MOŽE SE ZAKOMPLICIRATI

Što učiniti ako mačku ugrize pčela ili osa? Evo u kojim slučajevima je treba voditi veterinaru...

Ako insekt uspije ući u vaš dom, trebali biste ostati mirni i pokušati maknuti ljubimca iz tog prostora

Ilustracija

 Bruno Mathieu/Afp/Profimedia

Mačke su znatiželjna bića s dobrim lovačkim instinktima. To znači da će često pokušati loviti, a ponekad i pojesti manje životinje, pogotovo ako lete. Ako mačka vidi pčelu ili osu, možete biti sigurni da će je pokušati uhvatiti.

U tom slučaju postoji solidna šansa da će mačku ubosti pčela ili osa. U većini slučajeva ubod pčele i ose može se liječiti kod kuće i mački neće trebati nikakva dodatna liječnička pomoć, ali isto tako, ako vaša ima alergijsku reakciju na ubod, stvari mogu postati prilično ozbiljne i to vrlo brzo.

Ako je mačku ubola pčela, morate prepoznati je li žalac još uvijek u tijelu ljubimca i izvaditi ga, jer će čak i u ovom scenariju žalac ispustiti otrov. Ose su daleko opasnije, ali neće ostaviti žalac. To bi, doduše, moglo izazvati dodatne probleme, jer ose mogu ubosti više puta i napraviti još veću štetu, piše World Cat Finder.

Da biste uklonili žalac, najbolje je upotrijebiti bankovnu karticu i nježno ga pokušati izgurati. Naš savjet bi bio da ne koristite pincete i nokte, jer lako možete zabiti žalac dublje i uzrokovati više problema.

Vaša će mačka, u većini slučajeva, osjećati nelagodu i pokušat će lizati, grebati ili gristi mjesto uboda, tako da ga je lako prepoznati,. Nemojte se iznenaditi ako je to područje crveno i natečeno. Ako počne povraćati, posrtati, pretjerano sliniti, ispuštati čudne zvukove i slično, to znači da su se stvari zakomplicirale i da hitno treba otići do veterinara.

Spriječiti ubode pčela i osa može biti prilično teško i gotovo nemoguće. Međutim, postoje stvari koje možete učiniti kako biste smanjili mogućnost uboda na minimum. Kad god naiđete na gnijezdo u blizini svoje kuće, trebali biste zaključati mačke i pozvati stručnjaka da ukloni gnijezdo. Ako pčela ili osa uspije ući u vaš dom, trebali biste ostati mirni i pokušati maknuti mačku iz tog prostora. Kada uklonite mačku, pokušajte natjerati pčelu ili osu da napuste vašu kuću. Ubodi pčela i osa ne bi trebali biti vaša glavna briga, a ako do uboda ipak dođe, u većini slučajeva vaša će mačka biti dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 13:32