SKROMNI RUDIĆ

‘Ne zbrajam medalje, niti se sam sebi divim’

'Ne razmišljam o osvojenim odličjima dok se ujutro gledam u ogledalu, uvijek gledam prema sutra'
 Dragan Matić / Cropix

ZAGREB - U pet godina, koliko je na čelu reprezentacije, Rudić je osvojio svjetsko zlato u Melbourneu 2007. i svjetsku broncu lani u Rimu. Olimpijsku medalju nije izbrio u Pekingu, niti svjetsku u Montrealu, a europske su mu ‘pobjegle’ u parnim godinama u Beogradu i Malagi. Sad je došao red da se popuni i ta praznina. Rudić i Hrvatska idu po europsko odličje, po mogućnosti zlato, a zatim počinje ‘lov na najveću zvjerku’, na olimpijsko odličje u Londonu 2012.

- O tome još ne razmišljam, istina je da je olimpijska medalja najveći i primarni cilj. Sada mi je prerano govoriti i o medalji u Zagrebu. Trenutačno uoči početka Eura razmišljam samo o prvoj utakmici u kojoj nas čekaju aktualni euro-prvaci Crnogorci. Takav sam ‘koncept’ zamislio za zagrebačko natjecanje, svaki se dan razmišlja samo o onoj sljedećoj utakmici.

Trezvenog i staloženog Rudića emocije neće lako ponijeti, no ipak se otvorio na pitanje - biste li unaprijed potpisali bilo koje odličje u Zagrebu.

- Naravno, ali samo ako je o zlatu riječ!

Izrečeno je to u šali, no to ipak oslikava Rudićevu ideju o tome kako bi se trebao rasplesti predstojeći Euro.

Triput olimpijsko zlato

Rudić je s reprezentacijom bivše SFRJ te s Italijom i Hrvatskom osvojio doslovno sve, zlata na svim velikim natjecanjima te čak tri olimpijska zlata u nizu - u Los Angelesu 1984. i Seoulu 1988. s Jugoslavijom te s Italijom 1992. u Barceloni. Nitko to nikad nije postigao. Najtrofejniji svjetski trener u povijesti momčadskih sportova skromno je odgovorio na tu konstataciju:

- U pravilu ne razmišljam o tome i ne zbrajam medalje kad se ujutro pogledam u ogledalo. Uostalom, ne živi se od toga da čovjek razmišlja o onome što se dogodilo prije 20 godina.

Nabrajanje vlastitih zasluga i dosega iz prošlosti nije Rudićev stil. Ne želi sebe stavljati u prvi plan:

- Čovjek se uvijek treba okretati onome što dolazi. Pred nama je Euro, spremili smo se najbolje što možemo i želimo pred svojim navijačima dati svoj maksimum. Dečkima motiv ne nedostaje. Da ga nemaju, ne bi bili tu gdje su sada. Isti je slučaj i samnom, da nemam motiv nakon svih tih natjecanja, ne bih bio u ulozi u kojoj se nalazim. Da, dečki su ‘gladni’ uspjeha, ‘gladan’ sam i ja. Vjerojatno svatko na svijetu mijenjao bi nešto u svojoj biografiji, svatko bi brisao neki neželjeni detalj. Rudić kaže da ne bi...

- Nema žaljenja, ništa ne bih mijenjao. Ono što sam možda propustio u igračkoj karijeri, nadoknadio sam kao trener. A i tu sam gubio, svatko u životu nekad gubi, a drugiput mu se to vraća. Ja nemam za čime žaliti, odnosi se to i na neke nazovi neuspjehe s hrvatskom reprezentacijom. Istina, ‘prišili’ su mi taj doping tijekom SP-a 1975. u Caliju, no i tu sam dobio satisfakciju i potvrdu da se radilo o pogreški. Potvrdio je to dr. Donke, tadašnji šef dopinške kontrole MOO-a kod kojeg sam nekoliko dana boravio u Kölnu. FINA se tada ispričala za neosnovanu optužbu, no tada nismo osvojili medalju koju smo trebali. Bilo je to vrijeme početaka kontrole dopinga, vrijeme lošije tehnologije. Greške su bile moguće, dogodilo se to u mojem slučaju, bitno je da sam nakon toga ostao ‘čist’. Kako sada gledam taj problem, bio je to najteži trenutak u karijeri, no sve je to za živog čovjeka.

‘Priče iz davnina’

U privatnom životu, o rođenju u Beogradu te o prvim godinama života, koje je proveo u Rijeci, Zadru, Splitu i Zagrebu, Rudić ne voli govoriti. Ne voli to Rudić niti inače, a najmanje uoči velikog natjecanja u Zagrebu.

Smatra kako je vrijeme za priču sa bazena na Mladosti, ne za ‘priče iz davnina’.

Za Rudića je i zlato iz Melbournea 2007 ‘priča iz davnina’. Ipak, kakva je razlika između te zlatne momčadi i ove koju Rudić ima danas?

- I jedna i druga momčad su odlične, i ta iz Australije i ova danas. Obje su odlično posložene, s jakim igračima na svim pozicijama. Novi igrači koji su zamijenili one koji su otišli, također su vrhunski. Nema puno razlike između ondašnje i sadašnje postave. Ono što nas je dovelo na vrh svijeta tada, imamo i sada.

Bez obzira što ne želi prognozirati, Rudić je opet priznao da ima momčad za osvajanje europskog zlata. Barač, Hinić, Burić, Bošković, Pavić i ostali pokušat će to potvrditi tijekom sljedećih dana...

Što je osvojio Ratko Rudić

Zlato OI Los Angeles 1984., SFRJ

Srebro EP Sofija 1985., SFRJ

Zlato SP Madrid 1986., SFRJ

Srebro EP Strasbourg 1987., SFRJ

Zlato OI Seoul 1988.,SFRJ

Zlato OI Barcelona 1992., Italija

Zlato EP Sheffield 1993., Italija

Zlato SP Rim 1994., Italija

Zlato EP Beč 1995., Italija

Bronca EP Firenca 1999., Italija

Bronca OI Atlanta 1996., Italija

Zlato SP Melbourne 2007., Hrvatska

Bronca SP Rim 2009., Hrvatska

Sva hrvatska vaterpolska odličja i uspjesi

EUROPSKA PRVENSTVA

U sastavu SFRJ: bronca 1950., srebro 1954., srebro 1958., bronca 1962., bronca 1966., bronca 1970., bronca 1974., srebro 1977., srebro 1985., srebro 1987., srebro 1989., zlato 1991.

Samostalno: srebro 1999., srebro 2003.

OLIMPIJSKE IGRE

U sastavu SFRJ: srebro 1952., srebro 1956., srebro 1964., zlato 1968., srebro 1980., zlato 1984., zlato 1988.

Samostalno: srebro 1996.

SVJETSKA PRVENSTVA

U sastavu SFRJ: bronca 1973., bronca 1978., zlato 1986., zlato 1991.,

Samostalno: zlato 2007., bronca 2009.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:41