NIJE UGODNO

‘Otkrili smo osinje gnijezdo na terasi. Evo što smo odlučili napraviti i zašto‘

Grad Zagreb na svojim stranicama ima informacije za sve one koji su u istoj situaciji kao i mi

Osinje gnijezdo

 Dzejnim/Alamy/Alamy/Profimedia

Premda poštujemo sve životinje, s nekima ne volimo živjeti. Na terasi našeg novog stana otkrili smo, u rupi između fasadnih ploča i zida, osinje gnijezdo. Životinja nije bilo, ali nismo znali što napraviti - ideja da ga uništimo nije nam se sviđala jer, zapravo, nijedna od tih osa nikoga nije ozlijedila. Osim toga, terasu ne koristimo ni za što osim za sušenje rublja, pa nam ose ne prijete. No, zapravo, nismo baš oduševljeni idejom da su nam ose tako blizu, pa smo razmišljali što učiniti.

Potom smo otkrili kako je zapravo najbolje trenutno ne raditi ništa. Naime, u kasnu jesen stara matica umire, a osinja zajednica se raspada. Čim krene hladno razdoblje, zadnje radnice umiru. Oplođene mlade matice traže zaklon, gdje provedu zimu ukočene, a na proljeće grade novo gnijezdo na nekom drugom mjestu. To znači da je naše gnijezdo najbolje ostaviti na miru - unutra je vjerojatno samo nekoliko životinja, koje su ionako na samrti. Gnijezdo možemo sigurno ukloniti na proljeće - do tada ga nećemo dirati jer, tko zna, možda je neka oplođena matica odlučila baš unutra provesti zimu.

Grad Zagreb na svojim stranicama ima informacije za sve one koji su u istoj situaciji kao i mi. Ako građani vide ose i stršljenove na javnoj površini, trebaju se javiti Gradskom uredu gospodarstvo, ekološku održivosti i strategijsko planiranje koji će osigurati uklanjanje. Ako su pak životinje na privatnim objektima, onda treba nazvati Zavod za javno zdravstvo ili pak neku od tvrtki koje se bave dezinfekcijom.

Imaju cijeli niz preporuka: od toga da ne mašemo rukama, jer mogu postati agresivni, do toga da ne hodamo bosonogi po travi, da ne nosimo preširoku odjeću, kako se općenito opasni kukci ne bi zavukli, da ne oblačimo odjeću jarkih boja, na kožu ne nanosimo intenzivne mirise, da držimo posudu sa smećem zatvorenim, da na vrata i prozore kuća stavimo zaštitne mreže

- Prirodna alternativa sintetskim insekticidima/repelentima jesu eterična ulja lavande, eukaliptusa, bosiljka, metvice, limuna i citronele jer izrazito odbijaju opasne kukce. Osobe koje znaju da su alergične na ubode ovih opasnih kukaca trebale bi sa sobom uvijek nositi lijekove - stoji na službenim stranicama Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 20:14