KUPU NACIJA

Naši tenisači na maturalcu u Düsseldorfu: Na klupu sjedne tko stigne, pa tako i Srbin Popović!

Kup nacija na kojem ovoga tjedna u Düsseldorfu nastupa i Hrvatska specifično je natjecanje u svijetu tenisa, nekoć mnogo prestižnije nego danas kada ga neke reprezentacije uzimaju olako. Nažalost, čini se da u toj grupi prednjače baš hrvatski tenisači.

Pravo nastupa na World Team Championshipu Hrvatska je, poput ostalih sudionika, dobila na temelju plasmana najboljih tenisača. U vrijeme kada su se dijelile ulaznice, računao se i renking sada umirovljenog Ivana Ljubičića, a i Dodig je bio top 40 tenisač. Da su u obzir uzimani današnji plasmani, Hrvatske ne bi bilo među tih osam reprezentacija.

Samoupravljanje

Kada rade listu sudionika, organizatori turnira ne kontaktiraju matični teniski savez, nego se prijava potvrđuje preko nekoga od najboljih tenisača. Dakle, nastup na turniru dogovara se u privatnom aranžmanu igrača.

- Mogu potvrditi da HTS ni 2006., kada su Ljubičić, Ančić i Karlović osvojili naslov, nije imao nikakve veze s tim natjecanjem. Podsjetit ću vas, primjerice, da je na Ljubičićevim mečevima te godine na klupi sjedio njegov trener Ricardo Piatti. Dečki se sami organiziraju i sami dijele nagradni fond - rekla je direktorica HTS-a Marina Mihelić.

I ne bi tu bilo ništa sporno kada bi se stvari odvijale u skladu s normama, ali hrvatski nastup na ovogodišnjem Kupu nacija ne služi na čast hrvatskom tenisu koju igrači, u privatnom aranžmanu ili ne, brane u Njemačkoj. Marin Čilić otkazao je nastup u tjednu prije turnira. Ništa neobično, mnogi najbolji tenisači preskaču Düsseldorf zbog nezgodnog termina u tjednu prije Roland Garrosa. Ivan Dodig daje sve od sebe, ali njegov tenis u 2012. više nije na razini Top 100 igrača pa ni porazi na WTC-u nisu nešto što mu možemo zamjeriti. Ivi Karloviću se dan uoči prvog meča protiv Srbije upalilo rame i nije htio riskirati veću ozljedu uoči Pariza.

Budući da je treći hrvatski igrač u Njemačkoj bio Lovro Zovko, koji je specijalist za parove, rezultatski se debakl mogao predvidjeti. Uskočio je kao zamjena, trebao je pomoći u parovima, a ni kriv ni dužan bačen je u kavez s lavovima. Prvi ga je “rastrgao” (Tipsarević/6-0, 6-0), protiv drugog je odigrao iznad gornje granice mogućnosti pa je i rezultat ispao pristojan (Kohlschreiber/6-2, 7-6). Međutim, upravo je taj meč pokazao da stvari u Düsseldorfu u hrvatskom taboru ne funkcioniraju dobro.

Dok je Lovro zbog nedovoljne fizičke pripremljenosti “umirao” na terenu, na klupi su se dečki dobro zabavljali. Bilo je vidljivo i preko TV ekrana da im je svaki njegov dobar potez razlog za novu sprdnju i smijeh. Da, jasno nam je, nitko nije očekivao da će se tenisač bez renkinga na singl listi moći suprostaviti Kohlschreiberu, ali atmosfera na klupi podsjećala je na adolescentsku zafrkanciju. Tako je hrvatski teniski maturalac u Düsseldorfu i nakon drugog poraza ostao dobro raspoložen.

‘Sve je na prodaju’

I tako, dok je izbornik Željko Krajan na pripremama s Jelenom Janković, na klupu sjedne tko stigne. U Dodigovim mečevima to je Martin Štepanek, Ivanov trener i brat Radeka Štepaneka. U susretu parova protiv Njemačke tamo se našao Petar Popović, bivši srpski tenisač i dobar Karlovićev prijatelj, povremeni sparing-partner Diva sa Šalate. Ivo je njegovo izbornikovanje ovjekovječio fotografijom koju je, uz mangupski potpis “Sve je na prodaju”, objavio na Twitteru. Je li i ugled hrvatskog tenisa, koji ionako nije bajan, također na prodaju?

Srbi dovode perspektivnog juniora, dok su našima alternativa Zovko i Karanušić



Neugodan termin Kupa nacija doveo je Hrvatsku u situaciju da Zovko mora igrati singl. S obzirom na to da je tjedan uoči Roland Garrosa, u momčadi zbog pariških kvalifikacija nisu mogli biti Veić i Škugor. No, što je s ostatkom garde hrvatskih perspektivnih tenisača? Sumnjamo da se Mektić, Androić, Marcan, Ante ili Mate Pavić ne bi odrekli nastupa na ovotjednim Futuresima zbog reprezentativnog poziva. Zašto poput Srba, koji su 18-godišnjem Mikiju Jankoviću dali priliku da se s njima priprema za juniorski Roland Garros, Hrvati u Düsseldorf nisu poveli 15-godišnjeg dragulja Bornu Ćorića? Naravno, to je pitanje za onoga tko u ovom slučaju upućuje taj poziv i kojem se desetak ili više godina mlađi suigrači možda ne uklapaju u ekipu. Da, razrednik je potreban na svakom maturalcu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:29