AFERA 'SPICE'

‘Kokice’ otplaćuju 14,4 milijuna kuna duga zbog bivše uprave

Nakon smjene predsjednika Saše Romca u ožujku 2010. u RK Podravka otkriveni su milijunski dugovi
 Robert Šoštarić / Cropix

KOPRIVNICA - Rukometni klub Podravka, najtrofejniji domaći ženski rukometni klub, prolazi kroz teško razdoblje. Klub, naime, otplaćuje 14,4 milijuna kuna duga koji je bivša klupska Uprava ostavila svojim nasljednicima. Kriza koprivničkih rukometašica poklopila se s aferom “Spice” koja je uzdrmala matičnu kompaniju, jedinog pravog sponzora.

Uoči izbijanja afere počele su kasniti plaće igračicama. Da nešto nije u redu bilo je jasno kada su u ljeto prošle godine ekspresno raskinuti ugovori sa stranim igračicama poput Herr, Portjanko, Bulath, Todorovska i Đokić - tada ponajboljih europskih rukometašica. Klupko se počelo odmotavati jer su vrlo brzo na površinu isplivale sve prljavštine tadašnje Uprave pod vodstvom predsjednika Saše Romca (jedan od okrivljenih u aferi Spice, nap.p.) i direktora Marijana Domovića, koja je uspjela u nekoliko godina na “dno dna” poslati dugo stvarani ugled negdašnjih europskih rukometnih prvakinja. Nagomilani dugovi prema igračicama popeli su se do vrtoglavih deset milijuna kuna, klupski račun bio je u blokadi, račun nelikvidan, a igračice pred štrajkom.

Kredit za porez

Zbog sudjelovanja u aferi u ožujku je smijenjen predsjednik Romac, a za njim je otišao i direktor Marijan Domović koji je zajedno s Romcem bježao pred problemima u kojima se klub nalazio. Za njihove zamjenike imenovani su član Podravkine Uprave Krunoslav Bešvir i bivša igračica Božica Palčić. Na vidjelo je tada izašla prava financijska slika kluba koja je nadmašila najcrnje prognoze. Ispostavilo se da klub osim deset milijuna kuna duguje i 4,4 milijuna kuna poreza državi, što je utvrdila Porezna uprava tijekom inspekcijskog nadzora u klubu.

- U dogovoru smo s bankama za rješavanje kredita kako bismo pokrili sve dugove prema državi. Zasad smo dogovorili otplatu duga u ratama i uskoro ćemo podmiriti sva svoja dugovanja - istaknula je direktorica Božica Palčić. Unatoč problemima i restrukturiranju, ove je godine klub ostvario proračun od 11 milijuna kuna. Kako im je za natjecanje u Liga prvakinja i Regionalnoj ligi te domaćem prvenstvu i kupu realno potrebno više od 13 milijuna kuna, vidljive su mjere štednje. Klub je i dalje na grbači jednog sponzora, matične tvrtke Podravke, a drugih zainteresiranih sponzora koji bi novčano pomogli jednostavno nema.

Takvo je bar objašnjenje klupskog marketinga čiji je najveći domet u posljednjih 18 godina bilo preuzimanje nekoliko donacija, odnosno sponzorskih automobila ili sportske opreme. Unatoč svim problemima, Rukometni klub Podravka ima i dalje najbolju rukometnu školu u državi koju od ove sezone vodi prekaljeni trener Mato Matijević. Stručno trenersko vodstvo sastavljeno od iskusnih trenera Branka Krajačića, Đurđice Zečević, Gorana Rihtarića i Snježane Petika svakodnevno radi s više od dvije stotine mladih rukometašica, a sestre Beljo, Vidak, Vukojević i Čović, potekle iz škole rukometa, na širem su popisu prve ekipe Podravke. Da ne pričamo kako većinu državne reprezentacije čine Podravkine igračice.

Svijetla budućnost

Sve se to događalo u najtrofejnijem ženskom rukometnom klubu u Hrvatskoj u posljednjih 14 godina, koliko je prošlo od 1996. godine kada su podravkašice osvojile naslov europskih prvakinja. Pobjedonosni pogodak postigla je Vlatka Mihoci koja je i danas u klubu, trenerica je u Školi rukometa.

- Nisam bila ni svjesna što se događa. Kad su suci odsvirali kraj utakmice, ludnica u dvorani, svi na nogama, pola tribina na parketu, stvarno neopisivo - s knedlom u grlu ispričala je Mihoci uz koju su u klubu iz šampionske ekipe ostale raditi još tri igračice: Irina Maljko, Snježana Petika i Božica Palčić.

Unatoč nezamislivim problemima klub danas dobro funkcionira, sve se čini kako je kriza prebrođena na najbolji mogući način jer se klub i dalje natječe na dva europska kolosijeka i u domaćem prvenstvu, dugovi se polako otplaćuju, a igračice “iz vana” i dalje žele doći igrati i živjeti u Koprivnici. Iako ženski rukomet nije najpopularniji sport u Hrvatskoj, Rukometni klub Podravka i dalje mirno plovi burnim sportskim vodama. (Hrvoje Jurčić/PODRAVSKI LIST)

Najveći uspjesi

1991./1992. - četvrtfinale KPK-a

1992./1993. - dvije hrvatske titule

1994./1995. - finale Lige prvakinja

1995./1996. - prvakinje Europe

1996./1997. - četvrtfinale Lige prvakinja

1997./1998. - polufinale Lige prvakinja

2000./2001. - finale Kupa EHF-a

2001./2002. - četvrtfinale Kupa EHF-a

2003./2004. - osmina finala Kupa EHF-a

2004./2005. - finale KPK-a

2005./2006. - finale KPK-a

2007./2008. - polufinale KPK-a

2008./2009. - Četvrtfinale Lige prvakinja, pobjednice Regionalne lige

Osvojile 31 turnir diljem Europe

Rukometašice Podravka Vegete od stvaranja Hrvatske suvereno su gospodarile domaćim prvenstvom i kupom. Osim brojnih službenih trofeja Podravka Vegeta osvojila je prvo mjesto na 31 turniru diljem Europe, a dobitnice su brojnih državnih priznanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:12