MEČ ŽIVOTA

Karlović nije doživio moždani udar, obolio je od virusnog meningitisa

Prije dva tjedna, kada je doživio poraz od Ukrajinca Molčanova, osjetio je slabost
 Neja Markičević/CROPIX

Vijesti su u subotu navečer djelovale alarmantno. “ Ivo Karlović pretrpio moždani udar”, izvještavala je većina hrvatskih news portala. Dan kasnije novosti iz Miamija su svakako pozitivnije. Ponajbolji hrvatski tenisač u 21. stoljeću nije doživio moždani udar. “Problemi koje sam imao posljedica su virusnog meningitisa”, rekao je Ivo Karlović u izjavi koju je prenijela njegova sestra Ana, inače poznata psihologinja. Ivo i njegova supruga Alsiona mole da se poštuje njihova privatnost i da se ne objavljuju neprovjerene informacije koje uznemiruju njegovu obitelj.

- Njegova je obitelj bila jako uznemirena zbog napisa koji su netočno tvrdili da je riječ o udaru, pogotovo otac koji je mislio da se nešto krije od njega. Ipak, odmah smo znali da stvari nisu tako ozbiljne, iako ni ova situacija nije bezazlena - kaže jedan od najbližih Karlovićevih teniskih prijatelja koji je zamolio za anonimnost.

Zabrinuti otac

Karlović je posljednji turnir odigrao prije dva tjedna na Floridi. Već je u porazu od Ukrajinca Molčanova osjetio prve znakove fizičke slabosti. Otkazao je nastup na sljedećem turniru u Savannahu i otišao na liječnički pregled. Kada mu nakon boravka u bolnici stanje ponovno nije bilo dobro, na novom je pregledu ustanovljeno da se Ivo zarazio virusnom upalom moždane ovojnice. Teniska je obitelj na vijest o Karlovićevim zdravstvenim problemima reagirala zabrinutošću. Karlovića, omiljenog zabavljača na teniskom Touru, zasuli su porukama podrške.

- Sve nas je ovo iznenadilo, ali nadamo se da ćemo Ivu što prije gledati na terenima - kazao je Branimir Horvat, direktor ATP turnira Zagreb Indoors.

Podrška prijatelja

Reagirale su i teniske zvijezde. “Želim ti brz oporavak. Svi mislimo na tebe, rođo”, napisao je kanadski Crnogorac Miloš Raonić, trinaesti igrač na svjetskoj listi, a na Twitteru su se oglasili i nekadašnji španjolski šampion, danas Davis Cup izbornik Alex Corretja te brojni Ivini bivši i sadašnji kolege ( Feliciano Lopez, Santiago Giraldo, Ala Kudrjavceva, Kristina Mladenović, Alina Židkova...).

Karlovićeva je karijera u posljednjih godinu dana krenula putanjom na kojoj su se množila pitanja koliko je još ostalo motiva i snage u sjajnom, često nepravedno podcjenjivanom tenisaču, ali i friškom ocu čiji su se prioriteti od rođenja danas jednoipolgodišnje kćerkice Jade Valentine ipak promijenili.

Nakon što je početkom 2012. odlično odigrao Australian Open i pružio sjajnu partiju u porazu od Federera u 3. kolu te mjesec dana kasnije u Japanu s dvije pobjede u pojedinačnim mečevima donio Hrvatskoj važan skalp u Davis Cupu, činilo se da Ivo na ulasku u 34. godinu ponovno igra najbolji tenis u karijeri, tenis koji ga je doveo do 14. mjesta na svjetskoj ljestvici i pobjede upravo nad Federerom 2008. kojom je svrgnuo velikog Švicarca s prvog mjesta na ATP ljestvici.

Međutim, Ivo je do kraja 2012. imao veliku krizu rezultata uzrokovanu dvama ozljedama.

Sezona za zaborav

Do tada je ponavljao kako se nada da će njegova karijera trajati dulje od prosjeka jer nije potrošen.

- Sigurno se neću vratiti na Futurese, ali ako ću morati odigrati pokoji Challenger da ponovno skupim bodove ili samopouzdanje, učinit ću to bez problema. Igrat ću dok mi to bude predstavljalo gušt, a ako padnem ispod 200. mjesta, nisam siguran hoće li mi to biti jako zabavno - kazao je Karlović na ovogodišnjem Zagreb Indoorsu. Nažalost, u posljednje dvije i pol godine medicinski mu je karton postajao sve puniji, a renking sve lošiji. Zbog problema s ozljedama na kraju 2012. oprostio se od reprezentacije želeći se u veteranskim godinama na Touru fokusirati na turnirsku karijeru, ali i što više vremena provesti s obitelji. Karlović se posljednjih tjedana protiv lošijih rezultata borio najjačim oružjem - jedinstvenim smislom za humor.

“Imao sam čudan san noćas. Igrao sam protiv starice koja je sjedila u stolici. Imala je break loptu na moj servis. To otprilike sažima moju sezonu”, napisao je na Twitteru.

Hoće li i ovi medicinski problemi, koji bi ga trebali udaljiti s teniskih terena na nekoliko mjeseci, požuriti njegovu odluku o eventualnoj teniskoj mirovini?

Kraj karijere?

S obzirom na jedinstveni teniski put - neimaštinom u odrastanju i strmim usponom do vrha, put za koji je jednom rekao da “njegovo 14. mjesto vrijedi kao dva Grand Slam naslova”, bila bi šteta da velika karijera velikog dečka sa Šalate završi utakmicom u kojoj neće dobiti poštenu priliku za borbu.

Slijedi nekoliko mjeseci pauze, a onda pokušaj povratka vrhunskom tenisu. Nemoguća misija, ali nije li Karlović već toliko puta stajao pred njima.

Nekoliko mjeseci za oporavak

Vrlo je mala vjerojatnost, u slučaju oboljenja od visrusnog meningitisa, od trajnog oštećenja mozga, poglavito kod odraslih koji se oporave relativno brzo i bolje nego djeca.

Simptomi mogu biti vrlo raznoliki, poput povišene temperature, slabosti, glavobolje, povraćanja, ukočenosti stražnjeg dijela vrata.

Tipično je da se virusna upala mozga razvija od pet do desetak dana, što se, čini se, događalo i kod Karlovića . Oporavak bi mogao bi potrajati nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 01:22