjesto dosadašnjih sedam (NK Dinamo, KK Cibona, NK, RK i KK Zagreb, HAVK Mladost, NK Croatia Sevete) s povlaštenim statusom ostat će ih šest. Ispadaju NK Zagreb i NK Croatia Sesvete, a ulazi HAOK Mladost (muški i ženski pogon iz Doma odbojke), drugim riječima - za Zubaka i Medića nema više novca iz gradskog proračuna. Istodobno u 2011. jedna će velika nepravda biti ispravljena - odbojci se vraća zasluženi status. U sklopu potpore vrhunskom sportu pomagano je i drugim klubovima, poput RK Lokomotive, ali sve to će sada dobiti drugu dimenziju jer ‘gradska lokomotiva’ slabije vozi.

Bez konkretnih brojki

Kako je pojasnio glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Velimir Bašić, Program javnih potreba grada Zagreba, ili kako bi se kraće moglo reći - gradsko izdvajanje za sport u 2011. - trebao bi iznositi oko 190 milijuna kuna. Naglasio je da nikakve brojke još nisu definirane te da su iz ZŠS-a prema Gradskom uredu za obrazovanje i sport proslijeđeni kriteriji za raspodjelu klupskog financijskog kolača, ali i da će završnu riječ o njima dati Gradska skupština na zasjedanju 30. studenoga.

Kriteriji donose novac

- Kriteriji su vrlo transparentni, nema više političkog zaleđa, nego isključivo stručno-športska kompetencija. Kriteriji polaze od razvojnih projekata klubova, rada s mladim uzrastima, međunarodnih nastupa... Uvjeren sam da će ih Gradska skupština i prihvatiti - pojasnio je Bašić.

Tajnik ZŠS-a dodao je da će sva prava participanata financijskog ‘kolača’ proizaći iz kriterija, ali i da će klubovi dobiti možda i više novca nego u 2010.

Previšić: Cibona može dobiti više

Cibonin predsjednik Vlatko Previšić nije znao za novosti u gradskom proračunu, ali su iz Cibone već dugi niz godina bili nezadovoljni nepostojanjem kriterija pri dodjeli sredstava za poticaj vrhunskom sportu.

- Cibona je svojim sportskim rezultatima sigurno u samom vrhu. Ako će se u postavljanju kriterija to poštovati, ako će se pri podjeli novca postavljenih kriterija i pridržavati, onda Cibona može samo dobivati više novca nego što je dobivala dosad - rekao je Previšić.

U Dinamu su spremni za iznenađenja

Vijest iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport o ukidanju stavke Podrška vrhunskom sportu, te najava novih kriterija određivanja sredstava za financiranje koje je predložio ZŠS, u Dinamu nisu dočekani s iznenađenjem.

- Izjasnit ćemose kad dobijemo prijedlog novih kriterija. No možemo reći da ćemo novonastalu situaciju dočekati spremni jer na nju smo među prvima, ako ne i prvi, počeli upozoravati - izjavio je Tomislav Marčinko, Dinamov šef Ureda za odnose s javnošću.

Najveći korisnici poticaja za vrhunski sport u 2010.

- NK Dinamo 6,4 milijuna kuna

- NK Zagreb 2,1 milijun kuna

- KK Cibona 2,1 milijun kuna

- RK Zagreb CO 2,1 milijun kuna

- KK Zagreb 2,1 milijun kuna

- HAVK Mladost 2,0 milijuna kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:13