NA SIGURNOJ UDALJENOSTI

Pilić: Srbi su u prednosti, ali u Davis Cupu nema favorita

Savjetnik srpske Davis Cup reprezentacije prednost daje gostujućoj momčadi, ali upozorava na specifičnost Davis Cupa
 AFP

ZAGREB - Nikola Pilić, kako je i najavio, odlučio je ostati “na sigurnoj udaljenosti”. U Münchenu nitko ne priča o tenisu, nogomet je na meniju 24 sata na dan. Kakav Davis Cup, kakvo “balkansko kreševo”! Dok smo se mi brinuli zbog Ahilove tetive Ive Karlovića i ukočenih leđa i vrata Ivana Ljubičića, šjor Nikina okolina razbijala je glavu kartonima Thomasa Müllera.

- Imamo dvojicu klinaca iz Španjolske ovdje na akademiji. Razvili su dvije velike zastave, pa ih ostatak društva nije baš miroljubivo gledao - šalio se Pilić uoči velikog polufinala na Mundijalu.

Iako je kroz brojne taktičke varijacije pokazao da u nogometnim vodama pliva bez ikakvog “šlaufa”, Pilićev fokus ovog vikenda ipak neće biti Južna Afrika. Splitski okršaj Prpićeve ozljedama opterećene družine s Novakom i prijateljima, ako eventualno bude preklapanja, ipak bi morao dobiti prednost na njegovu TV prijemniku. Televizijski kanali odavno su postali jedina opcija za praćenje ovog ogleda. Dolazak u Hrvatsku u svojstvu savjetnika srpske reprezentacije prekrižio je još krajem 2009.

- Osigurao sam se na vrijeme, čim sam vidio ždrijeb i mogućnost odigravanja ovog meča. Oko mog dolaska ili izbora grada domaćina stvorila se nepotrebna napetost, ali dobro je da se sve to stišava s približavanjem meča.

Kada smo ga posljednji put čuli u vezi s predviđanjima ovog meča, povukao je kočnicu. “Daleko je još to za prognoze, tko zna što će se dogoditi u četiri mjeseca”. Kako je samo bio u pravu!

- Nemamo točne informacije o stanju Karlovića i Ljubičića, ali očito je da neće biti u optimalnom stanju. Ako je Karlo, čovjek od 208 cm, do sada igrao samo iz mjesta, teško mi je vjerovati da će biti upotrebljiv. Ljubo je isto bio ozlijeđen i ne vjerujem da će biti u stanju igrati sva tri dana na tri dobivena seta. Ovo su samo moja nagađanja, ali nekako vjerujem da će Prpić prvog dana dati priliku Dodigu protiv Đokovića.

Ni danas, kada do početka meča “brojimo sitno”, neće ponuditi ime polufinalista.

- U Davis Cupu sam doživio previše iznenađenja da bih nešto konkretnije prejudicirao. Srbi imaju više opcija, Hrvati imaju prednost publike, pa ću ostati na 50-50 - zaključio je Pilić i još jednom naglasio za njega ključni - “tagesform”. Prošao je previše u Davis Cupu da se ne bismo složili, ali elementi “pile naopako” lako su prepoznatljivi...

Đokovićeva forma razlog je za optimizam Srba

ZAGREB - Srpskog izbornika Bogdana Obradovića mnogi su nazivali “Nikinom produženom rukom”, a Pilić prenosi da je stanje u njihovu taboru i više nego dobro.

- Čujem se redovito s Bogdanom i kaže mi da su optimistični. Znaju da imaju veliku priliku za prvi polufinale, ali nema euforije. Optimizam temelje na solidnih nekoliko mjeseci koje su imali Đoković i Troicki. Novak je u Split došao pun samopouzdanja nakon polufinala Wimbledona, a ni Viktor ne bi izgubio vodstvo od 2-0 protiv Melzera da ga nije uhvatila alergija.

Hrvatima je All England Club ponudio malo razloga za veselje.

- Nisam siguran je li bolje imati više vremena za pripremu na podlogu ili doći s dobrim rezultatima na Davis Cup. Čilićeva forma posljednjih mjeseci može biti zabrinjavajuća za Hrvate, ali Davis Cup je posebna priča. Zato vjerujem da će, iako su Srbi zbog Zimonjića i Novaka u prednosti, odlučivati ‘tagesform’, dnevna forma tenisača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:29