PORAZ U FINALU

Čilić: Dat ću sve od sebe da izborim finale u Londonu

Jürgen Melzer je u finalu bečkog ATP turnira za 92 minute svladao Marina Čilića sa 6-4, 6-3
Croatia's Marin Cilic returns a ball against Tomas Berdych of the Czech Republic at the Shanghai ATP Masters 1000 tennis tournament in Shanghai, China, Tuesday, Oct. 13, 2009. (AP Photo/Andy Wong)
 AP

ZAGREB - Početak je ukazivao na potpuno drugačiji kraj. Marin Čilić osvojio je prvih sedam poena u meču, što je trebala biti jasna poruka Jürgenu Melzeru - ostavi svaku nadu. Međutim, nakon što je Austrijanac spasio 0-40, pa kod 3-3 došao do breaka, iako prethodno nije osvojio nijedan poen protiv Čilićeva servisa, sve se promijenilo. Melzer je prvi put izdržao pritisak “domaćeg terena” i u trećem pokušaju došao do prvog naslova na austrijskom tlu, a drugog u karijeri iz osam finala.

Nema sumnje, Marinu je ovo bio najlošiji od pet finala koje je odigrao. Iz prva tri izašao je kao pobjednik, mogao je i iz četvrtog, ali je u Pekingu propustio previše prilika protiv Đokovića. U Beču je stalno nešto lovio, a lovina mu je stalno izmicala pred nosom.

Čilić je ostao bez breaka, a svih pet prilika propustio je u prvom setu: tri (0-40) u drugom gemu i dvije kad je Melzer servirao za set. Prvi je set Melzera napunio samopouzdanjem, a njegovi su navijači postali još glasniji. Melzerova djevojka, austrijska sirena Mirna Jukić i njezin mlađi brat Dinko, koje su prije nešto više od dvije godine austrijski mediji osuđivali zbog navijanja za hrvatsku Davis Cup reprezentaciju, ovaj su put zdušno bili uz domaćeg miljenika.

Melzer je u Marinu imao savršenog saveznika. Nakon gubitka prvog seta, Čilić je počeo tonuti u drugom. Počeo je previše promašivati, a na kraju nije natjerao Melzera da servisom zapečati pobjedu. Nije mu dao da upropasti još jedan meč, kao što je znao prilično često činiti u karijeri, pogotovo pred domaćim navijačima.

- Osjećaj je nevjerojatan. Pobijediti Čilića za ovaj naslov stvarno je velika stvar - rekao je Melzer, koji je od šest poraza iz sedam finala, dva doživio u Austriji (St. Pölten ‘05., Kitzbühel ‘08.).

Iako razočaran porazom, Marin nije puno vremena potrošio na razmišljanje o propuštenoj prilici za četvrti naslov u karijeri. Mislima je već u Baselu, gdje za najboljeg hrvatskog tenisača počinje finiš utrke za preostala dva mjesta na Barclays ATP finalu.

- Trebao bih do kraja sezone napraviti nešto posebno. Preda mnom su dva važna tjedna. Moram popraviti puno stvari u igri, zapravo sve. Stvarno želim dati sve od sebe i naći se među putnicima za London - istaknuo je Čilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:50