ZAŠTITIMO IH

Danas se diljem svijeta slavi Međunarodni dan kornjača, najstarije živuće vrste gmazova

Bilo da se radi o morskim ili kopnenim, sve su ugrožene zbog ljudskog djelovanja
 Oporavilište za morske kornjače na Lošinju

Međunarodni dan kornjača obilježava se 23. svibnja s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite ove najstarije danas živuće skupine gmazova. Brojne institucije diljem svijeta, koje brinu o kopnenim i morskim kornjačama, obilježavaju ovaj dan.

Kako objašnjavaju iz Nacionalnog parka Mljet, kopnene kornjače ugrožene su uglavnom zbog nestanka njihovih prirodnih staništa, zbog unošenja stranih invazivnih vrsta kao i lova zbog hrane i prodaje. Morske kornjače stradavaju zbog posljedica zagađenja mora različitim otpadom, posebno plastičnom ambalažom koju progutaju zamijenivši je za hranu te u ribarskim mrežama ili od posljedica ranjavanja brodskim propelerom.

- U Nacionalnom parku Mljet nalazimo jednu vrstu kopnene kornjače, čančaru. Brojnost joj je dosta smanjena jer je postala plijen divlje svinje koja snažnim čeljustima može zdrobiti njen oklop, posebno ako se radi o mlađoj jedinki. Na Mljetu je prisutna i barska kornjača koja je vezana za slatkovodne sustave pa je nalazimo kod Blatske blatine. Od morskih kornjača u akvatorij nacionalnog parka povremeno zalazi glavata želva, jedina morska kornjača stalno prisutna u Jadranskom moru - pojašnjavaju.

Slavilo se, i to radno, i u Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju, gdje se trenutno brinu o dvije glavate želve spašene iz Jadrana.

- Kornjaču hrani student koji je kod nas na Internship programu - rekli su nam, opisujući snimku koju su snimili povodom Međunarodnog dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:00