KAKVA HRABROST

Dosad neviđena snimka zapanjila eksperte: ‘Ono što smo znali o pingvinima pada u vodu, konačno smo riješili misterij‘

Konačno je riješen misterij zbog čega se horde beba pingvina okupljaju na vrhu visoke litice

Ilustracija

 Village Roadshow - Album/Album/Profimedia/Village Roadshow - Album/album/profimedia

Konačno je riješen misterij zbog čega se horde beba pingvina okupljaju na vrhu visoke litice na Antarktiku - došli su tu da skoče u ledenu vodu, prenosi Telegraph.

Fotoreporteri National Geographica bili su zapanjeni kada su vidjeli stotine mladunaca carskih pingvina kako skaču s visine od 15 metara.

Poznato je da u dobi od šest mjeseci mladunčad napušta svoje kolonije i odlazi u ocean na prvo plivanje, ali obično uranjaju u ledenu vodu s visine od oko pola metra.

Još od 2009. satelitske snimke prikazuju da se neke kolonije razmnožavaju i odgajaju svoje mladunce visoko na liticama ledenjaka, a mnogi su uočeni kako se probijaju do ruba strmih litica.

Sada su po prvi put filmaši snimili da mladunci skaču s vrha ledene ploče Ekström u zaljevu Atka. Potrbuške padaju u vodu prije nego što se pojave na površini, bez ikakvih ozljeda.

Ovo je prvi put da je ovaj trenutak zabilježen kamerom.

Video je u siječnju snimio Bertie Gregory za dokumentarac National Geographica ‘Tajne pingvina‘ koja bi trebala biti emitirana iduće godine.

U filmu je prikazano oko 700 beba pingvina kako se probijaju do litice i meškolje pokušavajući skupiti hrabrost za skok. Nakon što se prvi pingvin odvažio, ubrzo su njegov korak slijedili drugi.

image

Ilustracija

G&m Therin-weise/Imagebroker/Profimedia/G&m Therin-weise/imagebroker/profimedia

- Ranije sam vidio carske pingvine da skaču s litice u more s visine od metar-dva, znamo da su ti mladunci zajedno odrasli i da se drže zajedno. Prvi hrabri skakači daju samopouzdanje drugima da učine isto. Neki od njih čak pokušavaju zamahnuti krilima. Nisam imao pojma da mogu učiniti tako veliki skok i ne samo preživjeti, nego i sretno otplivati zajedno u Južni ocean. Bio je to prilično nevjerojatan potez, rekao je.

Gregory i njegov produkcijski tim boravili su devet tjedana i radili u šatorskom kampu na ledenjaku Ekström u blizini glavne kolonije pingvina u zaljevu Atka. Dva mjeseca snimali su pingvina dronovima na temperaturi od -5 Celzijevaca. U siječnju svake godine nova generacija mladunaca masovno napušta svoju koloniju i odlazi na more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:34